Dream Theater : Scenes From A Memory: Metropolis Part II

0 181

Založba: Elektra Records
Datum izida: 26.10.1999
Produkcija: Mike Portnoy & John Petrucci
Dolžina albuma: 77.06 min
Zvrst: Progressive Metal


Od začetnih akordov pesmi Regression, nas peti studijski album Scenes From A Memory ameriškega kvinteta Dream Theater ponese v presenetljiv svet, ki ga lahko ustvarijo le prvaki sodobnega progresivnega rocka in vodilni oblikovalci njegovih standardov.

Scenes from a memory je prava poslastica za poslušalce zahtevne glasbe, kakršno izvajajo Dream Theater, saj je naslovna skladba tipična simfonija, kakršne v modernem rocku lahko napišejo in odigrajo samo oni. Scenes From A Memory sta producirala bobnar Mike Portnoy in kitarist John Petrucci, ki je leta 1998 na povabilo predstavnika kitar Ibanez že obiskal Slovenijo in z nastopom privabil lepo število občudovalcev. “Vedno smo hoteli napisati konceptualen album,” pravi Mike. “Vsi moji najljubši albumi so konceptualno zastavljeni: Pink Floydov The Wall, Whojev Tommy, Queensrychov Operation Mindcrime; vsi ti so pomembni vplivi.” John Petrucci nadaljuje: “Največji izziv je bila izbira teme, ki bi bila dovolj zanimiva, da bi zaobjela celoten album. Sledili smo toku zgodbe o reinkarnaciji, ki nam omogoča, da strežemo tudi svoji lastni radovednosti, saj gre za fenomen, ki je univerzalno zanimiv.”

Glavna oseba v zgodbi je Nicholas, ki trpi zaradi nočnih mor o njegovih različnih življenjih in temeljita psiho terapija razkrije, da je dejanska reinkarnacija duše mladega dekleta Victorie Page, živeče v začetku 20. stoletja. Nicholas raziskuje naprej in odkrije tragično zgodbo Viktorijinega ljubezenskega trikotnika z bratoma (osebama iz pesmi “Metropolis Part 1) ,ki se je končala z nasilno smrtjo dekleta. John razlaga, da jih je pri ustvarjanju navdihovalo raziskovanje številnih idej in konceptov o reinkarnaciji, saj vse religije zaposlujejo vprašanja o življenju po smrti. “Ena mojih najljubših pesmi z albuma je ‘The Spirit Carries On’ z vodilnim vprašanjem od kod prihajamo in kam gremo. To daje pesmi resnično gospel kvaliteto. Uporabili smo zbor. Gre za dramatičen trenutek odločitve za junaka, ko odkrije, da se vsi nadaljujemo…Beyond This Life je drug vrhunec, ki pripoveduje zgodbo o Viktorijinem umoru v stilu novinarskega poročila iz leta 1920.”

Scenes From A Memory so v celoti napisali in posneli v preizkušenem studiu Bear Tracks v državi New York in sicer brez demo posnetkov, kar daje glasbi in ustvarjanju novo svežino in spontanost. Nov veter v bendu je zavel tudi s prihodom klaviaturista Jordana Rudessa, ki sta ga Mike in John po dobrih izkušnjah s sodelovanja na dveh zgoščenkah projekta Liquid Tension Experiment povabila v stalno zasedbo Dream Theater in ima na aktualni plošči veliko vlogo. Klaviature dodajajo pomembno dimenzijo k dinamični barvitosti, ki odlikuje unikaten zvok Dream Theater že več kot desetletje. Tonski mojster Kevin Shirley, znan po delu z Aerosmith, Billyjem Squierjem, Joejem Satrianijem, Journey in The Black Crowes, pa je pomagal album nabiti s pravo rokersko močjo, udarnostjo in ostrino. Do izraza pridejo skoraj znanstveno natančni aranžmaji posameznih skladb, kot tudi izjemno mojstrstvo vseh članov benda. Pevec James La Brie pravi, da je imelo trdo rokersko življenje v zadnjem desetletju izjemen vpliv pri snemanju in ustvarjanju plošče Scenes From A Memory. Veliko bolečine, jeze, zavedanja in strahu je čutiti v nekaterih skladbah. V drugi polovici skladb pa fantje te svoje težave ozdravijo s pozitivističnim in veselim pogledom na probleme ljudi okoli njih. Plošča je edinstvena v njihovi karieri, saj so se prvič lotili konceptualne zasnove, vsebuje pa skladbe, ki nihajo od precej melodičnih zadev do skoraj trash metala. Petruccijevi riffi in ojačevalci, ki jih je prignal do cviljenja, potresne zavese bobnov Mika Portnoya, bleščeči zvoki klaviatur Jordana Rudessa, virtuozni bas ameriškega Japonca Johna Myunga ter prilagodljivi glas pevca Jamesa La Brieja so kombinacija, ki je edinstvena v rockovskem svetu.

Glasbene sloge, ki valujejo po plošči Scenes From A Memory, so Dream Theater premišljeno vključili v svojo podobo. Čeprav je največ trdega, ostrega rocka in metala, pa to ni kitarska orgija, ampak se ravno prav močno druži s primesmi jazza, progresivnega, skoraj klasicističnega muziciranja in v nekaterih skladbah liričnega akustičnega igranja. Najvišja čustvena točka plošče Scenes From A Memory je triindvajsetminutna naslovna skladba. Z besedami pevca Jamesa La Brieja lahko besedni sprehod po plošči Scenes From A Memory počasi končamo: “Na novi plošči govorimo o zavedanju našega obstoja. Ljudje se moramo približati samim sebi, ugotoviti, kaj je za nas najboljše in potem ta odkritja uporabljati v vsakdanjem življenju.” 

avtor: Jernej Vene
ocena: 9.5 / 10

Dream Theater – Through Her Eyes (uradni video)

Seznam skladb:
1. dejanje:
Scene One: Regression (2:06)
Scene Two: Part I. Overture 1928 (3:37)
Scene Two: Part II. Strange Deja Vu (5:12)
Scene Three: Part I. Through My Words (1:02)
Scene Three: Part II. Fatal Tragedy (6:49)
Scene Four: Beyond This Life (11:22)
Scene Five: Through Her Eyes (5:29)
2. dejanje: 
Scene Six: Home (12:53)
Scene Seven: Part I. The Dance of Eternity (6:13)
“Scene Seven: Part II. One Last Time (3:46)
“Scene Eight: The Spirit Carries On (6:38)
“Scene Nine: Finally Free (11:59)

Zasedba:
James LaBrie – vokal
John Petrucci – kitare, spremljevalni vokal
Jordan Rudess – klaviature
John Myung – bas kitara
Mike Portnoy – bobni, spremljevalni vokal 

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki