Gamma Ray: 30 Years Live Anniversary

1 136

Založba: earMUSIC
Datum izida: 10. 9. 2021
Zvrst: Heavy Metal / Power Metal
Ocena: 9.0/10


Gamma Ray so skupina, ki jo je leta 1989 ustanovil nemški kitarist Kai Hansen, potem ko je zapustil Helloween. ‘Pretresljiva’ vest, ki jo lahko prebere vsak na internetu, pa vendar …. Kai se od leta 2014 dalje pretežno fokusira na druge reči. No, skupini je vseeno uspelo izpeljati turnejo v prid zadnjega studijskega albuma »Empire of the Undead« (2014), s katero so sklenili koncerte v letu 2016, potem pa so Gamma Ray prešla v mirovanje. Hansen se je namreč vrnil k Helloween, kjer je od nekdaj zaslužil bolje in mnogo več.

Da so Gamma Ray fenomenalna nemška power metalska utrdba, tudi ni več ‘pretresljiva’ informacija, nemara pa je bolj zanimivo to, da je skupina lani praznovala 30 let delovanja, njen poglavar Kai pa je pri tem sklenil, da bo ta jubilej zabeležil s posebnim koncertnim dogodkom, ki ga bo spremljal prenos na medmrežju (imeti je treba v uvidu dejstvo, da so veljala pravila ‘osamitve’), zanj pa je založba earMUSIC prav tako dala zeleno luč, da lahko izide kot novi koncertni dokument (3LP, 2CD/DVD).

Bil je torej 27. 8. 2020, bil je Düsseldorf in bili so Gamma Ray. V prazni dvorani Düsseldorfskega prizorišča ISS Dome je skupina ta koncert torej predvajala v živo preko medmrežja, ki so si ga lahko v neposrednem prenosu ogledale divizije njihovih zvestih privržencev.

Treba je imeti v uvidu še dve »malenkosti«. V lanskem letu je praznoval trideset let studijski prvenec skupine »Heading For Tomorrow«, prav tako pa je svoj jubilej v letošnjem letu praznoval, lahko rečemo zadnji album klasične ere delovanja skupine, to je »No World Order!«, ki je izšel na isti dan kot ta koncertni album, le da 20 let prej, precizneje 10. 9. 2001. Slednji nosi ogromno simbolike tudi v aktualnih časih. Ta koncertni dokument se odpira namreč z dvema klasikama vzetima prav iz tega albuma. To sta Dethrone Tyranny in naslovna skladba albuma. Besedila so prava prerokba časov, ki jih živimo. In več. Kdor album pozna, ve da je na živopisani naslovnici tistega albuma prikazana vesoljska flota zavojevalcev planeta Zemlje, čigar ladjevje nosi obliko ameriškega dolarja. Le dan po izidu tega albuma pa se je zgodil tudi famozni 9/11.Po tej plati lahko Gamma Ray okronamo za preroško skupino.

Lepo torej, da Hansen le ni pozabil na svojo skupino. V repertoarju katerega edini minus je ta, da je prekratek – pogreša se vsaj sedemnajst skladb in ne vsega 14 (z introm vred), je mož pridno obredel bistvene ere delovanja skupine, pri čemer pa je iz repertoarja za čuda v celoti izpadel material iz enega najboljših Gamma Ray albumov, to je »Somewhere Out In Space« (1998). Pozornost prevzema poudarek na albumu »Heading For Tomorrow«, v vse tri skladbe tega albuma, pa se na vodilnem vokalu vključuje v vlogi posebnega gosta originalni pevec skupine Ralf Scheepers (Primal Fear). Scheepers s predstavo nikakor ne razočara. Ohranja namreč neverjetno vokalno karizmo in fenomenalno višino. Nasploh v nekaj uho parajočih krikih znotraj naslovne skladbe, sicer slišno navdahnjene nad Judas Priest klasiko Victim of Changes.

Odveč so besede, da izvaja skupina material fantastično. Da so skladbe v novi režiji artistično, izvedbeno in zrelostno zrasle. Kup dodanih fines, solističnih ornamentov, podaljšanih solaž. Hansen je dal nekaj več prostora celo klaviaturam, ki so v zvoku bolj opazne, kot je šlo pričakovati. Vokali? Frank Beck je peti član skupine. Od leta 2015 dalje. Krije vse višje lege in zelo spodobno spominja z barvo glasu na Hasnena v tistih časih, ko je legendarni glasbenik s peresno lahkoto odvreščal Helloween klasiko Ride The Sky. S Hansnom sobivata v duetih, Hansen pokriva še vedno z vodilnim vokalom nižje lege, zlasti v tistih delih skladb, kjer je ta njegova barva glasu tako rekoč esencialen element, pri doseganju kar se da visoke sorodnosti med koncertno izvedbo in studijskim izvirnikom.

Nekoliko patetično delujejo edinole deli kjer je publika nasneta (na koncu komadov). Posnetek je vedno isti, zahvaljevanje članov skupine in komentarji izzvenijo brez ‘feedbacka’ publike, namenjeni pa so seveda gledalcem, ki so si koncert ogledali v neposrednem prenosu. Torej? Moteče je pravzaprav le to, da to ni klasičen koncertni album, saj je sicer predobro znano kako z zanosom in prevzetno tuli publika (vsaj refrene skladb) na koncertih Gamma Ray. Vendar moramo to pot biti do tega prizanesljivi. Drugače pač ni šlo, bend pa je v danih okoliščinah izvlekel pač maksimum. Dostavil je odlično izvedbo. Škoda edino, da koncerta ni podaljšal za kakšnih 20 minut in vsaj tri Gamma Ray klasike.

Glede na to da je preteklo že sedem let od zadnjega studijskega albuma skupine, da so HElloween v postavi z znova pridruženima Kiskejem in Hansnom junija letos izdali novi album in glede na to da so koncertne turneje strogo pogojevane, je pravzaprav napočil idealen trenutek da se Hansen nemara znova osredotoči na snemanje novega Gamma Ray albuma. Pustimo se presenetiti.

Avtor: Aleš Podbrežnik

Seznam skladb:
1 Induction
2 Dethrone Tyranny
3 New World Order
4 Avalon
5 Master of Confusion
6 Empathy
7 Rebellion in Dreamland
8 Land of the Free
9 Lust for Life
10 One With The World
11 The Silence
12 Armageddon
13 Heading for Tomorrow
14 Send Me A Sign/Outro

Zasedba:
Kai Hansen – kitara, vokal
Henjo Richter – kitara
Dirk Schlächter – bas kitara
Michael Ehré – bobni
Frank Beck – vokal

Posebna gosta:
Ralf Scheepers – vokal
Corvin Bahn – klaviature


1 Comment
  1. Izzy says

    Če se prav spomnim je bilo za ta koncert v prodaji 100 kart, fani so pa sedeli v nekih separejih po 4 (ali nekaj podobnega). Nisem še gledal posnetka celega koncerta, če jih kaj pokaže. So pa lani Gamma ray zbirali posnetke fenov kako kričijo ob koncu komadov in to je šlo zgleda v mix.

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki