El Kachon : Permanently Lubricated Nuts

0 50

Založba: Samozaložba
Datum izida: 2015
Produkcija: Dejan Radičevič
Dolžina albuma: 36.43 min
Zvrst. Blues / Rock


El Kachon, skupina doma iz Dolenjskih  Toplic, se po dobrih dveh letih vrača na sceno z novim in skupno drugim studijskim albumom imenovanim »Permanently Lubricated Nuts«. Skupina se na novem album še naprej drži vizionarstva glasbenih usmeritev, kot so bile že podane na izvrstnem studijskem prvencu »In The Bush« (2013).

Že na prvencu so El Kachon opozorili, da gre za skupino, ki je za slovenski glasbeni prostor nadvse posebna, pravzaprav izgubljena v času in prostoru. Mladega nastanka, izkušenih in talentiranih glasbenih duš, črpajočih navdih iz blues rock zapuščine šestdesetih in sedemdesetih prejšnjega stoletja, ki pa se rad spogleda tudi z jedrnato rock’n’roll poskočnostjo robustnega odvzena ali pa ritme El Kachon radi spretno podkujejo tudi s funk elementom.

»Permanently Lubricated Nuts« še naprej poglablja in oblikuje sam lik in duh skupine. Skupina gradi tudi na njem polno zgoščeno zvočno kuliso zrelega in veščega aranžiranja. Gradniki zvočne slike lebdijo v pravem ravnovesju. Tudi znotraj aranžiranja noben izmed instrumentov ne jemlje primata oziroma se ne umešča v fokus glasbe. Ta pripada vodilnim vokalom, ki jih El Kachon znova razdelijo med člane zasedbe, vsekakor pa izstopa znova ženski, to je tisti, ki pripada Tini. Občuten oziroma opazen je premik k racionalizaciji aranžmajev. K še večji jedrnatosti in kompaktnosti samih točk. Od tod občutek, da je novi album  bolj »vokalen«, od predhodnika, celo bolj muzikaličen.

V igranju se čutijo tudi to pot oddaljeni vplivi zasedb Allman Brothers Band, Lynyrd Skynyrd, Gov`t Mule, Tedeschi Trucks Band,… sicer pa, kot že omenjeno. Skupina tudi z novim albumom še naprej učinkovito poglablja svoj prepoznavni zvok. Ritem linija je aktivna (vseskozi iznajdljiva v rešitvah) in dinamična, večkrat podložena oziroma razgibana z dodatnimi tolkali, kar je veljalo tudi za studijski prvenec. Kitare prinašajo osnovno muzikalično pregrinjalo, vsekakor pa se v instrumentalnih pasažah znova iskri tankočutnost in prefinjenost mojstra Tomija Perinčiča, ki s spretno solistično zabelo in dostavo mnogoterih kitarskih okraskov, vpetih nad vodilne fraze, učinkovito razgibava sicer predvidljivo formatiranost samih skladb. Prav njegov slogovni vložek v marsičem odloča o sami podobi El Kachon glasbe. Vse klaviature z izjemo klavirja, ki ga je prispevala Neisha za četrto skladbo A Drop of Moonshine, pa je to pot odigral odlični srbski glasbenik Nenad Patković, sicer kitarist novosadske zasedbe Šinobusi. Večinoma v žametasto topli maniri imitiranja zvoka Hammond orgel in »staroselskih« električnih klavirjev. Glede na to, da prijateljujejo El Kachon in Šinobusi že vrsto let, se je izkazala integracija Patkovića, da pomaga na albumu, nekakšna logična poteza, saj je glasbenik, ki je že dlje časa povezan s skupino, lahko točno začutil kaj skupina želi in zahteva od njega.  

Glede na zadnja dva nova videa in nova singla za skladbi Klic in Ples zagrnjenih zaves in napovedi, da izdajo El Kachon še letos novi album, vsaj  iz reklamnih tekstov založbe Celinka je bilo to moč razbrati, ni težko razviti slutnje, da ime skupina za bregom celotno predelavo tega albuma v slovenski jezik in pravzaprav vrsto ponovne izdaje. Ti dve omenjeni skladbi (slovenski verziji angleških, ki se nahajajo na albumu  »Permanently Lubricated Nuts«) nakazujeta, tudi določeno mero poseganja v obstoječe aranžmaje skladb albuma »Permanently Lubricated Nuts«, kar je logično in pri takšnih potezah ne le zaželeno, pač pa kar zahtevano. Kaj bo torej prinesel v celoti tretji album ostajajo torej ugibanja, ki pa bodo dobila svoj odgovor v letošnjem letu. Očitno je na obzorju torej ponatis albuma »Permanently Lubricated Nuts«, v slovenski verziji. 

El Kachon z albumom »Permanently Lubricated Nuts« niti ne presenečajo več. Z novim albumom si učvrščujejo prepoznavno pozicijo na slovenskih glasbenih tleh, kar si je skupina na moč smelo in pogumno izborila že s prvencem. El Kachon predstavljajo zato, s svojo prepoznavnostjo in posebnostjo, še naprej odlično zapolnitev žanrskih vrzeli slovenske glasbene scene. In to zelo kvalitetno.

avtor: Aleš Podbrežnik
ocena: 8.0 / 10

Seznam skladb:
1. Call
2. Strawberry Blonde
3. Mr. Brown
4. A Drop of Moonshine
5. Took Too Much
6. Love for a Dime
7. Harry Balls
8. Home
9. Funny Stories
10. Say What You Mean 

Zasedba:
Tina Gerbec Radaković – vokal
Tomi Perinčič – kitara, vokal
Andrej Barbič “Krt” – kitara, vokal, orglice
Dejan Gerbec Radaković “Sondža” – bas kitara
Žiga Dobravc – bobni, vokal
Primož Malenšek “PimpS” – tolkala

GOSTUJOČI GLASBENIKI:
Nenad Patković – klaviature na skladbah št. 1. – 3. in 5. – 10.
Neža Buh “Neisha” – klaviature, vokalni aranmža na skladbi št. 4
Mitja Novak – lap steel na skladbah št. 2., 4., in 10. 

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki