Dethrone The Corrupted: The Amygdaloid Decay (EP)

0 129

Založba: samozaložba
Datum izida: 30. 4. 2021
Produkcija: Dethrone the Corrupted, Matic Mlakar
Dolžina: 20:28

Moderne metal zvrsti so v Sloveniji hitro spregledane, sploh kar je aktualno na mednarodni sceni zadnjih 10 let, kaj šele, da bi se skupina lotila preigravat nekaj, kar ima končnico –core. Pa vendar se najdejo izjeme, ki potrjujejo, da slovenska scena le ni ostala v devetdesetih. O slam prvakih Within Destruction tu ni potrebno posebej razglabljati. Dovolj je dejstvo, da je skupini uspelo z nečim, kar je v nasprotju z old school ideologijo.

Dethrone The Corrupted ne sledijo sicer Within Destruction vzorcu. Morebiti si sliši občasno kakšna podobnost, vendar nekako ne sodijo v isti sklop. Skupina je še pred prvencem opozarjala, da se zgleduje bolj po ameriškem melodičnem death metalu in deathcoru. Seveda je svoj recept ves čas izpopolnjevala in ga do neke točke popeljala na vrhunec s prvencem Sintrophia. Omenjeni album je doživel relativno dobre odzive, vendar DTC so se gnali naprej in začeli poskušati nove stvari ter dali vedeti, da ima sam deathcore precejšnje razsežnosti. Torej tu niso samo hitri death metal riffi, ki končajo v razvlečenem breakdownu. Klišeje se na srečo da obiti do neke mere, kar je skupina večkrat dokazala.  

DTC so z The Amygdaloid Decay dali v prestavo višje. Otvoritvena skladba Art & Severance daje vtis pompoznosti s simfoničnim uvodnikom. Pojavi se asociacija na Fleshgod Apocalypse, a stilistično še bolj na simfonično deathcore zasedbo Shadow of Intent. Predvsem je treba pohvaliti intenzivnost, ki kar ne pojenja. Vsekakor se začuti nek napredek od prvenca. A zgolj po eni skladbi je težko sklepati.

S skladbo Of Man & The Amygdaloid Reaper skupina ubere še malce bolj melodičen pristop. Brutalnost torej dobi protiutež, ki doseže vrhunec z gostujočim ženskim vokalom, katerega je prispevala Tina Ritlop. Vsekakor zanimiva poteza, ki doda veliko k dinamiki skladbe, pa čeprav lahko poslušalcu zveni kičasto in nepotrebno. S tretjo skladbo Amidst A Thriving System DTC potrjujejo svojo intenzivnost in konsistentnost. S hitrostjo in melodičnostjo se pojavlja asociacija na The Black Dahlia Murder in Allegaeon. Nedvomno se sliši, da skupina ni dobila navdiha le pri eni skupini, kar pa posledično daje neko nepredvidljivost.

DTC ne popustijo niti z zadnjo skladbo And A Darkened Rebirth. Malce bolj do izraza pride breakdown, ki je dobro vpleten, sama rdeča nit skladbe pa se ne izgubi. Predvsem pa je skladbo tako kot vse ostale prebrisano strukturirana. Tu namreč je treba izpostaviti simfonični predel, ki deluje kot suspenz, preden skupina v svoje značilnem slogu zaključi z močnim breakdownom.

The Amygdaloid Decay kot celota zveni sveže in moderno. Ne zdi se, da je skupina obstala nekje 20 let nazaj. Tudi sama izvedba je prepričljiva. Vokali ponujajo izrazito kombinacijo kruleža in kričanja. Pri kitarah in ritem sekciji ni popuščanj. Zveni dodelano in suvereno.

Dethrone The Corrupted v dobrih dvajsetih minutah ponudijo zelo intenziven izdelek, ki je tehnično dovršen in v skladu z modernimi pogledi. EP ne dolgočasi, občuti se, da skupina raziskuje in se ne želi ponavljati. S takšno taktiko bi se pričakovalo, da skupina tudi nadaljuje, ker napredek je očitek, želja po ustvarjanju prav tako.

8,5/10

Seznam skladb:
1. Art & Severance
2. Of Man & The Amygdaloid Reaper
3. Amidst A Thriving System
4. And A Darkened Rebirth

Zasedba:
Žiga Pristovnik – bobni
Mihael Jelenko – bas
Jan Lovrenčič – kitara
Sandi Šumandl – vokal

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki