Florian Schneider (Kraftwerk) 1947 – 2020

0 143

Florian Schneider (na fotografiji desno), ustanovni član nemških glasbenih velikanov in inovatorjev elektronske glasbe Kraftwerk, je preminil v 74. letu starosti.

To novico je v uradnem obvestilu, potrdil Schneiderjev kolega in so-ustanovni član skupine Kraftwerk Ralf Hütter, ki je zapisal, da je njegov prijatelj in glasbeni tovariš, s katerim sta prebila v glasbenem poslu skupaj več dekad, preminil po kratkem boju z rakom, vsega nekaj dni po njegovem 73. rojstnem dnevu (Schneider je praznoval svoj zadnji rojstni dan 07.04.2020, op. ur.).

Schneider je ustanovil vplivno in pionirsko zasedbo oziroma multimediski projekt skupaj z Ralfom Hütterjem (na fotografiji levo) leta 1970. Kraftwerk, ki so uporabljali ročno izdelane elektronske instrumente ter naprave, nosijo zavoljo svoje radikalne glasbene drže ter inovacij, ki je v začetku sedemdesetih prinesla pravo revolucijo v razvoju glasbene tehnologije ter instrumentov, kot tudi v samem razvoju glasbe, status pionirske skupine na področju elektronske glasbe. Kraftwerk so s svojimi za tisti čas modernimi in izzivalnimi pogledi, bistveno vplivali na prihodnji razvoj različnih glasbenih žanrov preko celega glasbenega spektra, vključujoč hip-hop in synth-pop, kot tudi rock glasbo.

Med vsemi glasbeniki, na katere so Kraftwerk s svojim prihodom na sceno naredili poseben pečat, je bil tudi sam pokojni David Bowie, ki je priznal Schneiderjev vpliv na njegov glasbeni artizem. Bowie je tako na svojem albumu Heroes izdanem leta 1977 naslovil svojo instrumentalno skladbo prav po Schneiderju (“V-2 Schneider”).

Schneider, ki je mdr. igral sintetizatorje, flavto, saksofone, uporabljal vokoder, pa tudi prepeval, je Kraftwerk zapustil leta 2008, potem ko je s skupino preživel 40. let. V času njegove aktivnosti v skupini, so Kraftwerk posneli in izdali deset studijskih albumov, vključno s prebojnim “Autobahn”, ki je izšel 1974 in se leto dni kasneje uvrstil na 5. mesto Bilboardove lestvice 200. najbolje prodajanih plošč. Kraftwerk so s “3-D the Catalogue” leta 2017 osvojili v Nemčiji nagrado za najboljši plesno/elektronski album, leta 2014, pa so jim v Nemčiji dodelili častitljivo priznanje za življenjsko delo.

Čeprav so bili Kraftwerk nominirani kar šestkrat, pa v hišo slavnih rocka do danes še niso bili sprejeti.

Pred Schneiderjevo smrtjo so Kraftwerk potrdili, da se bodo odpravili na poletno severnoameriško turnejo, na kateri naj bi obhajali 50. obletnico svojega delovanja. Celotna turneja je bila kasneje odpovedana po razglasitvi globalne pandemije povezane s koronavirusom.

Kako je bilo na koncertu Kraftwerk, dne 22.02.2018, v ljubljanski Hali Tivoli, lahko (vedno znova in znova) preberete TUKAJ.


Kraftwerk – Autobahn (radijsko editirana “single” verzija)
Kraftwerk – The Robots (uradni video)
Kraftwerk – Das Model
Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki