HammerFall z gorečimi srci navdušili Kino Šiška (2018)

0 276

datum: 31.10.2018
lokacija: Ljubljana, CUK Kino Šiška, Slovenija
nastopajoči: HammerFall, Armored Dawn


31. oktober – noč čarovnic oz. Halloween. Še eden od uvoženih praznikov, ki nam jih forsira zahodna potrošniška družba, a se k sreči le ne prijemlje tako močno kot kakšen drugi. Vsaj sodeč po številu našemljenih na sredinem koncertu, ne. A nič ne de; tokratni 31. oktober se bo približno tisoč mladih, pa tudi mladih po srcu, zapomnilo po enkratnem koncertu, ki so ga pričarale švedske power metal legende HammerFall, ki so našo malo domovino obiskale po predolgem premoru.

Izbira predskupine je lahko za glavnega akterja odra dvorezen meč. HammerFall so na primer leta 2009, ko so nastopili tudi v mariborskem Štuku, s seboj pripeljali Sabatone. Le-ti so takrat ravnokar izdali odličen album Art of War in se nekompromisno in strmo vzpenjali med zvezde heavy in power metala. In HammerFalle na tistem koncertu popolnoma povozili. Tokrat se na srečo Švedov to ni zgodilo. Armored Dawn prihajajo iz daljne Brazilije. Mlado skupino, ki deluje komaj nekaj let, pa sestavljajo sami izkušeni glasbeniki in so v zadnjih treh letih izdali že dva dolgometražna albuma ter en EP. Pričakovano so za osnovo nastopa vzeli komade iz letos izdanega albuma Barbarians in Black. Le-tega so posneli pod taktirko Seeba Levermanna (Orden Ogan) in že ob izidu je prejel velike pohvale kritikov, mnogi pa ga uvrščajo med enega najboljših power metal albumov letošnjega leta. Pri njihovi glasbi je zanimivo to, da je najbolj kritiziran del vokal Eduarda Parassa, ki res ne izstopa in niti ni podoben mogočnim vokalom evropskih stanovskih kolegov. Kot je opazno, se tega zaveda tudi skupina, saj večino časa z malo tršim glasom pomaga basist Fernando Giovanetti, posledično pa v prvi vrsti izstopajo kitare! Na momente celo tri, saj je v nekaterih delih, Rafael Agostino, sicer klaviaturist, posegel tudi po kitari in skupaj z Tiagom de Mouro ter Timom Kaarkoskijem ustvarjal mogočen zvočni zid. Všečno in zabavno pred relativno polno dvorano, Armored Dawn s svojim prvim koncertom na naših tleh sigurno pridobili nove oboževalce.

Od zadnjega koncerta HammerFall pri nas mineva že dobrih 7 let. V tem času je skupina pod vodstvom pevca Joacima Cansa ter kitarista Oscarja Dronjaka ustvarila dva nova albuma; leta 2014 je izšel (r)Evolution, dve leti kasneje pa še Built to Last, katerega so predstavljali tudi na tej dve leti trajajoči turneji, ki se ravnokar končuje. V tem času se je zgodila tudi kadrovska sprememba – Andersa Johanssona je po skoraj dveh desetletjih na bobnih zamenjal David Wallin. Nabito polna razprodana dvorana Kina Šiška je eksplodirala ob prvih taktih Hector’s Hymn. Občinstvo je bilo željno dobrega kvalitetnega heavy power metal koncerta in HammerFall, navkljub verjetni utrujenosti po dolgem koncertiranju, so nam, svojemu dolgemu stažu primerno, postregli ravno s tem! Vzdušje je bilo neverjetno, interakcija Joacima in ostalih z publiko pa dolgi odsotnosti s slovenskih odrov primerna – kot stari prijatelji, ki se ponovno snidejo. Pozitivne vibracije so gnale mednarodno občinstvo (na koncertu je bilo moč slišati kar nekaj Hrvatov, Avstrijcev in Italijanov) skozi bogato diskografijo švedskih powermetalcov, ki se jim je v rodnem Göteborgu le nekako uspelo izviti primeža melodeath kolegov (ne pozabimo, da je ustanovitelj In Flames, Jesper Strömblad v začetku bobnal pri HammerFall, še pred tem pa sta z Dronjakom igrala v skupini Ceremonial Oaths) in postaviti enega stebrov power metala. Po četrt stoletja skupina še vedno ostaja v samem vrhu priljubljenosti. Navkljub predstavitvi novega albuma, pa švedi le niso pretiravali z novimi skladbami in postregli z potepom v zgodovino, enega najtoplejših sprejemov pa je doživel venček uspešnic z albuma Legacy of the Kings. Če dodamo zraven še Cansove komične vložke in značilno odrsko koreografijo pod taktirko Dronjaka, je odličen koncert zagotovljen. Sredin koncert potrjuje, da zanimanje za heavy metal še zdaleč ni upadlo in da mu je prihodnost zagotovljena.

Naj kladivo pade!

avtor: Sebastijan Videc
fotografije: Sebastijan Videc


ARMORED DAWN:
1. Bloodstone
2. Chance to Live Again
3. Eyes Behind the Crow
4. Men od Odin
5. Sail Away
6. Gods of Metal
7. Barbarians in Black
8. Beware of the Dragon

HAMMERFALL:
1. Hector’s Hymn
2. Riders of the Storm
3. Renegade
4. Dethrone and Defy
5. Blood Bound
6. Any Means Necessary
7. B.Y.H.
8. Crimson Thunder
9. Threshold
10. Built to Last
11. Last Man Standing
12. Guitar Solo – Pontus Norgren
13. Legacy of Kings Medley
14. Heeding the Call
15. Let the Hammer Fall
—dodatek—
16. Hammer High
17. Bushido
18. Hearts on Fire

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki