Eskobars: Ni dovolj!

0 228

Založba: Dallas Records
Leto izida: 2014
Produkcija: Dejan Radičevič & Eskobars
Dolžina albuma: 35.07
Žanr: Alternative Rock / Indie Rock


Eskobars se vračajo po treh letih in pol z novim studijskim izdelkom »Ni dovolj«. Z istoimenskim prvencem so opozorili na suvereno embalažiranje, ki sicer ne odkriva glasbene revolucije, odstira pa skupini dovolj prostora, da lahko ta razvija avtorsko samoniklost. Prvenec je s podano glasbeno izkaznico všečno vzbujal pozornost ter opozarjal, da se poraja na obzorju nova talentirana glasbena entiteta. Na prvencu je skupina sprejela nekaj silno všečnih rešitev všečne muzikalične vrednosti, s katero je ponudila suvereno mešanico alternativne rock izkaznice v kateri se mešajo vplivi brit popa, klasične rock ‘n’ roll’ roll, bluesa, prelitega s tipskim slovenskim alter melosem.

Z »Ni dovolj« skušajo Eskobars seči korak dlje v smislu komercialnega preboja. Album ponuja več udarnosti in poizkusa rekapitulacije antemičnega koračništva brit popovcev, kot so denimo Franz Ferdinand. V to dejstvo trčimo že ob otvoritvi albuma z naslovno skladbo, tega ne tajijo niti na sredini albuma vpeta Dej povej, proti koncu skladba Ocean, kot tudi na repu albuma Bele zastave. Album sledi optimizirani spevnosti, ki skuša učinkovati invazivno – nalezljivo. V poslušanju na prvo žogo seveda. Na albumu je kopica silno lahkotnih, sproščenih, žurerskih rock štiklcev, ki jim človek ne more očitati napak v aranžiranju. Produkcija je jasna, barvito kontrastirana, gradniki živo dihajo in sobivajo v zgledni simbiozi. Produkcija skrbno izpostavlja »groove« bas noge, ki učvrščuje plesnosučno ritmično kinetiko skladb. Temu ne ubeži niti revitalizirani aranžma skladbe Potnik, ki se nahaja tudi na prvencu »Eskobars«.

Eskobars so že na prvencu opozorili, da ustvarjajo glasbo s kratko, premišljeno in preudarno odmerjenimi koraki, kjer dominira aksiom »manj je več«. Tudi »Ni dovolj!« je album jedrnatega ekspozeja. Zasedba je definitivno vložila glavnino sil lastne ustvarjalnosti v smeri zavojevanja slovenskega glasbenega »mainstreama«. »Ni dovolj!« v smislu avtorske pronicljivosti ne vznemirja več tako všečno, kot prvenec »Eskobars« in dostavlja več že preizkušene glasbene materije. Malha nalezljive melodičnosti, plesno sučne kinetike in občasne bombastike v refrenskih napevih zagotovo prinaša odlična izhodišča za polnokrvno prevzemanje skozi koncertne nastope, vseeno pa se prikrade »z desnega boka« na albumu tisti manj ljubi občutek oziroma spoznanje, da dajejo Eskobars to pot prednost rabi idej, ki bodo nasitile okus množic do takšne mere, da postaja element samoniklosti inferioren.

Kakorkoli obračamo poudarjajo Eskobars tudi z novim albumom, da gre za izvrstne in talentirane glasbenike, ki natanko vedo kako postreči z nalezljivim in hipoma učinkujočim glasbenim aranžmajem otipljive muzikalne vrednosti, ki diha v dejanjih enovito. Vendar, pa ne glede na to, da je album “Ni dovolj!” korektno zaranžiran in sproduciran izdelek, ki zagotovo prinaša sveženj koncertnih favoritov, preži na mnogo korakih preko albuma nevarnost žrtvovanja samobitnosti, zavoljo ugajanja okusu množic in prepakiranja že slišanih trikov aktualno zvenečega (tudi MTVjevskega) alter rock utripa.

avtor: Aleš Podbrežnik
ocena: 8.0 / 10

Seznam skladb:
1. Ni dovolj
2. Vidim ti v očeh
3. Hladne noči
4. Hodim naprej
5. Dej povej
6. Iluzija
7. Potnik
8. Ocean
9. Tri pike
10. Bele zastave

Zasedba:
Jure Lesar – vokal, kitara
Teo Collori – kitara
Rok Druscovič – bas kitara
Bogdan Sojič – bobni

GOSTUJOČI GLASBENIKI:
Jani Hace – bas kitara
Nikola Sekulovič – bas kitara
Anže Langus – Dagi – bas kitara
Jure Rozman – bobni

SODELUJOČI GLASBENIKI:
Sašo Fajon
Benjamin Shock
Matjaž Šušmelj
Sara Havliček
Drago Popovič

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki