Jaded Heart: Heart Attack

0 122

Založba: Massacre Records
Datum izida: 14. 10. 2022
Produkcija: Jaded Heart
Dolžina albuma: 49.32 min
Zvrst: Hard Rock
Ocena: 8.5/10


Jaded Heart so zanimiva skupina dveh precej različnih er delovanja. V prvi so jezdili na valovih, ko jim je skorajda uspel velik komercialni preboj. To je bila era z Michaelom Bormannom v postavi, bend pa je v komponiranju in zvočni obdelavi večkrat rad jemal navdih pri Def Leppard. Po albumu “Trust” (2004) so se zadeve pričele spreminjati. Bend je sprejel v svoje vrste pevca Johana Fahlberga in skozi albume, ki so sledili pričel posegati po vse trših in trših produkcijskih prijemih. To je naposled kulminiralo v odločitvi skupine, da se odreče pozicije stalnega klaviaturista, namesto te pa da prostor še enemu kitaristu. Od 2014 dalje snemajo Jaded Heart albume, ki so silno trdi in nazobčani, s konkretno ošiljenim fraziranjem. Četudi ostajajo z nogami v sferah hard rocka, na trenutke konkretno prestopijo mejo med hard rockom in heavy metalom. Tako so slogovno danes prej zbližani s skupinami tipa Dream Evil, ali Primal Fear, čeprav ostajajo slogovno v srenji peščice srednjeevropskih hard rock zasedb, vsekakor najbliže nemškim, kot so Mad Max ali Bonfire. Jaded Heart razvijajo obenem tudi izrazito mračnost, brez kančka saharoznih ekscesov, ki so bili sicer značilni za skupino v prvi eri delovanja. Skladba Sweet Sensation vleče v rifaži celo odmerke navdihovanja nad klasičnimi Judas Priest.

Ta tranzicija je razdelila bazo njihovih privržencev. Skupina, ki je danes po zastopanosti recimo na pol nemška in na pol švedska, pa ostaja kljubovalna! Četudi je obsojena na večno in krivično prebijanje po klubih, ostaja predana in zvesta svoji glasbeni usmeritvi, ki je navrgla serijo zelo, zelo kvalitetnih albumov. Ti si glede promocije, žal drug za drugim ne uspejo priigrati večje prepoznavnosti med ljubitelji trše zvočne kulture, čeprav si Jaded Heart to že davno tega več kot zaslužijo.

“Heart Attack” je peti zaporedni album skupine posnet v nespremenjeni postavi in sledi liku albumov “Stand Your Ground” (2020), »Devils’ Gift« (2018), »Guilty by Design« (2016)  in »Fight The System« (2014). Zelo nasršena, bolščava produkcija z našopirjenim delom dveh kitar v ospredju ter agresivnim, a melodičnim in čistim vokalom avtoritativnega Fahlberga, učinkuje v polnem iztržku tudi na najnovejšem izdelku. Na albumu se nahaja serija strupenih klofutačev oziroma povampirjeno metaliziranih hard rock rušilcev dolgih med tremi in petimi minutami, na čelu z odlično otvoritveno in podkožno koračnico Blood Red Skies. No, poleg pa najdemo tudi eno najdaljših kompozicij, ki jih je skupina posnela kdaj koli v karieri, to je preko osem minut dolga Descent, kjer so si fantje omislili nekaj več eksperimentiranja s svojim sicer ustaljenim in strogo fiksiranim slogom.

Album “Heart Attack” se lahko pohvali ponovno z izrazito komponistično izpiljenostjo. Bend je znova na njem postregel s serijo odličnih svežih idej, ki so zasnova silno privlačnega visoko oktanskega in z eruptivno voltažo prežetega izdelka, ki ga krepi izrazita mračna atmosfera, ob siceršnji pompoznosti ujeti zlasti v refrenskih napevih.  V njih so tudi tokrat Jaded Heart zadržali (mojstrsko) opremljanje z dodatnimi vokalnimi harmonijami, kar je danes pravzaprav edini element, ki jih še druži z začetno ero delovanja. Ena najmočnejših kompozicij se nahaja v drugi polovici albuma. To je Right Now s posebej grabežljivim refrenom, ki ustvarja izraziti kontrast glede na kitico in predrefren.

‘Mid-eight’ pasaže so prostor rezerviran za odlični dialog solističnih akrobacij obeh kitaristov, ki navdušuje s fluidnostjo, preciznostjo in vražjo kaljenostjo, kar prinaša kontrastne odklone ujetih vzdušij in krepi visoko dinamiko razvoja samega albuma. Tokrat navdaja poslušanje novega albuma z občutkom, da tako trdega albuma skupina v karieri do tega dne še ni posnela. Zlasti zavoljo izrazito mračne atmosfere izdelka, ki v ekspresiji ne skopari z izrazito nabrušeno ihto. Zadnji žebelj v krsto tega spoznanja pribije prav sklepna Midnight Stalker, ki nagovarja v aranžmajih ne le izrazito mračno, pač pa tudi skrajno zlobnikavo.

Jaded Heart ostajajo tudi s petnajstim albumom svoje slikovite kariere čvrsto osedlana ekipa, ki je garant najboljšega. Preprosto. Svojo glasbeno recepturo, ki preverjeno vžiga obvladujejo do perfekcije in zato se pridno in zvesto držijo svoje glasbene obrti. Glasbene formule, ki jo najbolje obvladajo. V tem ostajajo zagrizeni in nepopustljivi. Skozi leta so postali izrazito jezni in gromoglasni, zato so kompatibilni prej z dometom evropskega power metala, kot hard rocka iz katerega prvenstveno izhajajo. Upajmo, da jih vzame s seboj na turnejo kakšna izmed večjih evropskih metal zasedb, saj si glasba albuma “Heart Attack” zasluži predstavitev pred čim večjim številom privržencev ‘distorzirane’ glasbe.

Avtor: Aleš Podbrežnik

1. Blood Red Skies
2. Sweet Sensation
3. Heart Attack
4. Harvester Unknown
5. Lady Spider
6. Descent
7. Remnants Of Before
8. Right Now
9. It’s About Time
10. Bridges Are Burning
11. Midnight Stalker

Zasedba:
Johan Fahlberg – vokal
Peter Östros – kitara
Masahiro Eto – kitara
Michael Müller – bas kitara
Bodo Stricker – bobni

Gostujoči glasbenik:
Niklas Dahlin (Insania) – kitarska solaža na skladbi št. 8


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki