Evil Invaders: Shattering Reflection

0 94

Založba: Napalm Records
Datum izida: 1. 4. 2022
Produkcija: Evil Invaders
Dolžina albuma: 42. 59 min
Zvrst: Thrash Metal/Speed Metal Revival
Ocena: 9.0/10


Evil Invaders so belgijski thrash in speed metal revitalisti, ki so v letošnjem aprilu izdali svoj tretji studijski album »Shattering Reflection«. Pet let je minilo od predhodnega studijskega dosežka, kar je veliko, glede na staž skupine, ki deluje komaj od leta 2007 dalje. Novi album potrjuje, da gredo Evil Invaders navzgor. Prvenec »Pulses Of Pleasure« (2015) je razodel, da nosi skupina velik potencial, ki ga je opravičil drugi album »Feed My Violence« (2017), tu pa je torej tretji in najnovejši, ki deluje do tega dne najbolj osredotočeno, zrelo in dovršeno. Vsi atributi po katerih so Evil Invaders ‘zažgali težkega jekla željno publiko’ in kot zažigajo na prvih dveh albumih, so znova tu. In več. Na novem albumu so celo bolj izpostavljeni in magnificirani. »Shattering Reflection« je preprosto povedano nova peklensko nazobčana brca naravnost v zobe.

Skupina se drži revitalizma zlatih dni metala, ko je zlasti v ZDA cvetel starošolski speed metal in je vzniknilo živahno Bay Area thrash metalsko gibanje. »Shattering Reflection« zadržuje zloveščo, silno agresivno držo v kateri Evil Invaders ne popuščajo skozi novih 43. minut sesipajočega maševanja. Niti za hipec. Ob pogubnem rezgetanju kitarskih strojnic in topovskem granatiranju bobnov, kot tudi trgajočih bas linijah ter bestialnem petju, uspevajo Evil Invaders imponirati tudi s pravšnjo mero muzikalnih trenutkov, za katere skrbijo pasaže s kitarskimi ornamenti, ki držijo ravnovesni kontrast siceršnji rušilni nepopustljivosti, v kateri Evil Invaders osupnejo tudi po izjemni kontroli na tistih delih plošče, kjer je demonstracija nezadržnega razvoja hitrosti še posebej izpostavljena.

»Shattering Reflection« je na moč posrečena zmes elementov thrash in speed metala in novo triumfalno dejanje v povesti skupine, ki zavzeto in neverjetno angažirano pili svojo glasbeno formo zavezano nazobčani in brezkompromisni devastaciji, kot jo lahko danes demonstrira revitalizem stare šole metala osemdesetih let. Zelo pomemben dejavnik je vokal Joea, ki napreduje iz albuma v album. Sploh kar se delov, kjer se naslanja na ‘čisto’ petje, tiče. Na trenutke zna biti celo zabaven. V mislih imam krike po vzoru Jona Olive v Savatage klasiki Hall of the Mountain King, sredi uvodne Hissing In Crescendo. Možakar dosega ekstremna višavja, ki na trenutke izzivajo samo strupenost vokalov tipa King Diamond, Midnght (Crimson Glory) ali John Cyriis (Agent Steel). Po tej plati skupina na trenutke ni primerljiva z likom in delom skupin, kot so Crimson Glory, zgodnji Savatage, Razor, Metal Church, Liege Lord, tudi Agent Steel, na trenutke pa celo z Mercyful Fate (sploh zavoljo nekaterih Joeovih vokalnih manevrov v skladbi My Word). Eden največjih podvigov v smislu navdihovanja v komponiranju, povzema sklepni mračni, skoraj sedem minutni ep The Circle, kjer so malo prej citirani elementi, pretanjeno razporejeni in se skozi skladbo posebej složno prepletajo.

Album nosi tudi pretanjeno razporeditev skladb. Agresivni momenti so mestoma ‘ublaženi’ z večjo mero muzikalnosti. Takšno funkcionalnost nosita tretja in peta skladba albuma. Gre za mračni heavy metalski baladi In Deepest Black ter Forgotten Memories, kjer demonstrira Joe, glede na pretekla albuma skupine, veliko vokalno zrelost. Podobno funkcijo nosi pred koncem albuma tudi krajši instrumental Aeon. A obče gledano, bodo vaša vratna vretenca tudi na novem Evil Invaders albumu, še naprej izpostavljena nevarnosti, lahko pa se pripeti, da kakšna nežnejša duša, tudi zakrvavi iz ušesnih bobničev. Evil Invaders galopiranje skozi plazove besnila, agresije in hitrosti, ki jih demonstrirajo fenomenalna Eternal Darkness, Sledghammer Justice ali/in že omenjeni uvodni Hissing In Crescendo, je naravnost ‘očarljiv’.

»Shattering Reflection« je dovršeno delo. Evil Invaders so točke albuma pilili do všečnega optimuma. Nemara se izkaže skozi leta, da je »Shattering Reflection« pravzaprav vrste prelomnega albuma skupine. Četudi gre za komaj tretji album skupine, poseduje vse, da preraste v najvidnejši in najpomembnejši album Evil Invaders kariere. Skupino razganja od zagona, vsa peklenska blaznost, ki jo izžareva energija albuma, pa je na njem dobila svoje domovanje.

Avtor: Aleš Podbrežnik


Seznam skladb:
1. Hissing In Crescendo
2. Die For Me
3. In Deepest Black
4. Sledgehammer Justice
6. Forgotten Memories
7. Realm of Shadows
8. Eternal Darkness
9. My World
10. Aeon
11. The Circle

Zasedba:
Joe – vokal & kitara
Max – kitara
Joeri – bas kitara
Senne Jacobs – bobni

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki