Decatholicize: Remains of Dominance

0 407

Samozaložba
Datum izida: 1. 2. 2021
Produkcija: Dražen Kecman
Dolžina albuma: 35.50 min
Zvrst: Death Metal/Thrash Metal
Ocena: 9.0/10


Leto 2021! Vrnitev slovenskih ekstremnih metalcev Decatholicize iz Maribora. Skupina s pravšnjim imenom za te čase in s prvencem nič manj pomenljivega naslova. Decatholicize so nastali leta 1989, vendar do leta 1991 delovali pod imenom Newsagent. Če ste še na pravi sledi prejšnjemu stavku, je vredno dodati, da je skupina 1993 izdala EP štirih demo posnetkov, potem pa tiho in brez posebnih ceremonij prenehala z delovanjem.

Debeli dve dekadi kasneje, točneje 2017 se je bend re-aktiviral. Člana izvirne postave bobnar Alan Breber in kitarist Mladen Buletinac sta kvintet obnovila, vendar pa je ta dosegel stabilnost šele po letu 2018, ko se je ekipi priključil solo kitarist Jošt Skale. V današnjih časih, ko prejmemo na slovenski metalski sceni nemara do pet albumov letno, je vsak albumskih izid v sferi kateregakoli metalskega podžanra, ki je vezan na kuro šentflorjansko, pravo razodetje.

Skupina je torej spravila od sebe končno studijski prvenec. Materiala je bilo v obilju in prebrala je najboljše od najboljšega, kar je imela pri roki oziroma kar je ustvarila. Devet dodelanih točk, z manj kot 36 minut glasbe se bere zelo obetavno, kar pomeni da na albumu zelo verjetno ni časovnih mašil. Da. Ni jih. Ker je ostalo prostora veliko na CD-ju, je bend dodal še tri skladbe, ki jih je posnel leta 2018, še v postavi s kitaristom Denisom Agovićem in basistom Nedeljkom Krljićem. Tematika je jasna. Želja dihati s svobodnimi pljuči. Razbijanje tabujev, trganje verig in okovov. Upajmo, da je vibracija in sporočilo tega album nov kamenček v mozaiku , ki prispeva k prebujanju  kritične mase, da razbije tisočletne mučitelje človeštva, kamor sodi tudi večina samo-oklicanih božjih posrednikov. Zlovešča agresija brezkompromisne jedkosti in surove zvočne korozije  je torej utelešena.

Ob koncu osemdesetih so se pojavile prve thrash metal zasedbe v Sloveniji: kranjski Sarcasm, jeseniški Game Over, murskosoboški Železobeton, tlakovanje piste svetovnega aktualiziranja zvočnih ekstremov in še višjega razvija hitrosti, pa je vsekakor doseglo tudi Decatholicize. To uteleša »Remains of Dominance«. Kar slišimo na prvencu je kombiniranje prvin death metala z zaznavnim vplivom fraziranja stare šole thrash metala. V času poznih osemdesetih, ko se pričenja zgodba o Decatholicize, so morali biti navdih članom skupine najmanj Slayer in Kreator, četudi tega na albumu »Remains of Dominance« niti ni moč neposredno zaznati. Death metal podprt z jedrimi vplivi stare thrash metalske šole, ki zaide sem in tja v sfere klasično zapeljanih heavy metalskih struktur,  kar pomeni, da skupina, ob vsej zlovešči nasršenosti, razvija še vedno dobršno mero teatralne muzikalnosti. Skupina vodilne fraze spretno harmonizira s kitarskim ornamenti, posveča pozornost na gradaciji vzdušij (detajlirani uvodni deli), prav tako pa preklaplja vzdušja v razgibanju ritmičnih ključev in struktur, kar vodi v sunkovito prelivanje temačnega drama teatra, ki preveva značaj albuma. Všečni growl vokal je nuja v takšnem pristopu in pomemben element intenziviranja temačnih razgledov albuma.   

Revolucije skupine torej ne odkriva. V svoji viziji in artistični sferi pa deluje izjemno kompaktno, prepričljivo in stvarno. Glasbeni formuli, ki jo okarakterizira starošolska zmes death metala  in thrash metala, fantje zvesto sledijo in z njo vešče rokujejo.  Čeprav substanca tega izdelka ne povzroča potresnih sunkov potencialnih glasbenih inovacij, pa je njegova prednost v tem, da kolikor nagovarja že znano in domače, ni direktno primerljiv s skupinami, ki se preizkušajo v tovrstni žanrski branži. »Remains of Dominance« aktualizira izvrstna produkcija, ki daje izdelku kontrastno in prodorno širino in globino. To je tudi garant nenehne albumske dinamike in zaželenega groove učinka. Gradniki zvoka so pretanjeno kontrastirani in zato trodimenzionalnega prostora zvočne krajine ni težko občutiti. V središču vsega so kompatibilni growl vokali, ki vnašajo teatralno zloveščnost in mračnino ter sobivajo v barvitem razkoraku s struženjem bas linij, naježenim in masivnim niže brnečim fraziranjem ter čvrsto ritmično opornico, ki z domiselnim konkretiziranjem vložkov na prehodih zagotavlja napet razvoj dogodkov preko albuma. Kompozicije so skrbno detajlirane, to pa odražajo mdr. tudi mid-eight pasaže, ki so zasoljene s klasičnimi, a duhovitimi kitarskimi solažami, pri čemer skladbe niti za hip ne izgubijo rdeče niti v vzdrževanju kompaktnosti.

Gre za kreativni manifest in močan studijski prvenec, kar niti ne čudi. Kombinacija stare šole z novimi in aktualiziranimi vsebinami ekstremnih dometov današnje metal glasbe, je morala naposled ugledati luč sveta. Na idejno in atmosferično razgibanem prvencu torej, na katerega je skupina lahko zelo ponosna. Glede na to, da koncerti niso dovoljeni, da je vprašanje kdaj bodo upajmo, da skupine to ne upočasni, ali ji ne vzame volje, saj se po drugi strani odpira veliko časa za skladanje nove glasbe. Za aktivacijo še kakšnih starih idej, za katere ne gre dvomiti, da se kot skriti poker asov nahajajo v rokavu, pa tudi kreacijo novih. »Remains of Dominance« namreč dokazuje, da je kvintet ujel pravi moment čvrstega kemičnega učinkovanja v studiu, zato je zdaj pravi (in skrajni) čas, da Decatholicize dostavijo glasbenim masam še kakšno studijsko poglavje.

Avtor: Aleš Podbrežnik

Seznam skladb:
1. Demon Divine (4:40)
2. Take Our Souls (3:08)
3. Isotope 235 (4:08)
4. Retribution Awaits Us All (2:44)
5. Down To Four Men (4:22)
6. Life Imprisonment (4:26)
7. Doomsday Machine (4:41)
8. God Ends Here (4:22)
9. Remains Of Dominance (3:17)
dodatne skladbe:
10. Into The Eyes (3:28)
11. Grind The Mind (4:08)
12. Armageddon (4:41)

Zasedba:
Jure Vandur – vokal
Jošt Skale – solo kitara
Mladen Buletinac – ritem kitara
Leon Pondelak – bas kitara
Alen Breber – bobni

Denis Agović – solo kitara na skladbah št. 10., 11. in 12.
Nedeljko Krljić – bas kitara na skladbah št. 10., 11. in 12.


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki