Pat Metheny: From This Place

0 147

Datum izida: 21.02.2020
Založba: Nonesuch Records
Produkcija: Pat Metheny
Dolžina: 76:38
Zvrst: jazz fusion
Ocena: 9.5/10

»From This Place« je najnovejši studijski dosežek kultnega ameriškega jazzfusionističnega kitarskega imenitneža Pata Methenya, ki vsebuje deset novih kompozicij. Na »From This Place« so poleg gospoda Methenya svoj prispevek pustili njegov dolgoletni bobnar Antonio Sanchez, malezijska/avstralska basistka Linda May Han, britanski klaviaturist Gwilym Simcock ter kalifornijski orkester Hollywood Studio Symphony pod dirigentsko palico Joela McNeelya. »From This Place« je Methenyev prvi studijski album po letu 2014, ko je izšel »Kin«. Metheny tokrat predstavlja nadvse učinkovito sodelovanje med svojim jazz fusion kvartetom ter orkestrom.

Naslovna kompozicija, se pravi »From This Place«, predstavlja Patovo kritiko izvolitve ameriškega predsednika Trumpa in obsodbo njegovega režima. Nastala je v sodelovanju z gostujočim pevcem Meshellom Ndegeocellom, ki je svojo nalogo na edini vokalni skladbi tega albuma opravil z odliko. Orkestralni aranžmaji pridodajo posameznim kompozicijam skorajda filmski občutek, kot, da bi šlo za glasbeno podlago kakšnega filma hollywoodske produkcije, ter se obenem čudovito zlijejo z zvočnim izrazoslovjem Patovega klasičnega jazz fusion kvarteta.

Vse to se lahko sliši že na uvodni kompoziciji »America Undefined«, ki ponuja stopnjevanje romantično obarvanega ambientalnega potovanja na krilih Patovih kitarskih umetnin ter eklektičnih klavirskih pasaž in hkrati pazi, da je razmerje med kitaro, ritem sekcijo ter orkestralni aranžmaji ves čas v ustrezni harmoniji.

Skladbe kot je »Wide and Far« odražajo skorajda popolno simbiozo med Patovo izjemno kitarsko prefinjenostjo in tehnično dovršenostjo ter pogostokrat hipnotičnimi orkestralnimi aranžmaji, medtem ko stvaritve kot je »You Are«, ki po dolgem stopnjevanju uvodnega dela in prehoda v orkestralno veličastje, ponujajo čudovito ambientalno tihožitje. »Same River« se odpre z melodičnimi bas linijami nakar sledi prehod v ambientalno prijetno sekcijo s številnimi nežnimi orkestralnimi aranžmaji ter osupljivo subtilnimi kitarskimi pasažami. Vse skupaj zveni kot zvočna podlaga za kakšen romantični film iz sedemdesetih let prejšnjega stoletja.

»From This Place« je prava poslastica za vse ljubitelje prefinjenega jazz fusiona ‘stare šole’, okrašenega z izbornimi orkestralnimi elementi, ter čudovita izkušnja za vse častilce Methenyevih kitarskih umetnin. Obenem je to album, ki v marsičem nudi odličen vpogled v glasbeno ter svetovnonazorsko filozofijo te ameriške kitarske legende. Šest let je bila dolga doba, a se je vendarle splačalo počakati, da se je nabralo dovolj novih, kakovostnih idej s katerimi je Metheny vnovič potrdil svoj status enega izmed najbolj imenitnih kitaristov in skladateljev v jazz fusionu na katerega v glasbenem ter skladateljskem pogledu minevanje desetletij praktično nima nobenega zaznavnega vpliva.

Avtor recenzije: Peter Podbrežnik

Seznam skladb:
1. America Undefined
2. Wide and Far
3. You Are
4. Same River
5. Pathmaker
6. The Past in Us
7. Everything Explained
8. From This Place
9. Sixty-six
10. Love May Take a While

Glasbeniki:
Pat Metheny – kitara
Meshell Ndegeocello – vokal na “From This Place”
Gwilym Simcock – klavir
Linda May Han Oh – bas kitara
Antonio Sanchez – bobni
Gregoire Maret – orglice
Luis Conte – tolkala
Joel McNeely – skladatelj
Hollywood Studio Symphony – orkester

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki