Dare: Road To Eden

0 149

Založba: Legend Records
Datum izida: 1. 4. 2022
Produkcija: Darren Wharton
Dolžina albuma: 41.59 min
Zvrst: AOR/hard rock
Ocena: 8.0/10


Dare so danes irske AOR pa tudi hard rock (in pogojno folk rock) legende. Njihov prvenec »Out of the Silence« iz leta 1988 je skupino popeljal na prag, da se pridruži največjim imenom AOR glasbe, a se to po (kontroverzno) nekoliko tršem »Blood From Stone« (1991) ni zgodilo. Za ljubitelje in poznavalce te skupine, ki jih ni malo, je vzpodbudno dejstvo, da z Darrenom Whartonom znova sodeluje že več kot deset let originalni kitarist Vinny Burns. Rezultat tega je bil več kot solidni »Sacred Ground« (2016), ki mu je sledil znova posneti in izdani album »Out of the Silence II«. Hkrati s tem intenzivirana koncertna dejavnost zadnjih nekaj let (pred Covid-19 scenografijo seveda). Tako da po tej plati, Dare v karieri še nikdar prej niso bili tako zbližani s časi svojih začetkov, kot prav zdaj. V tem času.

Album »Road To Eden« je kombinacija dni komercialnega uspeha s konca osemdesetih in tega, kar je Wharton počel kasneje, da so Dare z njim ‘stali inu obstali’. Burns deluje pri delu kitare še bolj osredotočen, izpostavljen. Z Whartonom sta znova utrdila tisto kemično učinkovanje, ki je bilo značilno za prva dva albuma na katerih je igral Burns. Kitarist deluje znatno bolje vpet v glede na album »Sacred Ground«, sploh ko tehtaš vselej razkošno vsebnost aranžiranja klaviatur.

Melos, zvok, prepoznavne Whartonove vokalne karakteristike. Dlakocepska produkcija. S prepletom kitare in klaviatur, kot ga sicer zelo dobri predhodnik, ki je nemara deloval nekoliko previdno, ni uspel popolnoma realizirati, je to pot dodatno intenziviran. To pomeni, da se Burns le dokončno vpel v Dare posadko. Integriral popolnoma. Tisti keltski melos, ki ga lahko označujemo za ‘ljudski’ (folk), skupina dosega s klaviaturami in kitarskimi motivi ter še posebej Whartonovimi napevi. Prvi tak, za Dare tipičen moment nastopi na albumu že s skladbo Cradle To The Grave.  V tem oziru se zelo dobro pajdaši z vibracijo tovrstnih keltsko zvenečih delov albuma »Out Of the Silence« na novem albumu npr. I Always Will, kot tudi naslovna skladba albuma.

Pri Dare ni mnogo kompliciranja. Muzikalnost je razkošna in bogata, pompozni teater in bombastičnost Pri Dare ni mnogo kompliciranja. Muzikalnost je razkošna in bogata, pompozni teater in bombastičnost albuma, česar je tudi na »Road To Eden« veliko, pa skupina dosega s precej elementarnimi sosledji temeljnih akordov, kar je že v izhodišču garant visokega izplena muzikalnosti. Četudi na rovaš porasta predvidljivosti. A na Dare moraš biti na to pripravljen. Tako od nekdaj funkcionira Wharton. Einsteina torej tudi tokrat ne gre odkrivati. V tem oziru bi bil lahko Wharton hipotetično tudi kantavtor oziroma samostojni izvajalec, ki bi taiste skladbe prepeval in preigraval z akustično kitaro. To povzema naslovna skladba, še izdatneje pa Lovers And Friends, ki bo za iskalce trše zvočne integritete albuma, gotovo kaplja čez rob in odvečna (do mere tudi zavoljo ‘osladnosti’).

Album se odpira intenzivno. S skladbo Born in the Storm, ki je daleč najbolj grmeč komad na albumu. Odlična fraza, hipoma podkožno nalezljiv refren. Vse torej stopi v hipu na pravo mesto. Prav tako je bolj pospešen in v glasnosti intenzivnejši sam zaključek albuma z The Devil Rides Tonight ter briljantno sklepno kompozicijo Thy Kingdom Come. Tudi sicer so Dare lahko tudi mračni v svoji teatralnosti, kot je to nakazano v melanholični, a razpoloženjsko grabežljivi, Fire Never Fades. Ta skladba poseduje intenzivne kontraste med mirnimi deli in delom, ki mu poveljuje konkretno naostreno fraziranje kitare. Podobne prijeme komponiranja prevzema tudi Only The Good Die Young, le da je v razvoju vodilnih napevov in melodije, glede na Fire Never Fades, bolj buditeljsko naravnana.

Skratka. Zelo lep in dovršen novi Dare album. Grabi še intenzivneje glede na »Sacred Ground« (2016) in dostavlja na sceno dejansko trenutek Dare kariere, ki je najbolj zbližan s samim začetkom, ko so se Dare nahajali pred tem, da se izstrelijo med najbolj prepoznavne izvajalce AOR scene. Kombinacija torej. Časa začetkov in kasnejšega obdobja. V vsem uspešna in prepričljiva.

Avtor: Aleš Podbrežnik


Seznam skladb:
1. Born in the Storm
2. Cradle to The Grave
3. Fire Never Fades
4. Road to Eden
5. Lovers and Friends
6. Only the Good Die Young
7. I Always Will
8. Grace
9. The Devil Rides Tonight
10. Thy Kingdom Come

Zasedba:
Darren Wharton – vokal, klaviature
Vinny Burns – kitara
Nigel Clutterbuck – bas kitara
Kev Whitehead – bobni
Marc Roberts – klaviature

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki