Ginevra: We Belong To The Stars

0 105

Založba: Frontiers Music Srl.
Datum izida: 16. 9. 2022
Produkcija: Alessandro Del Vecchio
Dolžina albuma: 48.00 min
Zvrst: Melodic Metal
Ocena: 8.5/10


Ginevra je nov melodično metalski projekt za katerim stoji neusahljivo A&R osebje italijanske založbe Frontiers Music Srl. Hvala bogu je ta projekt s strani založbe znova eden izmed bolj posrečenih. Ginevra so namreč nova super melodična metal zasedba, ki jo zastopajo vokalist Kristian Fyhr (Seventh Crystal), kitarist Magnus Karlsson (The Ferrymen, Primal Fear), basist Jimmy Jay (H.E.A.T.) in bobnar Magnus Ulfstedt (ex-Eclipse, Nordic Union). Mojstri svoje obrti, ki garantira implementacijo glasbenega perfekcionizma po tipskem pristopu postulatov skandinavske šole.

Zavrtimo kakšnih 20 let v preteklost. V začetku novega milenija je veljal za glavnega in edinega  studijskega legionarja pri pripravi albumov drugim izvajalcem pod okriljem založbe Frontiers Music Srl. samo Magnus Karlsson. Po priključitvi Eclipse in Erika Martenssona, kasneje pa tudi Michaela Palacea (Palace), kot tudi vse večje in večej angažiranosti Alessandra Del Vecchia (mdr. Hardline, Edge Of Forever) je postala ‘hiša založbe’ tovrstnih deloholikov izredno pretanjene aranžerske in produkcijske čuječnosti, več kot polna. Karlsson je tako že na mnogih albumih izpred cca 20. in 15. let zapuščal svoj avtorski pečat. Spomnimo se samo na skupni projekt s Tonyjem Harnellom (TNT) imenovanim Starbreaker, pa tudi zgodnje albume projekta Allen/Lande. Ta avtorski pečat, po katerem Magnusa dokaj hitro zaznaš, je prisoten tudi na prvencu tega silno smelega projekta imenovanega Ginevra. »We Belong To The Stars« je čistokrvno opasani album skandinavsko melodično metalskega principa. Kristian Fyhr, fantastični vokalist, ki se je proslavil z nedavnimi aktivnostmi svoje matične zasedbe Seventh Crystal, dodaja pomembno piko na i in z izjemnim vokalnim pristopom vdihuje skladbam neverjetno živost in pečatno hipnotično grabežljivost. Dodaja dinamiko razvoja dogodkov preko albuma na visoko atmosferično raven.

Produkcija sploh ni vprašljiva. Kitarske fraze hlastavo hrustajo in so porinjene v ospredje. Seveda ne pred vokalno predstavo fenomenalnega Fyhra, a glede na to, da so se na tem albumu ukvarjali z aranžiranjem klaviatur kar trije ljudje – poleg Karlssonovega standardnega ‘klikanja’, še Fyhr in (uganili ste) ‘gospod vsepovsod’ založbe Frontiers Music Srl. Alessandro Del Vecchio, ga ni strahu o možni pomehkuženosti kompozicij v katere bi bili ‘uvoženi’ elementi popa. Ne. Gre za pravi melodičnorockovski dosežek s katerim se bodo poistovetili ne le ljubitelji Karlssonovega pristopa pisanja glasbe, pač pa širše. Častilci skupin postmilenijskega skandinavskega melodičnega metal in rock revitalizma. Album, ki vam mora biti pisan na kožo.

»We Belong To The Stars« ne odkriva novih obzorij glasbene ekspresije, a ponuja embalažo v katero pakira že preverjene reči na način, da vse kar ponuja album, učinkovito prekipeva od grabežljive muzikalne privlačnosti na eni strani ter prave doze metalskih detonacij. Vse na albumu je podrejeno torej optimiziranju melodij. Bombastičnega drama teatra tako pompozen pristop definitivno ne zanemarja. Spremljevalne vokalne harmonije, ki krepijo pečatnost refrenskih napevov, izpolnjujejo na takšnem albumu torej obvezni standard. Karlsson in kompanija vedo kako je treba temu streči. Hkrati s tem lahko uživamo v novih virtuoznih potezah kitarskega herojstva Magnusa Karlssona, s katerimi je prežet album (zlasti vrhunski atmosferični prevrati v mid-eight pasažah). Že uvodna Siren’s Calling ter takoj za njo dramatično pompozna Ubreakable napovedujeta s svojima briljantno zapeljivima refrenoma, da je pred nami še polno takšnih v nadaljevanju, z njimi vred pa album, ki dosega visok nivo aranžerskega in produkcijskega perfekcionizma.

Kot povedano. Silno uspela naveza štirih glasbenikov v projektu Ginevra funkcionira in dostavlja odličen melodičnometalski izdelek. To navdaja z optimizmom, da preraste projekt nekoč v skupino, ki bo glasbo predstavljala na odrih. To je sicer rahlo utopično pričakovanje, sploh na vse obligacije v katere je vpet Karlsson. Lahko pa se veselimo vsake nove glasbe projekta, ki (upajmo da) bo nasledila tudi v prihodnje uspela naslediti ta zelo lep, dovršen in briljantno sproduciran album, za katerim stoji delo izkušenih in visoko talentiranih glasbenih lisjakov.

Avtor: Aleš Podbrežnik 

Seznam skladb:
1. Siren’s Calling
2. Unbreakable
3. Apologize
4. Masquerade Feat. Chez Kane
5. Break The Silence
6. Brokenhearted
7. We Belong To The Stars
8. I’ll Be Around
9. Falling To Pieces
10. The Fight
11. My Rock’n’roll

Zasedba:
Kristian Fyhr – vokal, klaviature, spremljevalni vokal
Magnus Karlsson – kitara, klaviature
Jimmy Jay – bas kitara
Magnus Ulfstedt – bobni

Posebna gosta:
Chez Kane – vokal na skladbi št. 4
Alessandro Del Vecchio – klaviature


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki