Dusty Hill (ZZ Top) 19. 5. 1949 – 28. 7. 2021

ZZ TOP (promo)
1 321

V 73. letu starosti je umrl Dusty Hill, basist, pevec in klaviaturist teksaških hard rock in blues rock ikon ZZ Top.

Njegova dva ZZ Top ‘pajdaša’ Frank Beard & Billy Gibbons sta v zvezi s tragično smrtjo Dustyja že podala uradno izjavo:
“Z veliko žalostjo sprejemava današnjo novico, da je na svojem domu v Houstonu (Teksas) v spanju umrl najin prijatelj Dusty Hill. Oba, skupaj z legijami ZZ Top privržencev doma in po svetu, bova pogrešala tvojo neomajno pojavo, tvojo dobroto in tvojo zavzetost in osredotočenost, ki je temeljila naš “ZZ vrh”. Vselej bova ostala povezana s tistim ‘blues šaflom’ v C duru. Močno boš pogrešan prijatelj.”
Frank & Billy

Joseph Michael “Dusty” Hill je bil ameriški glasbenik in pisec glasbe, ki je najbolj znan po svojem članstvu v zasedbi ZZ Top, kjer je igral bas kitaro, pel glavni in spremljevalne vokale, pa tudi igral na klaviature. Kot član skupine ZZ Top je bil leta 2004 sprejet v “Hišo slavnih rock’n’rolla”.

Dusty Hill in njegov brat in kitarist Rocky Hill, sta skupaj z bodočim članom ZZ Top ni bobnarjem Frankom Beardom igrala v lokalnih skupinah iz Dallasa: The Warlocks, The Cellar Dwellers in American Blues.

Leta 1968 se je trio odločil zapustiti predel Dallasa imenovan Fort Worth in se relociral v Houston. V tem času je prihajalo do vse večjih razlik v glasbenih okusih. Rocky se je želel osrdedotočati bolj na prvinski blues, Dusty pa je želel dati prednost rock glasbi. Tako je Rocky zapustil skupino, Dusty in Frank Beard pa sta našla zamenjavo zanj v vokalistu in kitaristu Billyju Gibbonsu, ki je igral pred tem pri psihadeličnih rockerjih iz Houstona Moving Sidewalks. Trio je prešel v ZZ Top tik pred izidom prvega singla leta 1969.

Dusty je z ZZ Top izdal 15 studijskih albumov in prodal preko 50 milijonov kopij albumov. Skupina je leta 2004 pobrala tudi tri MTV nagrade in bila aktivna v več dobrodelnih akcijah.

Dusty Hill se je preizkušal tudi v filmih: Back to the Future Part III, Mother Goose Rock ‘n’ Rhyme, WWE Raw in Deadwood, prav tako pa je igral v enajstem delu nanizanke King of the Hill z naslovom “Hank Gets Dusted”, v katerem je bil predstavljen kot Hank Hill, sicer Dustyjev bratranec.

Leta 2000 je zbolel za hepatitisom C, ZZ Top pa so zaradi tega odpovedali celotno evropsko turnejo. Dusty se je vrnil v ekipo 2002 in nadaljeval z glasbeno aktivnostjo v ZZ Top.


1 Comment
  1. Matija says

    Pa to ni več res. Ne odhajajo več vsak teden, ampak vsak dan. Po mojem boš moral kar ločeno rubriko odpreti za osmrtnice.

    ZZ Top sem imel čast videti trikrat. Še posebej zanimiva sta mi bila nastopa nekje v devetdesetih, najprej sem jih gledal v Wiener Neustadtu, kjer bi naj imeli open air nastop na letališču, a je bil nato koncert zaradi slabe prodaje kart prestavljen v hangar. Žal se je to poznalo pri razpoloženju banda. Ko sem jih nato pol leta kasneje gledal v Tivoliju, je bil nastop povsem enak, a nabit s fantastično energijo.

    Sicer pa eden mojih najljubših bandov, vedno so si upali eksperimentirati. Včasih je bil moj najljubši Eliminator, zdaj pa sem še zlasti fan prvih petih albumov.

    Pa še zaradi ene podrobnosti jih občudujem, praktično vso kariero v isti postavi, to je res kot dober zakon. To pa res v glavnem uspeva samo največjim med največjimi.

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki