Dennis DeYoung: 26 East: Volume 1

0 116

Založba: Frontiers Music Srl.
Datum izida: 22. 5. 2020
Produkcija: Dennis DeYoung
Dolžina albuma: 43.30 min
Zvrst: AOR
Ocena: 10/10


Dennis DeYoung je za Styx tisto, kar je sol za juho. Njegovo tretje in dokončno slovo od Styx po albumu »Brave New World« (1999) je spremljal grenak priokus. Z nekdanjimi tovariši se ni razšel v miru, razhodu pa je sledil epilog na sodišču, kjer se je bila bitka za pravice nad uporabo imena Styx. No, odkar Dennisa ni pri Styx, izdaja skupina solidne albume, vendar človek ob tem znova in znova  razmišlja, kako bi vse skupaj zvenelo, če bi bil še vedno pri Styx . Zelo verjetno bi bilo post-milenijskih Styx albumov več, prav tako pa bil bili še boljši. Preprosto. Ob izjemnem vokalistu in klaviaturistu je DeYoung od nekdaj veljal za temeljnega komponista skupine. Mnogi njeni privrženci zato danes zelo težko sklenejo kompromis o tem, ali so Styx brez DeYounga dejansko tisti pravi Styx, kajti tiste magije z DeYoungom nikakor ne morejo priklicati nazaj, pa čeprav so albumi brez njega več kot solidni. Vsega trije izdani albumi. Letos oktobra pa izide še (končno) še četrti. Kakorkoli. Lepo je spoznanje, da se je DeYoung po desetih letih, odkar je izšel njegov peti studijski album »One Hundred Years From Now On«, odločil izdati naslednika. To je »26 East: Volume 1«, ki, kot namiguje naslov, hkrati napoveduje, da mu bo sledil še en studijski album. Ne pozabimo. DeYoung šteje danes 73 let. Vsaj še en torej.

Takoj povem, da poje DeYoung briljantno za svoja leta. Njegov glas ni izgubil niti trohice tistega leska, ki definira klasične albume skupine Styx in DeYoungova samostojna studijska dela. Novi album prinaša niz izredno variabilnih točk, ki so v komponiranju in aranžiranju filigransko detajlirane. DeYoung je mislil na vse. Prav tako jih je izredno vešče razporedil in s tem podkrepil visoko dinamično pretočnost albuma, ki ga pred koncem krona »beatleska«, imenovana To The Good Old Days, v kateri se Dennisu v izvrstnem duetu pridruži Lennonov sin Julian. Ker je to samostojni studijski album, seveda stopa v ospredje sporočilnost osebno izpovedne narave, DeYoung pa je znova (že kar pregovorno) čuten, podoživet in strasten v vsem, s čimer se spoprijema njegova vokalna avra oziroma izjemno pečatna vokalna karizma. Ko gre človek skozi ta album prvič, se spomni na podobno potezo prvega Journey grla Stevea Perryja, ki je predlani izdal svoj novi studijski album. Sicer je bila časovna razdalja od predhodnika enkrat daljša, pa vseeno. Perfekcije mu ne primanjkuje, zato ga ni bilo težko razglasiti za enega najboljših dosežkov na polju AOR glasbe za leto 2018. Za letošnje leto lahko to mirne duše že sedaj rečemo tudi za novi DeYoungov album »26 East: Volume 1«.

Ko se album odpre z bombastično in grabežljivo AOR-ovsko naravnano East of Midnight, bo vsak ljubitelj lika in dela tega možakarja ter zlatih dni zasedbe Styx vedel, da je »prišel domov«. Verjetno ste že neučakani z navržbo bolj oprijemljive točke nadaljnje orientacije, vezane na sorodstvene vezi s Styx? Album »Paradise Theater« (1981)! Že takoj je tu z otvoritveno East of Midnight, tovrstne asociacije pa se porajajo še nekajkrat v nadaljevanju albuma (podoben občutek ustvari kasneje tudi Unbroken), pri čemer se zadnja skladba A.D. 2020 celo sklene z verzom »Welcome to Paradise«.

Drama teater albuma je intenziviran! Poln je bombastičnih refrenskih napevov. Ena takšnih je fenomenalna mistična in mračna A Kingdom Ablaze, ki je drama vseh dram tega albuma. Po razdraženi, a nagajivi With All Due Respect, za katero bi DeYoungov album skorajda potreboval nalepko »Parental Advisory«, A Kingodm Ablaze spreobrne vzdušje in mojstrsko pripravi pisto za pristanek skladbe You My Love, ki je fantastična šansonjerska balada, kakršna bi z lahkoto mešala štrene na vrhovih radijskih frekvenc v sredini osemdesetih in ki nagovarja, kot da bi jo Styx v tistih časih pač pozabili napisati.

DeYoung je ob sebi zbral odlično ekipo glasbenikov in garant uspeha ni mogel izostati. Če imaš ob sebi Jima Peterika, je vse jasno. DeYoung je v intervjuju priznal, da se albuma ne bi nikdar lotil, če ga ne bi vzpodbujal prav Jim Peterik. Peterik velja za enega najboljših komponistov v AOR glasbi, ki so kdaj koli lazili po tem planetu, in kar pride od njegovega kreativnega uma, je pač po pravilu vselej »zlata jama« oziroma »zadetek v polno«. Album je od glave do pete maksimalno aranžersko izbrušen in ne pozna artističnega spodrsljaja. Tu je npr. en AOR-ovski briljant – skladba Damn That Dream, ki v refrenu z lahkoto sproži kurjo polt. Refrenski napev ene najmočnejših točk albuma, to je The Promise of this Land, pa nagovarja gospelovsko-pridigarsko. Način pretkanega kombiniranja vodilnih vokalnih linij z dodatnimi spremljevalnimi harmonijami bi ob takšni aranžerski rešitvi hipoma pograbil za svojega tudi kak Jeff Lynne (E.L.O.).

Album »26 East: Volume 1« je odkritje za ljubitelje klasičnih Styx in dostavlja še en fenomenalen samostojen studijski album v DeYoungovo zbirko avtorskega perfekcionizma. Razganja ga od drama teatra in pompoznih melodij, izvrstnih rešitev in domislic komponiranja, izvrstne produkcije, ki je ujela tudi pravi nivo organskosti, in kot tak sodi že sedaj v ožji izbor kandidatov za najboljši album v AOR žanru za letošnje leto!

Avtor: Aleš Podbrežnik

Seznam skladb:
01. East Of Midnight
02. With All Due Respect
03. A Kingdom Ablaze
04. You My Love
05. Run For The Roses
06. Damn That Dream
07. Unbroken
08. The Promise Of This Land
09. To The Good Old Days
10. A.D. 2020

Zasedba:
Dennis DeYoung – klaviature, vokal
Jim Peterik – kitara, bas kitara, klaviature, spremljevalni vokal
August Zadra – kitara, spremljevalni vokal
Jimmy Leahey – kitara
Craig Carter – bas kitara, spremljevalni vokal
Mighty Mike Morales – bobni
John Blasucci – klaviature
Mike Aquino – kitara
Kevin Chalfant – spremljevalni vokal
Matthew DeYoung – bobni na “To The Good Old Days”
Ed Breckenfeld – bobni na “Unbroken”
The Chicago Children’s Choir pod vodstvom dirigentke Josephine Lee


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki