David Paich: Forgotten Toys

0 144

Založba: Mascot Label Group
Datum izida: 19. 8. 2022
Produkcija: David Paich & Joseph Williams
Dolžina albuma: 29.09 min
Zvrst: Art Rock
Ocena: 7.5/10


David Paich je mož, ki ne potrebuje posebnega uvoda. Ena beseda zadošča. Toto! Šest osvojenih Grammyjev. In seveda – ‘zlata osemdeseta’. Zanimivo je, da možakar po vseh letih svoje aktivnosti že prej ni pomislil, da bi izdal samostojni studijski album. No, »Forgotten Toys« je v izmeri manj kot pol ure ter z vsega petimi pravimi avtorskimi komadi (ki jih prej nismo slišali) pravzaprav EP in ne pravi dolgometražni album.

Dolgo se je govorilo, da se ukvarja Paich z materialom, ki ga hrani v arhivih in ga je skomponiral še v osemdesetih. Največji entuziasti so celo pričakovali, da bo ta material podlaga za možni novi Toto album, ki bi nasledil zadnjega »XIV«. A se to ni zgodilo. Lahko pa mu rečemo, da gre za Paichev studijski dosežek na katerem sodeluje s čislanim glasbenikom kar nekaj gostov, ki so tako kot on sam, usodno povezani s Toto. ‘Pobratima’ Joseph Williams in Steve Lukather sta absolutno poleg. Tu so še Lenny Castro, Nathan East in Warren Ham. Prav tako je Paich k sodelovanju privabil kup ‘ostalih prijateljev in znancev’, med katere sodijo zveneča imena, kot mdr. Brian Eno, Michael McDonalds, Don Felder, Gregg Bissonette, Steve Jordan, Davey Johnstone, … Bodisi, da gre za izpiljene instrumentaliste, ali pa vokaliste, ki so prevzeli, bodisi vodilne vokale ali pa prispevali zbore s harmoničnimi napevi. Vsebina po energetski in komponistični vrednosti ne odstopa mnogo od klasične Toto ere. To je bilo pričakovano. Dokument je kratek in jedrnat. Obenem pa bo zlasti vsem pravovernim privržencem skupine Toto, navrgel pravi pravcati posladek. Davidovega vokala ni težko prepoznati znotraj kompozicij.

Z izjemo polminutnega uvoda Forward, znova posnete in prearanžirane All The Tears That Shine, ki izhaja iz zadnjega Toto albuma »XIV«, kot tudi sklepnega instrumentala Lucy, ostane na tem izdelku vsega dobrih 19. minut glasbe, ki je dejansko zanimiva. Roko na srce, bi človek od Paicha pričakoval več. Sploh glede na to, da v karieri še ni izdal studijskega albuma in da je bil vrsto let kreativni pogonski motor kreiranja Toto kompozicij, da o izkušnjah studijskega ‘session’ glasbenika niti ne načenjamo besed. Ta izdelek bi moral vsebovati etiketo EP.

Dokument odpre pečatna willibelongtoyou (Will I Belong To You). V njej se vključi k Davidu na vodilnem vokalu (refren) Joseph Williams, skladba pa daje občutek, kot da gre za nadaljevanje glasbene zgodbe s Toto albuma “XIV”. “Forgotten Toys” premore kar nekaj šegavosti ter v tem oziru silno nalezljivo in prepričljivo prevaja sentiment osemdesetih, recimo kar energetsko vibracijo, ki se pretaka po Paichevem ožilju. Brezbrižnost in kipeči optimizem osemdesetih spremljata ta izdelek pravzaprav na vsakem njegovem koraku. Lagodje osemdesetih povzemata zlasti otvoritvena skladba in igriva Queen Charade. V obeh je briljantno razgaljeno pajdašenje jazza in pop estetike, kar zaznamuje Paicha preko kariere. Bodisi iz časov, ko je mdr. sodeloval s Steely Dan, Michaelom Jacksonom, ali Toto.  All The Tears That Shine prevzame na vodilnem vokalu Michael Sherwood s specifično raskavim vokalom, na katerega pa je treba biti pripravljen. Zavoljo absolutne posebnosti. Ta vokalni pristop daje skladbi povsem nov vibracijski in ekspresivni domet. Postane pa ta osvežena verzija zbližana z baladno First Time.

David Paich prav dobro pozna skovanko AOR. Favorit tega dokumenta bo mnogim ljubiteljem tega žanra pričaran znotraj kompozicije Spirit of the Moonrise, ki bi bila v kolikor bi se danes pisala osemdeseta, zagotovo velika komercialna uspešnica. Briljantno detajliran komad z dramatično kitico, ki v razpoloženju raste graduirano preko pred-refrena v (s spremljevalnimi vokali) perfektno ‘pobarvan’ refrenski krešendo. Vrhunska eksekucija bombastike. Skladba je zagotovo izgubljeni dragulj. Kot, da bi ga Toto pozabili uvrstiti na album »IV«. Davidov vokal vnaša skrivnostnost v to skladbo. Vibracija niti ni mnogo oddaljena od njegove vokalne karizme ultimativnega Toto hita Africa. Absolutni vokalni unikum. Paichev vokal ostaja esencialen. Liku in delu skupine Toto (zlasti v eri osemdesetih) dodaja tisti kultni predznak. ‘Moment radijske prijaznosti pokojnih osemdesetih’ oživlja na »Forgotten Toys« torej intenzivneje fenomenalna skladba Spirit Of The Moonrise. Skladba izdelana za to, da postane velik komercialni hit in radijski zimzelen osemdesetih. Poudarek na osemdesetih. ‘Mid-eight’ pasaža je zabeljena z uvodnim Hammondom. Temu sledi vhod v zadnji predrefren, kar popelje skladbo skozi finalni refren do dramatičnega izhoda, v katerem blesti Steve Lukather svojo novo genialno solažo. Tu je baladna, koprneča in lagodna First Time. Znova smo v korelaciji s Toto vzporednicami, kar ne preseneča. Je pa zasnovana tako, da bi bila v nekih drugih časih ter produkcijskih prijemih mdr. zlahka pisana na kožo tudi Stevu Porcaru, četudi je njen avtor seveda Paich. Svoj spremljevalni vokal prispeva v njej tudi Paicheva hčerka Elisabeth. V kompoziciji izstopa učinek tolkalistov Lennyja Castra in Robina DeMaggia, kar glede na njeno zasnovno, nikakor ne preseneča (podoben učinek dosegata tolkalista tudi v novi verziji All The Tears That Shine).

Toto pravzaprav v karieri niso izdali albuma, ki ne bi nosil na seznamu vsaj ene skladbe posvečene kateremu izmed deklet. David to tradicijo ohranja. Le v instrumentalni maniri, kar beleži sklepna Lucy. Njena jazzovska zasnova, prinaša popolno instrumentalno delo, pri čemer prevzemata glavnino dialoga Paichev klavir v navezi s pihali. Igrivo, iskrivo, hudomušno. Občasno se pojavi vokal v funkciji ‘barvanja’ (intenziviranja atmosfere) z golim glasovnim improviziranjem. Skladba deluje kot ‘jam’ s katerim pripelje Paich svoje samostojno delo k zaključku. Prezgodnjem definitivno.

Ob dovršenosti, ki jo prinašajo zlasti skladbe na pozicijah 2, 3, 4 in 5, nosi ta izdelek občutek, da bi lahko Paich postregel z več še neslišanega avtorskega materiala. To je v maniri vsaj 40. minut glasbe osmih ali devetih, če ne desetih, polnokrvnih vokalnih kompozicij. Ne, da se na izdelku nahajajo: kratek uvod, priredba in zaključna točka, ki je sfriziran instrumentalni demo posnetek. Skratka. Navkljub briljanci štirih izredno raznolikih točk tega izdelka, ki slogovno delujejo kot izgubljene Toto klasike osemdesetih ter pretanjenim prijemom produkcije, se ni mogoče znebiti občutka, da nosi »Forgotten Toys« še kar nekaj rezerv. Kratko in sladko. Privrženci Toto bodo s tovrstno vsebino nedvomno več kot radostni in potešeni.  

Avtor: Aleš Podbrežnik

Sezam skladb:
1. Forward
2. willibelongtoyou
3. Spirit Of The Moonrise
4. First Time
5. Queen Charade
6. All The Tears That Shine
7. Lucy

Glasbeniki:
David Paich – vokal (skladbe 2-5), klaviature (skladba 1), klavir (skladbe 2-7), orgle (skladbe 2, 3, 5 in 7), bas kitara (skladbi 3, 5), sintetizator (skladbe 4, 6, 7)

Joseph Williams – vodilni vokal (skladba 2), spremljevalni vokal (skladbe 2-4), klaviature (skladba 2), sintetizator (skladbi 2, 3), programiranje bobnov (skladba 3)
Michael Sherwood – vodilni vokal (skladba 6)
Steve Lukather – električna kitara (skladbi 2, 5), solaža na električni kitari (skladba 3)
Ray Parker Jr. – kitara (skladba 7)
Dean Parks – akustična in električna kitara (skladbe 2-4)
Davey Johnstone – akustična in električna kitara (skladba 6)
Fredrik Halland – električna kitara (skladba 4), spremljevalni vokal (skladbi 4, 6), dodatna električna kitara in bas kitara (skladba 6)
Don Felder – ‘slide’ kitara (skladba 5)
Warren Ham – saksofon (skladbi 3, 5), flavta (skladba 4), orglice (skladba 5)
Jon Diversa – pihala (skladba 7)
Brian Eno – sintetizator (skladba 6)
Michael Lang – klavir (skladba 7)
Nathan East – bas kitara (skladbi 2, 4)
Mike Valerio – kontrabas (skladbi 6, 7)
Robin DiMaggio – bobni in tolkala (skladbi 4, 6)
Lenny Castro – tolkala (skladbe 3, 4, 6, 7)
Gregg Bissonette – bobni (skladbi 2, 7)
Steve Jordan – bobni (skladba 5)
Pat Knox – spremljevalni vokal (skladbi 3, 5)
Michael McDonald – spremljevalni vokal (skladba 3)
Monét Owens – spremljevalni vokal (skladba 5)
Elizabeth Paich – spremljevalni vokal (skladbi 4, 6)
Billy Sherwood – spremljevalni vokal (skladba 6)
James Tormé – spremljevalni vokal (skladba 7)
Hannah Williams – spremljevalni vokal (skladba 3)
Ray Williams – spremljevalni vokal (skladba 3)


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki