Grizl: Pod pritiskom

0 404

Samozaložba
Datum izida: 1. 6. 2020
Produkcija: Grizl
Dolžina albuma: 54.07 min
Zvrst: Hard Rock
Ocena: 8.0/10
Kupi album!


Grizl so brežiška rock zasedba, ki jo pod vodstvom kitarista in vokalista Zorana Zlatiča sestavlja pet izkušenih glasbenikov. Da. Pet. V razmiku zadnjih petih let, ki so pretekla od izdanega prvenca »17 mečev« leta 2015, so Grizl iz kvarteta prerasli v kvintet. Po novem imajo dva kitarista. To je namignil že video, ki je bil posnet in izdan v letu 2018 za skladbo V mojih žilah. Novi član Jure Turel je gotovo dobrodošla integracija, saj Zorana na delih skladb razbremenjuje, da se ta lahko izdatneje posveča vokalu. Prav tako pa so nove skladbe zrasle v smislu solaž, ki jih sedaj prispevata oba vokalista, da ne govorimo o samem zvoku in dodatnih kitarskih »okraskih« (vložkih) na prehodih, ki jih Jure lahko implementira tudi »pod« vokalne linije Zorana.

Grizl so skupina, ki razvija svoj glasbeni slog.  V bistvu je v osnovi hard rock, vendar je v njem slišati kar nekaj žanrskih odklonov, zlasti proti staremu klasičnemu heavy rocku sedemdesetih,  bluesu in rhythm & bluesu, zavoljo silno aktivne ritem linije, zlasti mnogokrat izrazito prožnih in poskočnih bas figuresk pa je podton dostikrat nafunkiran in “groovy”. Prva skladba albuma Povej mi poseduje v refrenu všečni kontrast s klasičnim rock’n’roll trikom fraziranja. V osnovi razvija album »Pod pritiskom« kar precej zvočne teže in širine. V distorziranosti je konkretnejši od predhodnika, kar pa, zanimivo, navdaja z razmišljanjem, da je Zoranov pop karakter, ki ga poseduje pevčeva vokalna barva, na trenutke skoraj prešibek. Pa čeprav je vokale na novi plošči še bolj izpilil in so v zvočni sliki konkretno poudarjeni.

Za novi album so Grizl svoj zvok nekoliko navili in našopirili, pojeklenili. Kitare so zvočno bolj mastne in našobljene. V skladu z naslovom albuma je vibracija odsev trdih in predvsem čudnih časov družbenih absurdov in anomalij, ki smo jim priča. Od vse te voltaže kipečega negativizma se lomi nebo, ki si želi raztreščiti v Zemljo. Pod prevelikim pritiskom človeštva. Energetsko in muzikalno komponistično je album »Pod pritiskom« tudi bolj mračen od predhodnika, ki je deloval lahko  tudi zbadljivo, vedro in razposajeno. »Pod pritiskom« deluje kot trd pristanek malega človeka na realnih tleh, pred katerim so se razblinile vse iluzije … Eden redkih »nagajivih« trenutkov je ujet v zabavnem besedilu skladbe Ljudmila, ki pa se iz predvidljivega »blues valcerja« razvija v enega najbolj slikovitih instrumentalnih jamov albuma (zaključni del skladbe).  Na to namiguje tudi sama dolžina skladb, ki le redko merijo manj kot pet minut. Grizl so posebni tudi po tem, da dodajajo v svoje skladbe element opremljanja vodilnega vokala z dodatnimi vokalnimi harmonijami, kar je za slovensko rock sceno pretežno redkost. S tem  hvaležno kontrastirajo vzdušja samih skladb, kar v njih poglablja sam drama teater.

Grizl so sicer kvintet odličnih glasbenikov,  v njihovi igri se čuti, da so izvrstni instrumentalisti, da zelo veliko igrajo in vadijo skupaj, da je za glasbeniki kar lepa bera kilometrov in da nastaja avtorski material večinoma na skupnih jamih. Kompozicije so razvijajo iz jamov, in to se čuti na vsakem koraku albuma, ki je precej kompleksno, recimo zavzeto in ambiciozno strukturiran, zlasti kar se vokalnih melodij tiče, zato zahteva kar nekaj rotacij, da se usede. Bend v vodilnih motivih nenehno išče prostor za to, da taisti motiv ubere vsaj kanček drugače ali pa mu iz kroga v krog dodaja drugačne ornamente, kar zgolj izraža igrivo naravo kvinteta, ki težko vztraja v fiksnem motivnem formatu. Vsekakor podtakne Predanič, ki je na novem albumu pogosto »obsojen« na držanje čokatih Hammond linij, ki delajo kontrastno družbo kitarskemu fraziranju, v tem oziru celo nekaj jazzovskih vraž, kot je to nekajkrat v omenjeni Ljudmila ali eni najbolj sofisticiranih skladb novega albuma, izvrstni Jeza bogov.

Vsekakor k temu, da skupina zveni drugače od vsega, kar lazi v slovenskem glasbenem prostoru, doprinesejo tudi slovenska besedila, ki premorejo dobro mero tako osebno izpovedne kot družbeno kritične izpovednosti in nagovarjajo z zahtevano mero pronicljivega intelekta. V ekipi vlada kar veliko demokracije kar se idej in ekspresije posameznikov kvinteta tiče, zato so skladbe kar zahtevno aranžirane in kompleksnejše, kot se navadno pričakuje od tako formatiranih zasedb. Je pa nekaj. »Pod pritiskom« krepi izrazno posebnost hard rocka zasedbe Grizl, ki je bila utemeljena s predhodnikom “17 mečev”, skupina pa z njim razširja artizem sebi lastne artistične biti in glasbene karizme. Neodvisno in s trendi povsem neobremenjeno. Po naravni poti. In ta iskrenost šteje. Album glede formata kompozicij lahko nagovarja tudi retro-nostalgično. Kot bi bila z nami sredina osemdesetih.

Avtor: Aleš Podbrežnik

Seznam skladb:
1. Povej Mi (03:55)
2. Pod Pritiskom (05:49)
3. Ne Bom Več Dolgo (04:47)
4. Odpri Srce (06:30)
5. Ljudmila (06:47)
6. Do Sonca (05:54)
7. Ti Me Ne Vidiš (04:27)
8. Jeza Bogov (05:41)
9. Sol Na Rane (04:29)
10. Vibriram (05:58)

Zasedba:
Zoran Zlatič – vokal, kitara
Jure Turel – kitara
Matjaž Predanič – klaviature, spremljevalni vokal
Tomi Gregel – bas kitara, spremljevalni vokal
Ivica Gregel – bobni


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki