Halestorm nevihtni šus ledenih krogel zvrtinčil Zagreb (2023)

foto: ALEŠ PODBREŽNIK 2023
0 4,447

Halestorm / Black Veil Brides / Mothica
sreda, 22. 11. 2023
Zagreb / Tvornica kulture / Hrvaška


Komaj se je obrnilo leto dni, ko so Halestorm, ameriška hard rock senzacija iz Pennsylvanije, nastopali po stari evropski celini in kot posebni gostje Alter Bridge turneje ter takrat obiskali Zagreb, že so znova na starem mestu greha. To pot na turneji in v vlogi glavnih nosilcev, na kateri že drugo leto zapored predstavljajo svoj zadnji in skupno peti studijski album “Back From The Dead”, ki je izšel v začetku lanskega maja.

Nabrušeni kvartet smo si ogledali že na lanskoletnem nastopu v Domu sportova, kjer so s fantastično predstavo do obisti obnoreli nabito polno prizorišče, to pot pa so kot glavna atrakcija večera nastopili na klubskem prizorišču, ki pa je bilo že lep čas pred njihovim prihodom popolnoma razprodano. Tvornica kulture je postala tega večera zbirališče mlajše generacije, ki jo privlačita rock in metal. Na poudarku zasedb novejše ere. In četudi segajo začetki Halestorm še v drugo polovico devetdesetih – kar pomeni da kvartet ni ravno ‘od včeraj’, so se Halestorm prebili v sam vrh komercialne uspešnosti šele leta 2012 oziroma po seriji hitov, ki so jih nanizali na svojem drugem studijskem albumu “The Strange Face Of…”.

Halestorm so za predskupini izbrali dva zanimiva izvajalca, ki sta kvečjemu prispevala k še intenzivnejšem obleganju koncertov nove evropske turneje. Prvi izvajalec, to je ameriška kantavtorica McKenzie Ellis, ki deluje pod umetniškim vzdevkom Mothica, je tako krenila na oder kakšnih 15 minut preko sedme zvečer in v polurnem nastopu predstavila material novega albuma “Nocturnal” (2022) ter EP-ja “Forever Fiffteen” (2021), ki sta v repertoarju zastopana z levjim deležem. Uigrana spremljevalna ekipa, sladko zapeljiv vokalni ekspoze grenkega priokusa Mothice in alternativni rock, točneje indie, ki se spogleduje z modnimi triki nalezljive pop pričeske ter vpetega šarmiranja z gothic elementi. V začetnem delu ni pozabila na svojo verzijo Bring Me The Horizon izvirnika Can You Feel My Heart, predvsem pa je bilo zanimivo spoznanje, da uživa pevka že sedaj precejšnjo privrženost publike. Tvornica kulture se je polnila in bila že v času njenega nastopa konkretno oblegana. Publika je obvladovala verze in Mothica (ime je izpeljano iz angleške besede za veščo) s spremljevalno ekipo, ni skrivala vedrega razpoloženja. Le pol ure, a dovolj za spoznanje, da gre za izvajalca, ki zna v prihodnje poseči še više, kar se prepoznavnosti in komercialne uspešnosti tiče.

Naslednje tričetrt ure je pripadlo ameriškim modnim shock/ glam metalcem Black Veil Brides, ki so zasedli oder ob osmi uri in deset minut. Kvintet, ki je dan prej nastopil sam (brez Halestorm) v ljubljanski Cvetličarni, je naletel na izjemen sprejem. V tem obdobju je bila Tvornica že nabita do zadnjega kotička. Dobršen del publike je torej predstavljal konkretno bero ‘die-hard’ privržencev, ki so se nagnetli v prve vrste. Lahko rečemo, da je bil njihov kar cel parter. Andy Biersack, edini originalni član in pravzaprav nezamenljivi vokalist skupine, se niti ni dosti trudil, saj je publika gromovito obvladovala verze in nosila skupino na rokah. Odzivanje je bilo izjemno. Od prvega takta, pa vse do zadnje sekunde nastopa. Enovito in kompaktno. Gre za kvintet odličnih glasbenikov, ki pa so skladbe mojstrsko stesali na novi vrhunskega vžiganja. Groove, preprosti a udarni rifi ter mračna muzikalnost odeta v šarm gothic sleazea. Korenine metalcorea so vsekakor tu in prav v tem elementu opozarjajo Black Veil Brides na svojo modnost. Aktualno zvočnost.

Skupina je torej izjemno priljubljena. Dekleta so nora na magnetizem Andyja Biersacka, kemija na relaciji skupina-publika, pa je bila naravnost izjemna. Tvornico je razganjalo do obisti in na trenutke si dobil občutek, kot da gledaš nastop glavne skupine. Preprosto. To je pričarala naravnost fanatična publika, ki je ob odlični predstavi skupine dostavila garant izjemne vibracijske odličnosti same predstave skupine. Bend je predstavljal “The Phantom Tomorrow” (2021), izvedel tudi tri zimzelene s silno priljubljenega drugega albuma “Set The World On Fire” (2012), ki jih je razporedil v repertoarju (Rebel Love Song v začetku, The Legacy na sredini špila in Fallen Angels proti koncu) in sklenil nastop s singlom In The End vzetim iz tretjega albuma “Wretched And Divine: The Story Of Wild Ones” (2013). Fenomenalna energija. V vsem.

Sledi ura in pol absolutnega hard rock šusa s Halestorm, v središče pa seveda stopa divja in neukročena vokalistka Lzzy Hale, ki je enkrat več osupnila s svojo neverjetno vokalno predstavo. Eruptivnostjo vokalnega kameleonstva ter strupene odrske našpičenosti. Kvartet, ki je vseh pet albumov izdal v nespremenjeni postavi je seval neprebojnost. Izjemno suverenost in samozavest. Hkrati s tem izjemno dostopnost do publike. Nenehno so vsi trije v prvi frontni liniji, to so Lzzy Hale (kitara, vokal), Josh Smith (bas kitara) in Joe Hottinger (kitara), podžigali publiko s koketiranjem, spodbujanjem, podžiganjem. Publika pa izjemna. Z njo vred kompletna energija same predstave. Tvornico je metalo iz tečajev. Prizorišče je pokalo po šivih.

Pristop na moč! Brez zavor. Kot da naslednjega dneva ne dočakamo več. Nikoli. Grabežljive fraze skozi našpičen groove in ritmični stampedo podkrepljen s silovitim kopanjem po bas kitari. Neverjetna natančnost in usklajenost. Čuti se da med člani ekipe ni skrivalnic, da je za njimi izjemna kilometrina skupno prehojene poti in da se na odru zaznavajo kot v transu. Tu so Joeove odlične kitarske solaže. Človek osupne nad to energijo. Ničesar, kar še ne bi slišal, a način kako je podana ta energija, preprosto vzame dih. Halestorm so torej neverjetna odrska ekipa, ki te pretrese. Od znotraj navzven in obratno.

Minute so tekle kot sekunde. Bend je ob treh najnovejših singlih (Wicked Ways, Back From The Dead in The Steeple – s slednjo je sklenil koncert), pristopil k izvedbi največjih uspešnic dosedanje kariere, na čelu s polovico albuma “The Strange Face Of…”. Petih singlov izvedenih s tega albuma ni treba posebej naštevati (Here’s To Us so pričakovano privarčevali za obvezni dodatek). Posebej atraktiven je prvi del dodatka, kjer se Lzzy sama na odru in s klavirjem odloči izvesti venček Halestorm skladb, ki je vsak večer turneje drugačen.

In ko opazuješ vso to mladino, resnično v skoraj 100% seštevku povsem svežo generacijo novih rock’n’roll navdušencev postane jasno, da bo rock in roll ostal! Definitivno. Takšne evforije, predanosti, privrženosti, kot so jo bili deležni Halestorm (pa tudi pred njimi Black Veil Brides) zlepa ne najdeš. Halestorm so s svojo eksplozivnostjo ter izvedbeno močjo z rušilnim tornadom pretresli Tvornico kulture – jo stresli s tečajev, post koncertna občutja, ki še lep čas niso prenehala grabiti, pa so hipoma narekovala, da bo treba tovrstno izkušnjo s to odlično zasedbo čimprej ponoviti. Sijajna izkušnja peklenskega rock’n’roll grmenja za nove čase, ki bo v prihodnjih letih dostavila še mnogo rockovskih sladostrastij!

Avtor: Aleš Podbrežnik & Edita Klemen
Fotografije: Aleš Podbrežnik & Edita Klemen

Mothica setlista:
1. Casualty
2. Can You Feel My Heart (orig. Bring Me the Horizon)
3. Toxins
4. Buzzkill
5. Forever Fifteen
6. All Star (orig. Smash Mouth)
7. Upside Play
8. Sensitive

Black Veil Brides setlista:
1. Intro
2. Crimson Skies
3. Rebel Love Song
4. Wake Up
5. Nobody’s Hero
6. Scarlet Cross
7. Torch
8. The Legacy
9. Knives and Pens
10. Fallen Angels
11. In the End

Halestorm setlista:
1. I Miss the Misery (“Raise Your Horns” ‘a cappella’ uvod )
2. Love Bites (So Do I)
3. Do Not Disturb
4. I Am the Fire
5. Amen
6. Familiar Taste of Poison
7. Takes My Life
8. Drum Solo
9. Back From the Dead
10. Rock Show
11. I Get Off (with part of Crazy on You by Heart)
12. Wicked Ways
13. Freak Like Me
—dodatek—
14. God Bless the Beast / Shatter Me / Raise Your Horns / Break In (samo Lzzy na klaviaturah)
15. Here’s to Us
16. The Steeple


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki