Edge Of Forever: Seminole

0 135

Založba: Frontiers Music Srl.
Datum izida: 21. 1. 2022
Produkcija: Alessandro Del Vecchio
Dolžina albuma: 47.18 min
Zvrst: Hard Rock / Melodic Metal
Ocena: 8.5/10


Edge of Forever, italijanski ultra-melodični hard rockerji, ki večkrat spretno in komaj opazno prestoajo navidezno mejno črto z metalom, se vračajo s svojim petim studijskim albumom »Seminole«. Dobri dve leti po predhodniku »Native Soul«. Kam za vraga se vračajo? Med Indijance.

Skupina se je po prihodu dveh novih članov, to sta: kitarist Aldo Lonobile (Secret Sphere, Archon Angel) in bobnar Marco di Salvia (Hardline), na albumu »Native Soul« preporodila, z albumom »Seminole« pa nadaljuje s kombiniranjem optimističnih sporočil, grabežljivih in himničnih napevov, udarnim fraziranjem, kot tudi tehnično brezhibno eksekucijo, ki je še naprej navdahnjena nad globino in duhovnostjo kulture ameriških staroselcev ter opremljena z grabežljivo produkcijo za katero skrbi šef skupine, to je Alessandro Del Vecchio.

Alessandro Del Vecchio velja za enega najbolj zaposlenih in brezmejno marljivih glasbenih delavcev založbe Frontiers Music Srl. Brez bi bili vsi ti projekti, za katere dobivajo nenehne ideje vodilni možje založbe, zelo vprašljivi glede realizacije ter seveda, ali bi dosegali kakovost in kredibilnost, katere garant je prisotnost tega, sicer izjemno talentiranega multi-instrumentalista, producenta, komponista, po potrebi pa tudi glavnega pevca. Kadar kaj ne štima, se pojavi Del Vecchio in spravi stvari natanko tja, kjer jim je mesto. Včasih deluje, kot da postori ta glasbenik tri četrt stvari celotne založbe in da drži najmanj tri od štirih stebrov na kateri stoji hiša založbe.

Več kot očitno je prihod Alda Lonobila (ob Del Vecchiovem Hardline kompanjonu in bobnarju Niku Mazzucconiju)  v skupino prinesel Del Vecchiu tisti manjkajoči zobčenik, kreativnost skupine pa tako po novem rezultira v izrazitem kakovostnem preskoku glede na prve tri studijske albume. Lonobile je izjemen v kitarski tehniki, pri njegovih Secret Sphere pa zatorej ne preseneča, da skupina rada od časa do časa poseže po progresivnometalskih elementih. Del Vecchio je torej v dobrih dveh letih spravil skupaj znova neverjetno veliko odličnega materiala, ki pa mu tokrat znova, tako kot na predhodniku »Native Soul«, drži neverjetno ‘štango’ nič manj neverjetna kitarska predstava Alda Lonobila.

Album ni pretirano dolg kar je zelo dobro. Del Vecchio se je na njem proslavil tudi kot vokalist, ki je neverjetno dozorel. Njegova vokalna eksekucija je gotovo najbolj zrela do tega dne. Je pa mož neverjetno rutiniran in izkušen ter namazan z vsemi ‘žavbami’, zato težko stori kakšno napako. Tako v komponističnem, eksekucijskem, kot produkcijskem oziru. Skupina se vseskozi giblje v polju ultra muzikalne nalezljivosti, s katero spretno ‘stopica’ po nevidni tanki razmejitveni črti med hard rockom in metalom. Občasno so elementi pomaknjeni v ‘mehkejše’ sfere, kot je to nakazano na AORovsko vzmeteni Shift The Paradigm, kjer se čuti, da sej Del Vecchio mdr. učil komponiranja tudi ob strogem študiranju lika in dela legendarnih Journey. Otvoritev albuma z Get Up On Your Feet Again pa zagrmi z več metalskega vzmetenja. Za njim asociira izbira aranžmajev v skladbi The Other Side Of Pain na iskanje navdih pri Black Sabbath v eri delovanja, ko sta izšla albuma »Headless Cross« in »Tyr«. Vrhunec albuma je sklepna epska suita Seminole, ki je razdeljena v štiri dele in vzbuja še posebej asociacije na prvine stare šole hard rocka. V tej silno razgibani skladbi, ki nagovarja tudi progresivno, se še posebej čuti navdahnjenost nad skupinami Uriah Heep, Kansas, Deep Purple in Rainbow. Še posebej Uriah Heep. Do tega spoznanja pride poslušalec že malo prej na albumu. S preko osem minut dolgo Wrong Dimension, ki je nekoliko ‘na glavo obrnjen’ Stargazer zasedbe Rainbow. Sicer odličen komad z eksplozivnim refrenom, ob katerem se ježi dlaka, a kaj ko so bile te reči nekoč davno, davno tega že predstavljene. Vsekakor pa je pomemben jeziček na tehtnici Aldo Lonobile, ki s svojimi solažami skorajda prevzema pozornost na albumu. Ker je v svojem izrazoslovju poseben, je to silno dobrodošlo, saj odklanja skladbe odločno od tistih potencialnih občutkov, ki bi vzbujali neprijetno prisotnost klišejev oziroma generičnosti.

»Seminole« je do tega dne gotovo najbolj zrel izdelek zasedbe Edge Of Forever. Na vseh nivojih. Skupina je zadržala fenomenalno formo, ki jo je predstavila ob osvežitvi ekipe na sicer več kot kakovostnem predhodniku »Native Soul« dobri dve leti prej. Na »Seminole« so Edge Of Forever še kompaktnejši in še bolj prepričljivi v realizaciji idej svojega glasbenega vizionarstva. Kot povedano. Naveza Del Vecchio-Lonobile je zadetek v polno, ki pri Edge Of Forever zagotovo še ni povedal vsega.

Avtor: Aleš Podbrežnik

Seznam skladb:
1. Get Up Your Feet Again
2. On The Other Side Of Pain
3. Made It Through
4. Shift The Paradigm
5. Another Salvation
6. Breath Of Life
7. Wrong Dimension
8. Our Battle Rages On
9. Seminole Pt.1 In The Land Of The Seminole
10. Seminole Pt.2 Mistake Reality
11. Seminole Pt.3 Rewrite The Story
12. Seminole Pt.4 The End’s Starting To Begin

Zasedba:
Alessandro Del Vecchio – vokal, klaviature
Aldo Lonobile – kitara
Nik Mazzucconi – bas kitara
Marco di Salvia – bobni


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki