Gloryhammer, Elvenking in Victorius na powermetalskem vdoru skozi dimenzijska vrata Kina Šiške! (2022)

foto: ALEŠ PODBREŽNIK 2022
0 41,579

Nastopajoči: Victorius, Elvenking, Gloryhammer
Prizorišče: Ljubljana / CUK Kino Šiška / Slovenija
Datum koncerta: sreda, 22. 6. 2022


Koncerti so se naposled vrnili v polnem razmahu. Skupine hitijo kot nore, da nadoknadijo vse za kar so bile prikrajšane med marcem 2020 in recimo marcem 2022. Tokrat smo se tudi mi po dveh letih koncertne suše uspeli vrniti v naš ljubi glasbeni hram Kina Šiške. Bil je namreč večer power metala, večer častilcev bajk, mitov in legend, ki jih ne zmanjka npr. v Game Of Thrones. Kdo bi si mislil, da bodo Gloryhammer, britanski ‘intergalaktični’ power metalci, v nekaj letih uspeli doseči takšno popularnost med najmlajšo gardo častilcev ‘distorzirano priostrenih’ zvokov? Generacija obiskovalcev power metal koncertov se je v presledku vsega nekaj zadnjih let povsem zamenjala. Kompletno. Ko se generacija zamenja, navadno sledi nova ekspanzija power metala. Tako je bilo na prelomu milenijev. In Gloryhammer ne igrajo mnogo drugače, kot so pred dvajsetimi leti HammerFall, ki niso igrali mnogo drugače, kot so slabih dvajset let pred njimi Helloween. Govorimo o tem, da se priljubljenost žanru vrača v nekakšnih več letnih ciklih. Če k temu dodaš dejstvo v kakšni instituciji so prerasli Sabaton ali Powerwolf, postaja reč še bolj jasna. Gloryhammer so poštudirali, da potrebuje njihov glasbeni kliše dodatno zgodbo, ki bo privabila publiko. Našli so svojo nišo. Znova v bitkah med dobrim in zlim. Prelom generacij pa je kot povedano, močno zaznaven. To kar deluje generaciji današnji ‘tetk in stričkov’, ki je preživljala svoja dvajseta do trideseta leta ob zvokih Helloween in Blind Guardian, ob odrskemu kiču Gloryhammer in novejših power metal zasedb otročje in posmeha vredno, predstavlja novi generaciji dvajset do tridesetletnih metalcev kult, za katerega je vredno krvaveti do zadnje kaplje krvi.

Sprva je bila mišljena skupna turneja Gloryhammer z Warkings. V kolikor bi do nje prišlo, bi bilo prizorišče v Ljubljani zelo verjetno razprodano. Ne glede na to, je veselo vrelo in brbotalo na prizorišču že mnogo pred osmo uro. Večina obiskovalcev je prispela iz drugih držav v Ljubljano, zlasti iz Hrvaške, Avstrije, tudi Italije, zaslediti pa je bilo mogoče celo avtomobile s slovaškimi registracijami. To dodatno potrjuje, da so Gloryhammer v pičlih nekaj letih dosegli veliko priljubljenost.  

Za uvod so stopili na oder malo preko osme zvečer Nemci Victorius. Predstava prve predskupine pravzaprav opiše fenomen obrazložen v uvodnem odstavku te koncertne recenzije. Skupina, ki je še 28. 1. 2017 sramežljivo, brez sleherne odrske navlake, lišpa in kiča, s pozabljivim nastopom odprla koncert v graškem Explosivu pred Grave Digger, ter kazala znake postopne preobrazbe na istem prizorišču pred Warkings v pozni jeseni 2019, je v Ljubljani stopila na oder že popolnoma preobražena. V tem vmesnem obdobju, so postali nuklearni karate bojevniki, nekakšne superiorne vesoljne ninje, ki bi lahko prijateljevale tudi z Darwinom, sploh kar se tiče odkrivanja domnevno izumrlih linij dinozavrov ter ostalih prazgodovinskih bitij, vse tja do zmajev, ki jih po vesolju očitno mrgoli. Bend se v ‘oklepih’ po novem torej počuti znatno bolj samozavestno. Zelo poštudiran, profesionalno oddelan špil, ki je presenetil ne le po tem, da so fantje vse zelo dobro postorili in da so uigran in čvrst tim, pač pa zlasti po neverjetnem povratnem odzivu, ki je spominjal na čase, ko so Sabaton ‘kradli’ špile HammerFallom (nemara se še kdo spominja tiste HammerFall turneje 2009 in nastopa v Mariboru). Victorius so z vedrim razpoloženjem dodobra nakurili publiko, obenem pa je nastop potrdil, da baza privržencev raste, kajti publika je zelo dobro seznanjena z glasbeno vsebino skupine. Kot povedano, izjemno melodični, epski bombastični refreni, v glasbenem oziru že vse preizkušeno in slišano, se pa po drugi strani vesoljnemu ninja unikumu težko pač upiraš. Zelo uspel nastop. Po videnem gre pri Victorius upravičeno pričakovati, da bo njihova priljubljenost z leti še narasla. Nuklearni kvintet iz Dortmunda je posvetil glavnino pozornosti albumu »Dinosaur Warfare Pt. 2 – The Great Ninja War«, ki je izšel vsega dva dni po Victorius nastopu v Ljubljani.

Druga pesem so Elvenking. Ti imajo za seboj neprimerno več koncertne in studijske kilometrine. Kaj nekaj? Delujejo pravzaprav že četrt stoletja. Tokrat so se pojavili v postavi kvinteta s kitaristom Mattio Carlijem, ki  jim pomaga na koncertih in brez violinista. V postavi ostaja od originalnih članov Federico “Aydan” Baston, ki je tudi eden od ustanoviteljev skupine in pa seveda ‘dežurni mračnjak’ skupine oziroma njen neobhodni pevec Damna (Davide “Damnagoras” Moras). V ekipo se je vrnil tudi bobnar Simone “Symohn” Morettin. Publika se je pred nastopom Elvenking nekoliko premešala. Gorečnosti je bilo manj, pa tudi manjše število tistih, ki so poznali besedila. To pa še ne pomeni, da Elvenking niso imeli privržencev. Tudi na njihovem nastopu je bil odziv s strani publike več kot zavidljiv. Slogovno se Elvenking s svojimi folk vložki, kar dobro odklanjajo, tako od Victorius, kot Gloryhammer, ki so si med seboj glasbeno bolj sorodni. Odzivov sprva ni bilo tako intenzivnih. A je skupini uspelo dvigniti publiko v nadaljevanju. Več pozornosti je prejel v repertoarju zadnji in še vedno aktualni album »Reader of the Runes – Divination« iz leta 2019. Sicer se je bend osredotočal na izvedbo novejšega materiala, je pa prijetno presenetila v set listi starejša The Divided Heart iz albuma »Skythe« (2007), odigrana v velikem finalu več kot prepričljivega nastopa izkušene in nabrušene škvadre doma iz okolice Pordenona. Bend ni skrival velikega navdušenja ob koncu svoje več kot uspešne koncertne predstave. Publiki je v slovo in v zahvalo namenil dolg pozdrav.

Vsekakor pa so vsi mrzlično čakali na prihod Gloryhammer. Dolga pavza je sledila. To je potrdilo, da postajajo koncertne predstave glavnih nosilcev v izmeri ure in tričetrt, vse večja in večja redkost. No, prizorišče pa se je intenzivno zgostilo. Dvorana se zatemni, se je pa bilo treba še nekaj minut kratkočasiti ob pogledu na kartonasti pano z likom Toma Jonesa v merilu 1:1, medtem ko se je v ozadju vrtela njegova Delilah. Ljudje pa opremljeni z najrazličnejšimi rekviziti, ki sodijo prej v otroško stajo, kot na koncertna prizorišča. Najbolj je v prvi vrsti vžigal finopostriženi možakar s ‘talibansko’ brado, očalci doktorja fizike in Burzum majico. Neprecenljivo. Prihaja torej generacija, ki briše meje tabujev. Spredaj ni manjkal niti tisti samorog, ki je nekoč pred leti v ranem jutranjem nalivu hrabro poletel nad nebom Metaldays festivala. Deloval je kot šesti član skupine ter naznanjal, da je The Unicorn Invasion Of Dundee do tega dne najbolj popularna Gloryhammer skladba. Na pročelje odra je sprva stopil zlobni Zargothrax, ki pa ni bil ustanovitelj skupine Chris Bownes (tudi Alestorm), pač pa njegova koncertna substitucija na klaviaturah Michael Barber. Sledil je prihod basista The Hootsmana. V vsem njegovem nastopaškem sijaju. Tega je publika takoj uvodno (pričakovano) zasula s skandiranjem »Hoots! Hoots Hoots!…«. Pa tršati pedenj kitarist Ser Proletius ter povsem na koncu največja koncertna uganka – novi pevec skupine Angus McFife V. Točneje Ciprčan Sozos Michael, ki je na presenečenje mnogih, zamenjal v lanskem letu predhodnika in dolgoletnega vokalista skupine, sicer Švicarja Thomasa Laszla Winklerja. Temu je goreč privrženec že takoj na začetku koncerta potisnil v roko napihnjeno kladivo, in orgija oziroma bitka med zlobnimi legijami Zargothraxa ter branilci Dundeeja, se je polno razmahnila. Odlična energija. Vseskozi. Izjemen odziv publike. Od prve do zadnje sekunde koncerta.

Na Gloryhammer koncertih očitno že lep čas ne more iti prav nič narobe. Takšno zaledje ponuja goreča publika skupini. Zadnji in v letu 2019 izdani album »Legends from Beyond the Galactic Terrorvortex« se je več kot odlično prijel med publiko. To je veljalo tudi za povsem novi single Fly Away, izdan v letošnjem letu. Tako intenzivnega sodelovanja med publiko in bendom ne srečaš vsak dan na power metal koncertih. Od verza do verza. V vrtincu adrenalinske naglice in gorečih čustev! Vse od prve do zadnje vrste prizorišča. Enovito. Gromovito. Ni manjkal niti prihod tistega strupeno zelenega trola, ki ga je McFife znova pobil s kladivom sredi obvezne Gloryhammer. Bilo je kmalu na začetku koncerta. Izvedba skladbe je izvabila buren mosh-pit. Bend je vpeljal na koncertni šov kup ritualov, ki jih je publika hitro vzela za svoje. Složnost sodelovanja v tem je naravnost neverjetna. Nasneti motiv Odiseje 2001 je pomenil uvod v parodično The Hollywood Hootsman, kjer je znova polno blestel ‘kožuhovinasti’ astralni polbog Unsta.  Bend je stopnjeval koncert. Ob koncu je dosegla atmosfera vrhunec s težko pričakovano The Unicorn Invasion Of Dundee, bend pa se za njo ni umaknil v zakulisje, pač pa je v nekoliko podaljšanem premoru, ostal na odru ter za veliki finale sklestil še skladbo Wizards!, tako da je ostal občutek o obveznem dodatku nekoliko ‘zabrisan’.

Tokratna ‘powermetalska ohcet’ sredi Ljubljane je potrdila, da se zanimanje za power metal vrača v polnem razmahu. Mora pa biti glasbeno klišejski žanr po novem opremljen z zgodbami bujne domišljije. Za te mite, povesti in pravljice mora biti namreč spretno ‘zapakiran’, da vžge. To ni le trend, postal je novi standard power metala, ki ti odpira vrata do največjih koncertnih prizorišč in opcijsko tudi do tja, kamor si želijo priti vsi. Do statusa velike skupine. Gloryhammer katerih koncertna predstava v Ljubljani je dokazala, da v priljubljenosti še naprej nezadržno rastejo, so natanko tja tudi namenjeni.

Avtor: Aleš Podbrežnik
Fotografije: Aleš Podbrežnik


Victorius setlista:
1. Dinos and Dragons
2. Wrath of the Dragongod
3. Shuriken Showdown
4. Night of the Nuclear Ninja
5. Victorious Dinogods
6. Mighty Magic Mammoth
7. Dinosaur Warfare
8. Super Sonic Samurai
9. Cosmic Space Commando Base

Elvenking setlista:
1. Heathen Divine
2. Sic Semper Tyrannis
3. Draugen’s Maelstrom
4. Pagan Revolution
5. The One We Shall Follow
6. Silverseal
7. The Divided Heart
8. Elvenlegions

Gloryhammer setlista:
1. Into the Terrorvortex of Kor-Virliath
2. The Siege of Dunkeld (In Hoots We Trust)
3. Gloryhammer
4. The Land of Unicorns
5. Fly Away
6. 2001 Odyssey
7. The Hollywood Hootsman
8. Goblin King of the Darkstorm Galaxy
9. Legend of the Astral Hammer
10. Masters of the Galaxy
11. Hootsforce
12. Angus McFife
13. Universe on Fire
14. The Unicorn Invasion of Dundee
15. Wizards!
16. The National Anthem of Unst

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki