Keith Levene (Public Image Ltd, The Clash) 18. 7. 1957 – 11. 11. 2022

foto: Chris Walter
0 79

Keith Levene, ustanovni član in kitarist zasedb The Clash in Public Image Ltd, je preminil star 65 let.

Ketih Levene se je rodil v North Londonu leta 1957, še kot najstnik, pa je postal obseden z Yes kitaristom Steve Howeom. Že kot 15. letnik je delal za Yes in postal del tehnične ekipe, ki je spremljala britanske ikone progresivnega rocka na njihovi Close To The Edge turneji.

Leta 1976 se je povezal z Mickom Jonesom ter ustanovil The Clash, vendar je pri The Clash prebil vsega osem mesecev in s skupino nikdar ni posnel glasbe. Vsekakor je v zgodovini skupine odigral ključno vlogo potem, ko je po nastopu rockabilly formacije The 101ers pristopil do enega njihovih članov in ga nagovoril da se priključi The Clash. To ni bil namreč nihče drug kot Joe Strummer.

Leta 1978 je sodeloval v oblikovanju Public Image Limited skupaj z nekdanjo seks pištolo Johnom Lydonom (Sex Pistols), basistom Jahom Wobbleom in bobnarjem Jimom Walkerjem. Igral je kitaro na prvih treh albumih skupine: “Public Image: First Issue” (1978), “Metal Box” (1979) in “The Flowers Of Romance” (1981). Public Image Ltd. je zapustil leta 1984, ko so ti snemali svoj četrti studijski album  “This Is What You Want… This Is What You Get”, odločitvi pa so botrovala glasbena razhajanja pod diktatom egov posameznih članov skupine.  

Potem ko je Levene zapustil PiL, se je umaknil v ozadje in izpred sija luči odrskih žarometov, vendar pa je njegovo značilno, kot britev ostro igranje še naprej navdihovalo generacije glasbenikov v post-punkovskemu obdobju, vključno z Red Hot Chili Peppers kitaristom Johnom Frusciantejem, ki je opisal Levenovo igranje, kot ‘odkrivanje raznolikih opcij o tem, kaj vse lahko narediš na svoji kitari’, prav tako pa ni bil skop s hvalnicami pevec skupine Primal Scream Bobby Gillespie, ki je nekoč dejal, da je Levene ‘na novo definiral igranje rock kitare’.

Levene je prav tako sodeloval na demo posnetkih tretjega Red Hot Chili Peppers albuma “The Uplift Mofo Party Plan”, ki je izšel leta 1987 (se pravi tik pred priključitvijo Fruscianteja k RHCP), prav tako pa je sodeloval z raperjema Ice T-jem Tone Locom. Bil je tudi del industrialne glasbene superskupine Pigface ter izdal pet samostojnih studijskih albumov, med katere sodi tudi “Yin & Yang”, ki ga je posnel v družbi njegovega starega PiL pajdaša Jaha Wobbleja leta 2012.

Vzrok Levenove smrti uradno ni znan.


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki