Demolition Group stresli tudi Cerkno (2017)

0 42

Lokacija: Cerkno / Gabrijel / Slovenija
Datum: sobota, 23.12.2017


Predzadnji vikend iztekajočega se leta je bil silno živahen kar se koncertnega direndaja na slovenskem tiče. V Cerknem so tako nastopili Demolition Group. Pa ne zato, ker je bila predzadnja sobota v starem letu, pač pa zato, ker je bar Gabrijel takrat praznoval svojo 22. letnico obstoja. No na isti dan je denimo ljubljanski Orto bar praznoval svojo 23. letnico obstoja, za ta dogodek pa je povabil v klub vojvodinsko zasedbo Pero Defformero.  Vrnimo se raje v Cerkno. Primernejše skupine za obeležitev častitljive 22. obletnice obstoja bara Gabrijel, kot so prav Demolition Group, skorajda ne bi mogli najti. Če sem nekoliko “predrzen” posedujejo Demolition Group v svoji glasbi prav tiste žanrske vsebine, ki navadno zastopajo program Gabrijela. Jazz, alternativni rock, metal,… Bar Gabrijel je bil v naprej razprodan, kar je sicer redkost, pa vseeno velika potrditev kako cenjena in spoštovana je tamkaj legendarna brežiška alternativna metal, rock in jazz funk zasedba.

Malo pred pol deseto zvečer so v nabito polnem baru Gabrijel tako krenili na oder Demolition Group. Ni več novost, da je bend vstopil v letošnje leto v prenovljeni zasedbi, od ustanovnih in originalnih članov je tako v današnji Demolition Group formaciji le še ikonski vokalist in poet Goran Šalamon, gradnik, brez katerega si je težko predstavljati obstoj skupine.  Bend je v letošnjem letu silno dejaven in zavzeto piše material za  novi album. Če smo v Tolminu konec letošnjega maja slišali v repertoarju takratnega nastopa zasedbe štiri nove skladbe, smo jih to pot v Cerknem že kar sedem. Bend napoveduje izdajo novega album za maj 2018! Novi material pa zveni ob odrski eksekuciji znova izvrstno. Pričakovanja kaj bo prinesel novi album skupine, so tako visoka.

Bend je po pričakovanju dostavil nov vrhunski koncert. Res, da so se fantje kar težko stlačili na mali oder bara Gabrijel, pa vendar. Ambient je tu poseben, takšno pa je bilo tudi skreirano vzdušje! V nabito polnem prostoru skorajda ni bil praznega kotička med koncertom. Kondenz se je nabiral na steklu oken, tako velike so bile potrebe po kisiku med koncertom. Bend seveda ni le kvintet, točneje je sekstet. Tokrat je bil v središču pozornosti tudi Matjaž Pegam, stisnjen za dodatno mešalno mizo, lociran v prostoru nekje na sredini, tako da je lahko njegovo delo vseskozi opazovala tista polovica publike, ki je koncert spremljala izza njegovega hrbta.  in neverjetno je bilo opazovati tokrat zvočnega mojstra, kako občuje s prefinjeno finomehaniko suka gumbe in vleče »fejderje« gor in dol. Vse to se je poznalo seveda na finesah samega zvoka skupine med nastopom, valovanje razpoloženjskih stanj, pa so bila tako še dodatno kontrastirana in poudarjena. Zlasti kitarski okraski v prehodih skladb. Vselej, ko sta se zapodila v solo kitara ali saksofon, je Matjaž pazil, da nosita instrumenta v takšnih trenutkih integralno vlogo kreacije celokupne zvočne slike. Kreirana zvočna zgoščina je bila znova enkratna in seveda unikatna. To velja seveda tudi za čvrsto atmosfero skrajno elektrificiranega značaja, kjer so se nizali mračnjaški razgledi post apokalipse, vizija absurdnosti tega sistema, ki ob svojem zatonu sicer še malo opleta z repom, vendar pa so zato vsi vzvodi, ki jih še uporablja za to, da životari, toliko bolj absurdni, bizarni, do človeka ponižujoči in seveda davno tega preživel in zastareli. Skregani s poslanstvom človeka, individuuma, ki je del narave in njenih zakonov, kamor se mora v prihodnje čim prej vrniti, če želi obstati. Družbeno kritična jedkost te skupine je znova dramila in prebujala! Ob izvrstni ritmični podpori za katero sta znova skrbela izvrstna brata Gregel in kjer ne slišiš kiksa, je tako fraziranje kitare in saksofonov podprto z neverjetno prepričljivo »groove« vibracijo toplih in nižje intoniranih zvokov, kjer melodične bas linije večkrat tudi funkovsko »zaprasketajo«.

Mogočno grmeč zvok zajamčen. Preživelih ne pušča za seboj! Izvrstna uigranost torej, izvrstna eksekucija in seveda enkrat več vrhunska kreacija svojevrstnega glasbenega sveta, ki se prebuidi in zaživi le z Demolition Group. Vživeta publika, izredna kemija na relaciji bend-občinstvo. Vse se je vrtelo znova okrog enkratne vokalne figure Gorana Šalamona. Njegova poezija je znova stresala, v resnicoljubju in pristnosti sprožala kurjo polt. Goranova interpretacija ostaja čarobna. Emocije in strasti, ki prevevajo njegov vokalni ekspoze, zaživijo in v vseh svoji pristnosti. Predtava frontmena je bila znova izjemna. Njegova vokalna prodornost je edinstvena in v tem mu ni para. Je temelj eklektičnosti skupine oziroma unikatnega avtorskega leska. Gorostasi mož je znova rušil s svojim gromovitim vokalnim karakterjem.

Ura in tričetrt z dodatkom vred! Obrnila se je hipoma. Predvsem je to pot Goran manj govoril med komadi, kot recimo maja v Tolminu, je pa bila ta vez med skupino in občinstvom prav edinstvena. Zavoljo malega prostora je bilo zlitje v eno med publiko in skupino toliko intenzivnejše in toliko bolj stvarno. Kemično učinkovanje med oboževalci in magijo imenovano glasba, z vsem valom nebrzdanih emocij, je dostavilo tisto piko na »i« dogodku, ki je v vsej zvočno izvedbeni estetiki in energetskimi silnicami, dosegal svoj vrhunec v samem zaključku predstave.

Po koncertu pa rajanja v Gabrijelu še ni bilo konec, saj je na sceno vskočil DJ Bigor in neskončna sobotna noč nad Cerknim se je nadaljevala. In Demolition Group? Hja, občutja po koncertu so vselej intenzivna in te držijo v svojstvenem svetu še lep čas po koncertu. Sklep po koncu koncerta je bil znova isti. Demolition Group so skupina, ki vselej dostavi svoj koncertni maksimum. In tudi tokrat je bilo tako, koncert v baru Gabrijel, pa je nasploh sodil v kategorijo, tistih edinstvenih, ki jih pač nikoli ne pozabiš.

besediloAleš Podbrežnik
fotografijeAleš Podbrežnik & Nataša Pišljar

Setlista:

 1. Včasih tko
 2. Dan brez
 3. Preveč vsega (nova)
 4. Nostalgija (nova)
 5. Lažje je imeti psa
 6. 99
 7. Kapital
 8. Kaplja
 9. Gospodar
 10. Planet starcev
 11. Zvezde (nova)
 12. Vse je tu (nova)
 13. Košček zame (nova)
 14. Crackhead
 15. Mesečina
 16. Amerika
 17. Grozno sam (nova)
 18. U tvojim očima
 19. Japanci rade za nas
 20. Ljubiva za svet
 21. T.A.U. (Temni angeli usode)
 22. Pojdiva tja (nova)
 23. Neovangelij
 24. Like Night Before

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki