Garry Roberts (The Boomtown Rats) 16. 6. 1950 – 9. 11. 2022

foto: Fin Costello/Getty Images
0 86

Garry Roberts, ustanovni član in glavni kitarist irskih punk in new wave legend The Boomtown Rats, je preminil v starosti 72 let.

Novico so prvi objavili The Boomtown Rats preko socialnih omrežij: “Člani skupine The Boomtown Rats z veliko žalostjo sporočamo smrt Garyja Robertsa, našega prijatelja in kitarista.

“Preostali člani skupine Pete, Bob, Simon, Darren in Al globoko sočustvujemo z njegovo družino in prijatelji, ter jim izrekamo najglobje sožalje.”

“Na jasen pomladni večer leta 1975 v dublinskem pubu Dun Laoghaire, Co. je Garry postal ustanovni član nečesa kar je preraslo v velik rock’n’roll bend, ki ga je poganjal v veliki meri njegov zvok iz grmeče obteženih ojačevalnikov. Ta zvok ni osupnil le članov skupine, pač pa vse privržence pred katerimi je igral po celem svetu.”

“Oboževalcem je predstavljal legendo – in bil je legenda. Za nas je bil ‘Gazzer’, človek ki je na enem mestu povzel vso esenco tega kar The Rats dejansko smo.”

“Garryja smo poznali od otroštva, zato se nocoj počutimo še posebno čudno prazne, ker ga ni z nami.”

“Potuj varno Gaz. Hvala ti za vse prijatelj.”

Pod izjavo so se podpisali: Bob Geldof, Pete Briquette, Simon Crowe, Darren Beale in Alan Dunne.

Roberts, s polnim imenom Garrick Roberts, je bil rojen leta 1950 v Dublinu, svojo prvo skupino pa je ustanovil s svojim bodočim Boomtown Rats tovarišem in bobnarjem Simonom Croweom v času, ko sta skupaj obiskovala šolo v Waterfordu. The Boomtown Rats so nastali v kuhinji njegovih staršev oziroma pubu Dun Laoghaire leta 1975, med letoma 1977 in 1980 pa so The Boomtown Rats uživali v seriji Top 40 UK hitov, vključno z dvema, ki sta zasedli prvo mesto lestvic: Rat Trap in I Don’t Like Mondays. 

Kmalu po nastopu leta 1985 na festivalu Live Aid, so Boomtown Rats prešli v mirovanje, Roberts pa se je preživljal kot odrski tehnik na turnejah skupin oziroma izvajalcev: Simply Red, Orchestral Manoeuvres In The Dark (O.M.D.) in Flesh For Lulu. Igral je kitaro na Geldofovem samostojnem albumu “Hot To Compose Popular Songs That Will Sell”, prav tako pa je zastopal postavo novo združenih Boomtown Rats za snemanje albuma “Citizens of Boomtown”, ki je izšel leta 2019. 

Kadar ni bil povezan z glasbo, je Roberts deloval kot finančni svetovalec, do tega pa ga je pripravila situacija, ko je njegovo dekle zanosilo in je bil prisiljen v iskanje dobička, ki bi bil zagarantiran. Kasneje je postal tudi inženir, ki je znal poskrbeti za centralno ogrevanje objektov.

Vzrok njegove smrti ni uradno potrjen.


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki