Fates Warning : Awaken the Guardian Live

0 77

Založba: Metal Blade Records
Leto izida: 2017
Zvrst: Progressive Metal


»Awaken the Guardian Live« (DVD/2CD) velja brez dlake na jeziku povedano, za enega vrhuncev v letošnjem letu, kar se izdaj koncertnih dokumentov tiče, če ne kar njegov vrhunec. Ne zato, ker velja danes album »Awaken the Guardian« progresivnometalskih ikon Fates Warning za enega osrednjih, najbolj pomembnih, če ne kar kultnih dosežkov bogate in dolgožive kariere te visoko čislane skupine, pač pa že samo zato, ker je tako dobro odigran (zlasti v tehničnem smislu) in ker gre za izredno dober posnetek. Obeh zapisov. Zvočnega in filmskega.

Fates Wrning so v lanskem letu obhajali 30. let, ki so minula od izdaje albuma »Awaken the Guardian«. Izmed članov postave, ki je album posnela pred 30. leti, je danes v postavi pri Fates Warning le še kitarist Jim Matheos. No pred tremi dekadami, pa so mu delali družbo v skupini še znameniti pevec Jon Arch,  bobnar Steve Zimmerman, kitarist Frank Aresti in basist Joe DiBase. Ne le, da je album »Awaken the Guardian« v letih, ki so sledila po njegovi izdaji, dostavil ljubiteljem zvrhano bero “ponarodelih” klasik skupine, ki so se za vselej zapisale v srca oboževalcev skupine, pač pa je to tudi prvi album skupine, s katerim ji je uspelo prodreti na Billboardove lestvice.

Matheos je ob tej priložnosti uspel reformirati Fates Warning v »Awaken the Guardian« postavi. To je tisti, ki je opisana v zgornjem odstavku tega besedišča. Rezerviral je tudi dva datumska termina na katerih je skupina ta album odigrala v celoti. Od začetka do konca. Izbrani sta bili lokaciji nemškega Keep It True XIX festivala (prizorišče Lauda-Königshofen), kjer so Fates Warning nastopili, dne 30.04.2016  in za njim na nič manj tradicionalnem ameriškem ProgPower festivalu, dne 09.09.2016, ki poteka vsako leto v Atlanti.

Na obeh festivalih je torej bend izvedel v živo album v njegovi celoti, tako kot je posnet na svojem studijskem izvirniklu, se pravi v identilne zporedju skladb, v dodatku pa je dostavil še nekaj kultnih klasik s prvenca »Night On Bröcken« ter »The Spectre Within«: The Apparition, Damnation, Night On Bröcken (na ProgPower festivalu jo je nadomestila Kyrie Eleison) ter  Epitaph.

Neskromno povedano. Investicija, ki se obrestuje v več kot 100% iztržku. Pravzaprav dostavlja ta postava, združena za vsega dva koncerta, resnični čudež. Ne bi ji bilo treba nikdar razpasti, saj deluje v izvedbi, kot da se člani te postave nikdar niso niti razšli. Oba koncerta sta odigrana vrhunsko. Vsekakor dostavlja piko na »i« sam zaključni zvočni miks. Zvok je namreč naknadno obdelal izvrstni in izkušeni Bill Metoyer, legendarni specialist za staro šolo ameriškega »old school speed metala«, s tem da je posnetek s Keep it True festivala, ko primerjaš zvok na DVDju, za odtenek boljši. Zato se je bend tudi odločil, da vključi na oba zvočna nosilca, celoten koncertni posnetek iz Nemčije. Jon Arch je bil pri vem tem seveda največja uganka. Je namreč vokalist, ki je s svojim prihodom na sceno v osemdesetih glede na sam specifičen pristop, neverjetno prodornost in avtoritativnost vokala, ki dejansko postavlja razpoloženjsko izrazne temelje opusa skupine prvih treh albumov v osemdesetih, postavil na mednarodni sceni takratne heavy metal popularnosti, nove kvalitativne temelje. Njegov vložek je bil torej vpliven. Tisto česar bodo oboževalci skupine torej najbolj veseli in je pravzaprav ključen faktor da koncertna izvedba tega albuma vžiga v 100% izkupičku tudi po 30. letih, je spoznanje, da prepeva Jon Arch tudi po tridesetih letih z nezmanjšano ihto in slo, kot je predstavljena na kultnem »Awaken the Guardian« in še vedno kredibilno premošča vse ekstremne vokalne lege. Tista, na uho že prav neverjetna višavja, v katera se zapodi z izvrstnim prenosom moči iz srednjih v višje in najvišje vokalne lege, ostajajo pečatna in neomadeževana. Brez, da bi izgubil trohico moči. Zato so tudi vse skladbe zadržale ekspresivno in atmosferično moč ter pečat, ki je okarakteriziran na originalnem studijskem izvirniku.  Tudi kot mož, ki drži glavni stik s publiko, je Jon to oddelal z neverjetno odliko, kot da ne bi nikdar naredil daljšega premora v svoji glasbeni karieri. Rojen za oder.

Fates Warning so pregovorni pojem velikega perfekcionizma in vse njihove plošče posledično pojem visoke kvalitete. Bend je v vseh teh letih kljubovanja svoje oboževalce že kar preveč razvadil glede tega in pričakovanja do skupine so vselej izredno visoka. Tudi tokrat dostavljajo Fates Warning dobesedno najboljše kar znajo in zmorejo. Kdor pozna dobro studijski izvirnik kultnega »Awaken the Guardian«, bo osupnil ob spoznanju njegove zimzelenosti in neverjetne izrazne prodornosti, ki jo po tridesetih letih ohranja ta album. Tudi ob izvedbi na odru, ki je v tem primeru pravzaprav brezhibna.  

avtor: Aleš Podbrežnik
ocena: 9.5 / 10

Seznam skladb:
DVD
Live at Keep It True XIX
01. The Sorceress
02. Valley of the Dolls
03. Fata Morgana
04. Guardian
05. Prelude to Ruin
06. Giant’s Lore (Heart of Winter)
07. Time Long Past
08. Exodus
09. The Apparition
10. Damnation
11. Night on Brocken
12. Epitaph

Live at ProgPower XVII
01. The Sorceress
02. Valley of the Dolls
03. Fata Morgana
04. Guardian
05. Prelude to Ruin
06. Giant’s Lore (Heart of Winter)
07. Time Long Past
08. Exodus
09. Damnation
10. The Apparition
11. Kyrie Eleison
12. Epitaph

CD1.: 
Live at Keep It True XIX
01. The Sorceress
02. Valley of the Dolls
03. Fata Morgana
04. Guardian
05. Prelude to Ruin
06. Giant’s Lore (Heart of Winter)
07. Time Long Past
08. Exodus

CD2.; 
Live at Keep It True XIX
09. The Apparition
10. Damnation
11. Night on Brocken
12. Epitaph

Zasedba:
John Arch – vocal 
Jim Matheos – kitara 
Frank Aresti – kitara 
Joe DiBase – bas kitara 
Steve Zimmerman – bobni

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki