Herman Frank: Two For A Lie

0 71

Založba: AFM Records
Datum izida: 21. 5. 2021
Produkcija: Herman Frank
Dolžina albuma: 42.55 min
Zvrst: Heavy Metal
Ocena: 8.5/10


Herman Frank je nemški kitarist, ki je danes velik relikt tevtonskega metala osemdesetih let. Človek, ki se je zapisal na nepozabni »Balls to the Wall« album zasedbe Accept, da bi kasneje izdal serijo odličnih albumov s svojo zasedbo Victory, pa se vrnil za tri albume nazaj k Accept, kuje albume, kot da osemdeseta leta trajajo še danes. Torej, če niso Accept, če ni U.D.O., je pa Herman Frank .To so ti tirje neomajni relikti, ki neusahljivo jezdijo dalje tudi v letu 2021.

Herman Frank je malodane zadržal enako ekipo, ki je igrala že na albumu »Fight the Fear« (2019, RockLine recenzija). Jaded Heart basista Michaela Müllerja, pa Rikarda Thornberga oziroma Ricka Altzija, ki kljubuje na vokalu s svojim izrazito raskavim in agresivnim vokalnim pristopom. Altzi je sicer pevec powermetalcev Masterplan, ki jih vodi legendarni Roland Grapow, a se nahajajo v presenetljivo dolgi dormanci. Tu je znova kitarist Heiko Schröder in namesto Andre Hilgersa (Bonfire, mdr. ex-Rage), novi bobnar Kevin Kott (At Vance, Masterplan).

»Two For A Lie« torej. Peti Frankov solo album. Je treba sploh kaj povedati? Karkoli dodati? Niti ne. Herman Frank niti kanček več ne preseneti. Presenečal ni več že davno tega. Njegovi privrženci tega niti ne želijo. Tega si prav tako ne želi niti sam. Tudi s »Two For A Lie« ostaja v  coni udobja oziroma uživa v preverjeni glasbeni formuli v kateri je najmočnejši, saj jo vešče obvladuje. Zato ne more iti prav nič narobe. In tudi ni šlo. Deset skladb, nabrušenih klofutačev prvinsko urezljane šole nemškega metala, za katere bodo hipoma zgrabili vsi Frankovi  privrženci, in bo vsekakor domačen vsem, ki poznajo tudi Victory, Accept in U.D.O. »Two For A Lie« jezdi torej z neverjetnim jurišem in vehemenco. Z gromovito vihro. Za seboj ne pušča preživelih in ranjenih, pustoši nezadržno in z neusmiljeno ihto. Je manifest klasičnih dni metala, ki dosega v letu 2021 neverjetno perfekcijo. Zvočno in izvedbeno. To samo dokazuje kakšen mojster je postal v zreli eri delovanja Herman Frank.

Ekipa je torej tudi na tem albumu znova več kot briljantna. Herman Frank dostavlja novo dozo nebrušenih granitnih kitarskih fraz, ki prevzemajo druga za drugo in dostavljajo poslušalcu/konzumentu glasbe fantastično izkušnjo klasične ere metala. Surovo, primordialno in brez kompliciranja. Bolj enostavno in neposredno niti ne gre. Dve leti po predhodniku »Fight the Fear«, ostaja seveda sporočilnost povsem enaka. Samo najmočnejši preživijo, samo srčnost šteje, resnicoljubje in kljubovanje v tem, da obstaneš in ostaneš v svojem poslanstvu. Da si kar ti je usojeno biti. To je tvoja svoboda, ki ti jo ne more odvzeti nihče. Herman Frank jev dolgoživi karieri izvojeval že mnogo bitk. In tudi to pot izhaja iz novih zmagovalno. Čeprav točno veš že v naprej kam bo zavil kak ton, kako se bo razvijal ritem, kako bo šel prehod na bobnih in točno odsanjaš na pamet karakteristike vokalnega pristopa Ricka Altzija. No v Stand Up And Fight bi si vokalni napev kitice lahko malo manj sposojal od Kill the King (Rainbow). Sploh nemški metal bendi so znani po tem, da so po takšnem triku že posegali. Kakorkoli, refren dvigne tudi ta komad na več kot zadovoljivo raven. Kolebanja ni. Kakovostnih klecljajev aranžiranja. Glasbe je malo manj kot 43 minut in samo 10 izjemno naježenih razgrajaških klofutačev, ki divjajo na razbesneli dvojni bas boben stopalki izvrstnega Kotta, v družbi prodornih bas linij Müllerja, ki brezmilostno kopljejo in stružijo preko albuma. Bolj nemško od tega ne gre. Dobro je da smo prejeli samo deset komadov. Prejšnji »Fight the Fear« jih poseduje namreč kar 14 in zato je bilo kar nemalo težav, da si se med njimi naučil oziroma navadil razlikovanja. Variacij ni mnogo med komadi. Nikoli jih ni bilo. Zato se materiala ne splača tratiti. To so vedeli v osemdesetih tudi Accept, Frank pa na napako pretirane založenosti s točkami prejšnjega albuma, na »Two For A Lie« torej odpravlja.

Fantje igrajo fanatično. Kot da ne bo več še enega novega dne. Hermanove solaže ostajajo poslastica svoje sorte, prav tako vsi njegovi okraski in idejne rešitve. Svoji veščini je prišel že davno tega do dna. Herman Frank, ki sicer ostaja danes vsekakor pogrešan pri Accept, torej piše k sreči svoje albume, ki ne prenehajo navduševati. Kar je počel z Victory in Moon’Doc, počne danes na svojih solo albumih. Res. Jeklo se ne ohlaja, kaj šele, da bi kazalo znake rje. Zver je krvoželjna in takšna bo tudi ostala.

Avtor: Aleš Podbrežnik


Seznam skladb:
1. Teutonic Order
2. Venom
3. Hate
4. Eye Of The Storm
5. Liar
6. Hail The New Kings
7. Just A Second To Lose
8. Danger
9. Stand Up And Fight
10. Open Your Mind

Zasedba:
Rick Altzi – vokal, spremljevalni vokal
Herman Frank – kitara
Heiko Schröder – kitara
Michael Müller – bas kitara
Kevin Kott – bobni

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki