Fates Warning : Night On Bröcken

0 75

Založba: Metal Blade Records
Datum izida: 09.09.1984
Produkcija: Fates Warning
Dolžina albuma: 42.26 min
Žanr: US Speed Metal / Heavy Metal / Progressive Metal


Ko je že izgledalo, da so Iron Maiden postavili v prvi polovici osemdesetih standarde v heavy metalu, ki jih še kar lep čas ne bo uspel preseči nihče, so udarile skupine kot Queensrÿche in Fates Warning, katere so pokazale, da se da priti še daleč daleč drugam in ne le do Iron Maiden. Ameriški posebneži Fats Warning so zakomplicirali zadeve tako,. da so zveneli še hitreje, agresivneje in bolj živo kot njihovi protežirani vzorniki. Skratka umazano! Fates Warning produkcija je, za razliko od spoliranega Iron Maiden zvoka, ohranila tisti pravi uporniški garažen in živ zvok.  “Popravili” so le zvok kitar in tako zminimalizirali šum. 

Skupina ima izreden občutek za dramo (npr. izhod naslovne pesmi). Pesmi so raznobarvne in kompleksno strukturirane (“Misfit”, Shadowfax”, “Soldier Boy”). Power rifing štemanje je opremljeno s prvovrstnimi tercetnimi harmonijami (a tipično po ameriško), prehodi so kitarsko dodatno okrašeni, ritem linija seka kot za stavo. Bobni odcepajo par zares tehnično hudih prehodov. Konstantne menjave ritmov so stalno prisotne. Bas kitara je enakovredna (stilsko produkcija osemdesetih) in skladno sledi bobnom. Zvok je poln! Vokal je močan, energičen in vživet. Odlikujejo ga prvovrstni kriki, fantastično prilagajanje strukturam pesmi in spreminjanje barve glasu, kar skrbi za visoko ambientalno vzdušje. “Damnation” je grandiozna pesem polna epskosti, ki nakazuje smernice nadaljnjega slogovnega razvoja skupine proti progresivnim metalskim tokovom (kot je ta odklon prvič najočitnejši na plošči “Awaken The Guardian”). 

Skozi tole fantastiko surove agresije čistega old school speed U.S. metala je moč začutiti popoln entuzijzem skupine, ki je dejansko s svojim prihodom na metalsko sceno in unikatnim pristopom že s prvencem pokazala, da obstajajo v svetu metala še neodkrite in nedotaknjene glasbene dimenzije. In to je bilo šele rojstvo.

avtor: Aleš Podbrežnik
ocena: 7.5 / 10

Seznam skladb:
1. Buried Alive (4:39) 
2. The Calling (5:03) 
3. Kiss Of Death (4:39) 
4. Night On Bröcken (5:30) 
5. S.E.K. (1:20) 
6. Misfit (5:06) 
7. Shadowfax (3:16) 
8. Damnation (6:26) 
9. Soldier Boy (6:25) 
dodatne skladbe na ponovni izdaji albuma iz leta 2002
10. Last Call
11. The Calling 
12. Kiss Of Death
13. Flight Of Icarus

Zasedba:
John Arch – vokal 
Jim Matheos – kitara 
Victor Arduini – kitara 
Joe DiBiase – bas kitara 
Steve Zimmerman – bobni

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki