Dave Greenfield (The Stranglers) 29.03.1949 – 03.05.2020

0 115

The Stranglers, ikonska punk rock / new wave zasedba iz Velike Britanije, je potrdila, da je v 71. letu starosti preminil njen klaviaturist Dave Greenfield (na fotografiji prvi z desne), ki se je skupini priključil kmalu po njeni formaciji leta 1975 ter od takrat dalje ostal naslednjih 45. let nepretrgoma del njenega članstva.

Greenfield je dne 26.04.2020 poiskal pomoč v bolnišnici zaradi zapletov z delovanjem njegovega srca, kjer pa se je okužil s korona virusom.

Svoje uradne izjave so podali tudi Greenfieldovi kolegi iz zasedbe The Stranglers: Jean-Jacques Burnel, Jet Black in Baz Warne.

“Izgubili smo dragega prijatelja in glasbenega genija”, pravi Black in dodaja: “Dave je bil popolnoma povezan z glasbo. Skupaj smo opravljali neskončne turneje in jasno je bilo da ga obožujejo milijoni. Orjaški talent, enormna izguba, zelo je pogrešan!”

Baz Warne dodaja: “Izgubili smo resničnega inovatorja, glasbeno legendo ter enega mojih največjih prijateljev. Beseda genij postaja dandanes kaj hitro sredstvo manipuliranja, a Dave je resnično veljal za genija. Skupaj sva stala na isti strani odra 20 let, se skupaj smejala, zbijala šale in delila življenji, na način kot ga lahko delijo le pravi prijatelji. Večno ga pogrešam!”

Dave Greenfield se je rodil v mestu Brighton leta 1949, preden pa se je pridružil The Stranglers konec leta 1975, je igral v lokalni progresivnorockovski zasedbi Rusty Butler. The Stranglers so nastali leta 1974 v mestu Guildford, Greenfield pa je z njimi igral na vseh klasičnih albumih in hitih.  

Greenfieldov “šelesteči” zvok klaviatur, je odigral ogromno vlogo v karieri skupine in kreaciji njenega uspeha ter zvoka, česar se je zelo dobro zavedal tudi basist Burnel, ki je nekoč razložil Ricku Wakemanu (Yes), kako je nastala The Stranglers skladba Golden Brown, ki je leta 1982, postala velika mednarodna uspešnica.

“’Povedal ti bom nekaj o Golden Brown, kar nisem še nikomer prej. Nastala je iz progresivnorockovske suite. Snemali smo album “La Folie”, Hugh (Cornwell, originalni The Stranglers pevec, op. ur.) in jaz pa sva bila razjarjena, saj je delovalo, kot da piševa popolnoma sama vso glasbo za novi album.”

“Tako sva zabrusila Jetu in Daveu: ‘Prav. Vidva bosta napisala pesem, midva pa greva v gostilno in glejta da bo napisana, ko se vrneva. S Hugheom sva visela celo dopoldne v gostilni. Ko sva se vrnila, sta nama Dave, ki je veljal za progrockerja in Jet, ki je veljal za jazzista, predstavila glasbo sestavljeno iz šestih delov.”

“Dobro sta naju zmedla in reagirala sva v slogu: “Prekleto, tega ne moremo posneti”, to mi ni niti malo všeč, tudi to ne… počakaj malo, iz tega pa lahko še kaj nastane”. In eden izmed teh šestih delov je predstavljal podlago za nastanek skladbe Golden Brown.”   

Tudi Hugh Cornwell je izrazil posvetilo preminulemu tovarišu: “Zelo sem potrt ob smrti Davea Greenfielda. On je definiral razliko med The Stranglers in sleherno drugo punk skupino. Njegova glasbena pedantnost in blaga narava, je dodajala skupini zanimivo začimbo. Svet se ga naj spominja ,kot človeka, ki mu je dal Golden Brown”.


The Stranglers – Golden Brown (uradni video)
Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki