Escape: Fire In The Sky

0 86

Založba: AOR Heaven
Datum izida: 30. 4. 2021
Produkcija: Escape
Dolžina albuma: 54.38 min
Zvrst: AOR/Melodic Rock
Ocena: 9.0/10


Escape so britanska skupina iz zahodnega Yorkshira za katero stoji odlični kitarist in komponist Vince O’Reagan. Slednji se je v karieri vpisal na albume lepega svežnja izvajalcev, ki pa za razliko od imena Bob Catley (Magnum), s katerim je O’Reagan sodeloval na dveh Catleyevih studijskih albumih, nikdar niso uspela razširiti svoje glasbe na širše glasbene mase (Alibi, Arabia, Legion). Logično. Govorimo o novih časih in pogrevanju AOR arhaizmov. O’Reagan je svojo skupino Escape, ki je v letih 2012 in 2013 izdala dva studijska albuma, v lanskem letu obnovil, jo osvežil, kar pomeni da je postava doživela rokade, prav tako pa je odkril, da bi bilo zelo koristno postreči z novim uradnim glasbenim dokumentom. Bend je po letnici precej starejši, kot velevata datuma izida obeh albumov, saj so že na njem Escape uporabili nekatere zelo stare motive in kompozicije, z začetka devetdesetih.

Kar ponuja »Fire In The Sky« pravzaprav ni nov Escape studijski album, pač pa vrsta kompilacije.  Prej kompilacija »najboljšega« Vincea O’Reagana. Na njej so namreč prebrani komadi iz Escape albuma »Borderline« (2013), O’Reaganovega solo albuma »Temptation« (2014), glasbenik pa je tudi ob privolitvi Magnum pevca Boba Catley, uvrstil na »Fire In the Sky« torej dve Catleyevi skladbi (Blinded By A Lie, Walk On Water), ki ju je napisal in izhajata iz Catleyevega solo albuma »Spirit of Man« (2006). Torej je avtor vseh izbranih kompozicij O’Reagan.

V novo postavo je O’Reagan integriral le klaviaturista Irvina Parratta, ki je sodeloval na drugem Escape albumu in na O’Reaganovih solo albumi. Vokal, bas kitara in bobni, pa sodijo v domeno novih članov ekipe. Prebrani material zveni v osnovi zelo klasično. Navdih osemdesetih je vseprisoten in o tem ni nobenega dvoma. V O’Reaganovem igranju se občasno, zlasti v solažah zaznajo vplivi Journey čarovnika Neala Schona. Če bi iskali neke približke starejšim AOR zasedbam z britanskega otočja, bi bili še najbližji kakšni Shy, glede na osvežene produkcijske prijeme, pa je zvok na Fire in the Sky zbližan s prijemi projekta Serpentine, ali/in bendom Vega (O’Reagan je z Nickom Workmanom deloval krajši čas tudi v skupini Eden). V produkcijskem in aranžerskem oziru so na mestu primerjave tudi s samostojnimi dosežki nekdanjega Saga pevca Roba Morattija. K temu občutku doprinaša, ob silno zloščeni in posodobljeni produkciji, ki izvablja maksimalni izplen pompa in bombastike, tudi vokalni pristop in vokalna barva pevca Grahama Bealesa, ki je čisto in avtoritativno ter zelo muzikalno. V višjih legah povleče občasno tako na pokojnega Tonyja Millsa (Shy, TNT). Zvok plastovito šelestečih sintentizatorjev je v harmonijah povzetih iz časov osemdesetih konkretiziran in pomemben zvočni gradnik, ki s prodornim fraziranjem, neti pravi pomp teater.  

Kiksov na tej kompilaciji definitivno ni. Gre za kalibracijo. Umeritev glasbene filozofije izkušenih glasbenikov za nove čase. Izid zbirke »Fire in the Sky« je zelo dobrodošlo dramilo za vse privržence (v Sloveniji jih nikdar ni ravno mrgolelo), ki spremljate dogajanja v žanrih melodičnega rocka novih časov in AOR arhaizma. Bend je z osvežitvijo svojega oziroma O’Reaganovega avtorskega kataloga zajel svež veter v jadra in tako napovedal pravi studijski album, ki ga bo v celoti zastopal nov avtorski material. Glede na izbor kompozicij na tej odlični zbirki »Fire in the Sky«, so pričakovanja do Escape in novega studijskega izdelka, več kot upravičeno visoka.

Avtor: Aleš Podbrežnik

Seznam skladb:
1. Lost And Found (4:34)
2. Heroes In The Night (4:39)
3. Temptation (4:33)
4. Restless Heart (4:34)
5. Something To Believe In (4:30)
6. Blinded By A Lie (4:36)
7. Coming Home (4:06)
8. Borderline (4:16)
9. Destiny (5:05)
10. Walk On Water (4:29)
11. Fire In The Sky (9:10)

Zasedba:
Graham Beales – vokal
Vince O’Regan – kitara, spremljevalni vokal
Irvin Parratt – klaviature, spremljevalni vokal
Pete Betts – bas kitara, spremljevalni vokal
Bob Pears – bobni


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki