Help! in večer “Beatlomanije” v Plečnik Pubu (2019)

0 671

Lokacija: Ljubljana / Plečnik Pub / Slovenija
Datum: četrtek, 18.07.2019


Help! so slovenska, točneje ameriško-slovenska naveza glasbenega ansambla in kvarteta, ki je zavezana preigravanju zapuščine velikih hroščev iz Liverpoola. The Beatles torej. Bend, ki ga vodi karizmatični Ernie Mendillo, mož, ki zaseda v ekipi mesto Paula McCartneya, se s svojo tovarišijo sicer nenehno potepa po koncerni odrih. Ne le po Sloveniji, pač pa kar po celi Evropi.  V krepkih letih delovanja, vsej prevoženi kilometrini, čvrsti veri in kljubovanju so Help! danes dosegli status ene boljših zasedb, ki sodijo v kategorijo »The Beatles oponašalcev«. Postali so zelo cenjeni in iskani! Bolj kot kdajkoli prej! Zato ne čudi, da jih nenehno bukirajo v tujini, kar je le dokaz, kako so z leti Help! dosegli res izvrsten izvedbeni nivo preigravanja izvirnikov večno zimzelenih klasik legendarnih The Beatles.

S Help! smo se zadnjič srečali sicer v kobariški igralnici Aurora (malo naprej od »razvpite« Hiše Franko pri Starem Selu, ko v rondoju zavijete za Breginj), a tam ne pustijo fotografirati, pa smo recenzijo koncerta pač izpustili, tako da datira RockLineovo zadnje oglašanje s koncerta zasedbe Help! v sam začetek januarja 2017, ko so Help! priredili kratek simbolični koncert v ljubljanskem Koloseju, kot uvod v premiero predvajanje The Beatles dokumentarca »Eight Days A Week«. Plečnik Pub je idealno prizorišče za nastop takšnih zasedb kot so Help! Obokano prizorišče, štrleči kletni zidaki… Vse to nekako spominja namreč na Liverpoolski Cavern. Prizorišče je bilo res zgledno obiskano. Mešano. Veliko tujih gostov. Poletje je tu, turizem dosega vrhunec,… Vročina vsekakor. Kot je v navadi skupine, je ta nastop razdelila v dva dela. V prvem, ki sem ga žal zamudil lep kos, saj je očitno bend začel igrati že ob devetih in ne ob pol desetih, kot je to naznanjal uradni PR, so se osredotočali Help! na začetno obdobje kariere The Beatles in izvajali material tja do albuma Help!. Ne povsem, a glavnina točk je bila fokusirana na to obdobje. Takšna je tudi odrska oprava skupine. Bend je tega večera moral poseči po nujnih ukrepih, da sploh izvleče koncertni nastop. Ob Ernieju sta stala na odru, kot vedno Žiga Stanonik, ki stoji na poziciji Harrisona ter Matic Pelcel, ki stoji na poziciji Lennona, medtem, ko je za dopustnika Gašperja Oblaka, sicer Help!-ovega Ringa Starra, ekipa našla zasilno rešitev v Logatčanu Anžetu Šemrovu, s katerim je pred nastopom v Plečnik Pubu odigrala vsega en »skrivni« koncert v logaškem Navigator pubu, da preizkusi, kako vsa reč funkcionira in kako lahko izvlečejo že potrjene julijske koncerte. Naravnost fascinantno se je vklopil Anže v format lika in dela Ringa in bend je zato izvedel koncert na povsem enaki kakovostni ravni. Anže, sicer metalska duša, je opravil svoje delo z veliko odliko, piko na “i” bi dostavilo le še petje Ringovih linij v Yellow Submarine ter With A Little Help From My Friends (slednjo so Help! izvedli v drugem delu), a to bi bilo že kar preveč »kičasto« oziroma perfektno.

Bend je izpilil nivo izvedbe do optimuma, vprašanje je, če gre lahko v podrobnostih še globlje, od doseženega nivoja visoke izvedbene kakovosti. Oprema, vse nianse v zvoku, kontrastiranje s »pedal« efekti, tudi dodatne nasnete linije (klavir, pihala). Vse se v piko ujema. K temu je treba sedaj dodati seveda točnost, ubranost odrske eksekucije. In te skupini ne primanjkuje. Nikakor ne. Z vodilnimi vokali na relaciji Pelcel-Mendillo in vokalnimi harmonijami vred seveda. Kot vemo so vsi štirje Beatli prepevali vodilne vokale, seveda glavnino vsega spisanega materiala Lennon in McCartney. Kar se tiče vokalnih tenov, je Ernie med člani Help! še najbliže vokalnemu originalu (McCartneyu torej), vendar pa dlak tu ne gre cepiti. Help! so kompaktna enota, ki v preigravanju izvirnikov The Beatles povsem prepriča in to je poglavitno.

V prvem delu so Help! izvedli skladbe Hard Day’s Night, I Feel Fine, Ticket to Ride, Love Me Do, 8 Days a Week, Please Please Me, It Won’t Be Long, From Me to You, Mr. Postman, Yellow Submarine, Drive My Car, Can’t Buy Me Love, She Loves You, I Wanna Hold Your Hand. Gotovo sem kako izpustil, saj sem na prizorišče grdo zamujal. Zlasti v prvem delu se je v polno razstrelila publika, ki je vseskozi plesala in se polno zabavala. V drugem delu atmosfera ni popuščala, čeprav je zaradi pozne ure nekaj obiskovalcev vseeno zapustilo prizorišče. Bend, ki je v pavzi preoblekel kostume, drugi del odprl s Help, mdr. so sledile še Help, že omenjena With A Little Help From My Friends, Day Tripper, Paperback Writter, Get Back, Here Comes the Sun, Come Together, Revolution, Back in the USSR, Ob La Di Ob La Da, I Wanna Be Your Man, Let It Be, Hey Jude Don’t Let Me Down, Yesterday, I’m Down, Twist and Shout.

Help! so publiki dostavili natanko to po kar je prišla. Da jo čustveno prebudijo, ji ponudijo perfekten žur, poln odklop! Z izvrstno kopijo izvirnikov, ki ob zasilni rokadi na poziciji bobnov v ničemer in nikakor ni zatajila.

avtor: Aleš Podbrežnik
fotografije: Aleš Podbrežnik


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki