Gazorpazorp: Od vazduha i sunca (EP)

0 52

Založba: Moonlee Records
Datum izida: 4. 12. 2020
Produkcija: Uroš Milkić (koproducenta: Nikola Mijušković & Boško Mijušković)
Dolžina EP-ja: 17.15 min
Zvrst: Alternative Rock / Noise Rock / Stoner Rock / Post Punk
Ocena: 8.5/10


Gazorpazorp? Čigav umotvor je sedaj to? Hja, to je tisti namišljeni planet v ozvezdju Andromede, mdr. posejan z ženskimi reprodukcijskimi roboti, na katerem je vzpostavljen družbeni red absolutnega matriarhata, v katerem  so si Gazorpianke povsem podredile Gazorpiance ter jih izrinile iz novo vzpostavljene družbene ureditve. Dejansko, gre za distopični svet vreden najmanj režije, ki dosega nivo domišljijskega sveta kakšnega Devina Townsenda.

Gazorpazorp pa ni le planet iz ameriškega znanstveno fantastičnega animiranega filma (za odrasle) »Rick And Morty«, pač pa tudi srbski alternativni rockerji iz Beograda. Ti so pričeli z delovanjem pred petimi leti in spravili od sebe v lanskem decembru še drugi EP. Pri Slovenski neodvisni založbi Moonlee Records. Naslova »Od vazduha i sunca«.

Še ena povsem svoja štorija z izročilom povzetim po bogatem alternativnorockovskem utripu balkanskega polotoka, ki izžareva vselej svojevrstno energijo. Drugi EP skupine je postregel v celoti z rabo matičnega, to je srbskega jezika. Element, ki prinaša tisti jeziček na tehtnici, ki skoraj vedno prelomno vpliva na doseganje prepoznavnosti v temeljenju lastne glasbeno izpovedne izkaznice. Velja za vse novo nastale »plemenske skupnosti«, ki so nekdaj sobivale na tleh skupne jugoslovanske države. Gazorpazorp je še ena skupina, tipsko skvašena v kotlu bogate, raznolike in povsem edinstvene divizije alternativnega rocka, kot ga najdemo le na malo prej označenem geografskem poreklu

Takoj je treba izpostaviti, da so Gazorpazorp odlični glasbeniki in da pristopajo do kreacij alternativnorockovske vsebine s poudarjenim pragmatizmom visoko inteligentne prožnosti ubiranja nekaterih rešitev v aranžiranj petih točk tega EP-ja. Res, da je izraz skupine neposreden, preprost, elementaren, tudi rudimentaren, pa se pobje izredno spretno znajdejo v okraševanju fraz, prehodov  in to s popolnimi triki minimalizma, ki pa prinesejo v sam značaj točk ogromno substance. Bodisi da so to eksplozivni in odlično zasoljeni bobnarski prehodi, bodisi da je to vsega en podtaknjen ton na klaviaturah v izhodu otvoritvene Ne bojim se, da ne omenjam pretkano pritaknjenih okraskov v kitarski igri, kjer ne manjka niti manevrov namernega povzročanja disonance.  

Uvod Ne bojim se deluje v nasprotju s svojim naslovom prej paranoično, nezaupljivo, ko grize skozi prodorno arogantni punk rock šunder. Obenem poudarja srž skupine za iskanjem konkretne muzikalnosti, ki se giblje v okvirju predvidljivega kombiniranja akordov, vendar pa se v tej šabloni zgodi veliko stvari, ki potrjujejo, da gre za kombinacijo glasbenikov, ki ne le, da natanko poznajo svoj kreativni cilj, pač pa so obenem odlični instrumentalisti. Vratimo nežnost u grad je skladba, ki zlasti v prvem delu prevzema nekaj tiste vibracije osemdesetih, ko se je alternativni rock na tleh bivše skupne države nalezel občevanja s takrat komercialno popularnim valom post punkovskih skupin.   

Zvočna krajina je vešče zapolnjena. Skupina razvija na trenutke zgoščeno zvočno kuliso nasršeno plazovitih kitar, ki se rada sprevrže do prostranstev blizu tulečega noise šundra. Tovrstni zvočni mantri slikata predvsem skladbi Tango, ki je na prehodih vešče prerešetana z eksplozivnimi snare rollingi, pa tudi El Matador, ki zabava zlasti zavoljo izredno pretkane fuzije zametkov flamenko melosa v siceršnjo garažirano punk ščebetanje. Instrumentalna Outro bi lahko bila odlična točka za izhodno glasbeno podlago kakšnega balkanskega westerna z dramatičnim koncem. Prav ta komad poudari, da so Gazorpazorp po instrumentalni plati izjemno močan kolektiv. Komad se namreč nenehno razvija ter v vzdušju valovi, stopnjevanje drama teatra pa vzdržuje tudi transformacija nizanja več vodilnih motivov znotraj skladbe.

Drugi EP dokazuje, da so Gazorpazorp dozoreli še malo bolj, ponudili še zrelejši nivo aranažiranja, zlasti v smislu doseganja še višje mere raznolikosti novih avtorskih točk. Glede na zasnovo artizma, ponuja pristop k tovrstnemu značaju alternativnega rocka, več razvojnih opcij. Jasno je, da so Gazorpazorp, četudi sodeč le po vsebini EP-ja »Od vazduha i sunca«, svoje vrste posebneži in si že samo s tega aspekta zaslužijo veliko pozornost tudi v prihodnje. Substanca tega EP-ja namiguje na to, da zna skupina v prihodnje še kako prijetno presenečati.

Avtor: Aleš Podbrežnik

Seznam skladb:
1. Ne bojim se (03:19)
2. Vratimo nežnost u grad (03:22)
3. Tango (03:16)
4. El Matador (02:46)
5. Outro (04:22)

Zasedba:
Jasmin Rastić – kitara, vokal
Damjan Nedelkov – kitara
Miloš Đerković – bas kitara
Nikola Bajčetić – bobni


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki