Frankie Banali (Quiet Riot) 14. 11. 1951 – 20. 8. 2020

0 188

Frankie Banali, bobnar ameriških glam metalcev Quiet Riot, je umrl za posledicami raka na trebušni slinavki. Preminil je včeraj 20. 8. 2020, v starosti 68 let.

Frankie Banali je h Quiet Riot prispel leta 1982, potem ko se je pevec Kevin DuBrow odločil da obnovi skupino, ki je do tedaj izdala dva albuma, in sicer “Quiet Riot” (1978) in “Quiet Riot II” (1979). Kljub smelemu začetku je prihodnji obstoj skupine postavil pod vprašaj nenadejan odhod ustanovnega člana in kitarista Randyja Rhoadsa, ki se je na prelomu sedemdesetih v osemdeseta priključil Ozzyju Osbournu.

Frankie Banali je od leta 1982 pa vse do svoje smrti igral bobne v vseh inkarnacijah zasedbe Quiet Riot. Skupino so zaznamovala štiri obdobja delovanja. Prvo se je sklenilo leta 1989. Skupina se je zatem obnovila prvič leta 1993 in zdržala skupaj do leta 2003. Drugi premor je bil krajši, saj se je tretja era delovanja začela že naslednje leto, vendar je trajala vsega tri leta. Frankie Banali je tretjič obnovil Quiet Riot po smrti Kevina DuBrowa leta 2010, skupina pa je ostala aktivna vse do njegove smrti v letošnjem avgustu.

Frankie Banali je okusil slast slave in komercialnega uspeha že s prvim albumom, na katerem je zaigral z obnovljeno Quiet Riot ekipo, v kateri sta poleg ikonskega in tudi že pokojnega pevca Kevina DuBrowa takrat igrala kitarist Carlos Cavazo in basist ter “gospod vsepovsod” Rudy Sarzo. “Metal Health”, kot se je imenoval tretji album zasedbe Quiet Riot, je izšel 11. 3. 1983 in takoj zasedel prvo mesto na Billboardovi lestvici 200 najbolje prodajanih albumov, s katere je novembra istega leta izrinil album “Synchronicity” zasedbe The Police. “Metal Health” se je v drugih državah uvrstil na tovrstne lestvice le še v Kanadi, kjer je zasedel peto mesto, in na Novi Zelandiji, kjer je zasedel 33. mesto.

Quiet Riot so ta prelomni moment, ko so nenadoma osvojili ZDA, zadržali še z naslednikom in četrtim albumom “Condition Critical”, ki se je leto kasneje odrezal nekoliko slabše od predhodnika. V ZDA je pristal na 15. mestu, se je pa za razliko od predhodnika zapisal na lestvice v več državah sveta. Na Norveškem je zasedel svojo najboljšo uvrstitev, to je 13. mesto, v Kanadi 14. mesto, na Švedskem 18. mesto, na Novi Zelandiji 35. mesto, v Nemčiji 42. mesto in na tleh Velike Britanije 71. mesto. Kasneje, to je z albumoma “QR II” (1986) in “QR” (1988), je pričela skupini popularnost polagoma plahneti in oba albuma sta – s skromnimi uvrstitvami – zgolj “obliznila” Billboardovo lestvico.

Album “Metal Health” je navrgel Quiet Riot dva velika hita. Prvi je bila Slade priredba “Cum On Feel the Noize”, ki je zasedla peto mesto, drugi pa je bil razvpiti “Bang Your Head (Metal Health)”, ki se je zasidral na 31. mestu najbolje prodajanih hitov.

Ta dva hita sta držala skupino pri življenju tudi v prihodnji eri delovanja, v katerih je nanizala še osem studijskih albumov. Zadnji med njimi, to je “Hollywood Cowboys”, je izšel 8. 11. 2019, pri italijanski založbi Frontiers Music Srl.

“Metal Health” se je prodal v več kot 10 milijonih kopijah po celem svetu, njegov naslednik “Condition Critical”, ki je vseboval še drugo Slade priredbo za skladbo “Mama Weer All Crazee Now”, pa v dveh milijonih.

Frankiju Banaliju so diagnostiricali rak četrte stopnje na trebušni slinavki 17. 4. 2019. Sprva so bobnarju napovedali vsega šest mesecev življenja. Frankie pa je z izrednim pogumom in bojevitostjo uspel zdržati še celo leto in štiri mesece. S skupino je nastopal, dokler je lahko. Standardna kemoterapija je prenehala delovati, Frankie pa je doživel serijo srčnih infarktov, kar je onemogočalo sleherno terapijo v nadaljevanju.

Banali je v lanskem oktobru obelodanil, da trpi za rakom na trebušni slinavki, na takratnih koncertih skupine pa sta ga nadomeščala bodisi Johnny Kelly (Danzig, Type O Negative) bodisi Mike Dupke (W.A.S.P.), odvisno od tega, kdo je bil bolj pri roki.

Lanskoletni koncerti skupine so bili tako izvedeni prvič v karieri skupine s postavo, v kateri se ni nahajal niti en originalni član skupine.

Banali je svoj zadnji koncert za Quiet Riot odigral v lanskem oktobru na znamenitem prizorišču Whisky A Go Go, ki se nahaja v zahodnem Hollywoodu (Kalifornija, ZDA).

Na fotografiji: Frankie Banali med nastopom Quiet Riot 14. 7. 2011 v sklopu prvega festivalskega dne Bang Your Head!!! festivala v nemškem Balingenu (RockLine fotoarhiv 2006-2020, vse pravice pridržane). Celotno recenzijo tega festivalskega dne lahko preberete TUKAJ!


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki