Manny Charlton (Nazareth) 25. 7. 1941 – 5. 7. 2022

NAZARETH (uradni Facebook arhiv)
0 217

Manny Charlton, so-ustanovni oziroma originalni kitarist škotskih rockovskih legend Nazareth, je preminil v enainosemdesetem letu starosti. Novico je prvi podal javnosti njegov sin Jimmy Charlton. Vzrok njegove smrti ni znan.

Charlton se je rodil v Andaluziji, na jugu Španije leta 1941, vendar se je še otroštvu z družino preselil na Škotsko. Leta 1968 je skupaj s tovariši Danom McCaffertyjem (vokal), Pete Agnewom (bas kitara) in Darrellom Sweetom (bobni) ustanovil Nazareth. Člane skupine je kmalu prepričal, da se osredotočijo na pisanje lastnega avtorskega materiala, brez tendenc po zavojevanju lestvic najbolje prodajanih hitov.

Pete Agnew je v zvezi z Mannyjem dejal, da je bil kitarist prvi v skupini, ki je sugeriral preostalim članom, naj se lotijo sami pisanja lastne avtorske glasbe. Do takrat na kaj takšnega pri Nazareth nihče niti pomislil ni, medtem ko je okolica silila Nazareth v to, da postanejo še ena nova ljudska ‘juke-box’ mašina. Ko so v tistem času privekali na plano Led Zeppelin Deep Purple in Spooky Tooth, se je nenadoma odstrlo novo obzorje o ustvarjalnih možnostih, ki jih je ponujal rock’n’roll. Na to pot so krenili tudi Nazareth.

Charlton je igral kitaro na vseh Nazareth albumih, vse od istoimenskega prvenca, ki je izšel leta 1971, pa do vključno albuma “Snakes ‘N’ Ladders”, ki je izšel leta 1989. Manny Charlton je prevzel leta 1974 produkcijsko krmilo na albumu “Hair Of The Dog”. Prejšnje tri Nazareth albume je namreč produciral Roger Glover (Deep Purple).

Album “Hair Of The Dog” je bil ustvarjen v vsega devetih dneh in je postal komercialno najuspešnejši album celotne Nazareth kariere, ki se je prodal v preko dveh milijonih izvodov in dosegel zlati certifikat (gre za edini Nazareth album z zlatim certifikatom). Skupini je navrgel naslovni hit, ki so ga kasneje priredili Guns N’ Roses, prav tako pa se na tem albumu nahaja hit oziroma priredba balade Love Hurts, ki v izvirniku pripada Boudleaux Bryant.

Naveza z Guns ‘N Roses pa se tu ni končala. Člani skupine so bili veliki privrženci Nazareth in so želeli za produkcijo albuma “Appetite For Destruction” človeka, ki je produciral album “Hair Of The Dog”. Tako je založba Geffen Records leta 1986 plačala Charltonu letalsko vozovnico do Los Angelesa, možakar pa je z Guns N’ Roses posnel skupaj petindvajset skladb – vključno z izvirnimi verzijami skladb Welcome To The Jungle, Paradise City, Nightrain in Rocket Queen. Le te pa v navezi s Charltonom niso doživele naknadnega piljenja do zaključnih verzij. Charlton se je namreč vrnil v Evropo, saj je čutil prehude pritiske v času snemanja materiala za dotični Guns N’ Roses album. Kot je znano, je produkcijo albuma “Appetite For Destruction” kasneje zaključil Mike Clink. No, izvirne verzije skladb na katerih je vrtel gumbe v studiu Charlton, pa so se pojavile na posebnem, razširjenem, to je ‘de-luxe’ ponatisu albuma “Appetite For Destruction”, ki je izšel leta 2018.  

Po zaključku obsežne Nazareth turneje leta 1989, ko je skupina predstavljala takrat novi album “Snakes ’N’ Ladders”, se je Manny Charlton odločil zapustiti skupino. Potem, ko je nekaj let preigraval po manjših lokalnih klubih na Škotskem, je znova stopil pod sij žarometov leta 1999, ko je izdal svoj samostojni studijski prvenec “Drool”. Temu so sledili še drugi albumi, zadnjega med njimi z naslovom “Solo”, je Charlton izdal leta 2016.

V lanskem letu se je Charlton vrnil še zadnjič v studio ter tam posnel novo verzijo Nazareth klasike Telegram, ki izvira iz leta 1976. Na tak način je želel obeležiti svoj osemdeseti rojstni dan, pri čemer so mu družbo delali še norveški rockerji The Halloween Project, Londončani The Fluffy Jackets (na njihovem prvencu “Fighting Demos” iz leta 2014, je Charlton tudi gostoval), nekdanji Whitesnake basist Neil Murray ter TNT kitarist Ronni Le Tekrø.


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki