Hansi Kürsch zapustil Demons & Wizards!

2 146

Vodja nemških power metal velikanov Blind Guardian, Hansi Kürsch, je zapustil dolgoletni projekt Demons & Wizards, v katerem je ustvarjal skupaj s prijateljem in vodjo zasedbe Iced Earth, Jonom Schafferjem.

Hansi je svojo odločitev sporočil dva tedna po tem, ko so Schafferja oblasti aretirale zarad njegovih dejanj 6. januarja, v Kapitolu v Washington DC. 52-letni kitarist, ki sicer prebiva v zvezni državi Indiana, je obtožen šestih kriminalnih dejanj, potem ko je med drugim v dogajanju popršil policista z razpršilom za odganjanje medvedov na osnovi vročih paprik.

Kürsch je včeraj podal naslednjo kratko izjavo: “Obvestil sem Jona in Century Media (založbo D&W), da ta trenutek zapuščam projekt Demons & Wizards. Moje sodelovanje z Jonom in Demons & Wizards je končano.”

Naj spomnimo. Med vdorom v Kapitol, so Jona fotografirali z kapo z napisom “Oath Keepers Lifetime Member”, z razpršilom v roki med prepiranjem z varnostnimi enotami znotraj Kapitola.

Oath Keepers opisujejo svojo organizacijo kot združenje bivših pripadnikov policije in vojaških enot, ki je posvečena “podpori in branjenju ustave pred vsemi sovražniki, tujimi ali domačimi”. Anti-defamation League jih označuje kot “veliko, vendar neorganizirano organizacijo desničarskih protivladnih ekstremistov, ki so del gibanja milic, ki verjame, da je federalno vlado prevzela senčna zarota, ki poizkuša ameriške državljane oropati vseh pravic”.

Dva dni po vdoru v Kapitol, so člani Blind Guardian podali naslednjo izjavo, s katero so se distancirali od dogodkov v Washingtonu.

“Globoko smo šokirani in naše misli so s sorodniki umrlih. Distanciramo se od kakršnekoli oblike nasilja, ne glede na to, ali je to usmerjeno proti institucijam ali ljudem. Incident bo temeljito preiskan in odgovorni bodo predani roki pravice. Prosimo vas za razumevanje, da zaradi svežih in spreminjajočih informacij, so nadaljnega ne dajemo komentarjev na to temo.”

Založba Century Media, ki pokriva tako Demons & Wizards, kot tudi Iced Earth, je obe skupini umaknila iz seznama, tako aktivnih, kot bivših izvajalcev te založbe, prav tako pa je umaknila tudi prodajo artiklov obeh skupin v svoji spletni trgovini.

2 Comments
  1. Matija says

    Zanimiva zgodba tole. Res ni je vseeno za politične poglede rockerjev, in nobenih težav nimam s tem, čigavi volilci so. Vsi so v življenju dosegli veliko in imajo gotovo dobre razloge za svoje poglede. Prav se mi zdi, da svoje poglede podelijo, dokler to počnejo spoštljivo, kot denimo Michael Sweet ali Alice Cooper na eno strani, ali pa Jon Bon Jovi ali konec koncev tudi Charlie Benante in Alex Skolnick. Druga zgodba so pa kalibri tipa Ted Nugent in Jon Schaffer, pa tudi recimo Sebastian Bach, ki se rad žaljivo spravi na drugače misleče kolege glasbenike.

    Nikakor pa to nima vpliva na moj glasbeni okus. Zaradi neprimernega ne bom nehal poslušati Teda Nugenta, niti ne bom začel poslušati Iced Earth.

  2. Poba says

    Se absolutno strinjam. Sploh so Američani svetovni prvaki v tem. Ko prikličem iz spomina razne Dee Sniderje, Tommyje Leeje, Gene Simomnse in te ki si jih naštel, se mi začne kar obračat – človek dobi občutek da je glasba pri njih res na zadnjem mestu. In recimo Blabbermouth je dejansko postala vrsta senzacionalistične greznice, kjer dobiš občutek da samo čakajo na trače teh naštetih glasbenikov in njihovih skupin, ki so svoje povedale pred več kot 30 leti.
    Mi je pa hudo za Iced Earth in Demons And Wizards, ker sem bil od nekdaj velik privrženec – sploh starih Iced Earth, do vključno plate The Horror Show (2001). Schaffer bi moral to nujno pri kraju pustiti, razen če ni jasnovidec in že ve, da bo koncertna scena komplet propadla, al pa da se je sam že v naprej odločil, da uniči dobra imena skupine in projektov ter jim zapečati usodo s svojo “patriotsko” neumnostjo. Tega res ni potreboval. Verjamem, da je vse v naprej dobro premislil in je zato sedaj vsako obžalovanje povsem odvečno. Upam da ne bo slučajno patetičen in podal sedaj kakšno posebno izjavo za svoje fene, kako obžaluje to neumnost. Ni opravičila. Le velika in nepopravljiva škoda. Res – neumnost, ki ji ni para. 🙂

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki