Imset : Persona

0 824

Založba: Nika Records
Datum izdaje: 31.05.2018
Produkcija: Matej Pečaver
Dolžina albuma: 35:50
Ocena: 8.5 / 10
Kupi album


Imset so domžalski kvartet, ki je po daljšem času nabiranja kilometrine, prebijanju ledu na domači klubski sceni, pa tudi zavojevanju ostalih odrov, na katerih so odpirali koncerte pred večjimi zasedbami (Bijelo dugme), povila svoj studijski prvenec »Persona«. Uvod je namerno tak ,da namignem takoj na to, da imajo Imset že kar nekaj kilometrine ter da se je »Persona« dolgo kuhala in pilila. Rezultat je torej izredno smel studijski prvenec, na katerega je skupina preprosto povedana lahko zelo ponosna in ji kot tak odpira vrata na stežaj za prodor med ligo odmevnejših domačih pop in rock zasedb.

Da. Primerjave s Siddharto gor ali dol. »Že spet«, si misli skupina. Spremljajo namreč skupino od njenih začetkov dalje. Nemara prav pod težo tega dejstva, Imset niso hiteli s studijskim prvencem, pač pa skladbe v aranžiranju in piljenju detajlov negovali vztrajno, do izpovedne perfekcije. Potrpežljivost pa jim je prinesla toliko artistične rasti, da so uspeli polagoma razviti vrsto izrazne prepoznavnosti, kar je za skupino, ki spravlja od sebe studijski prvenec, silno pomembno. Verjetno še najbolj pomembno. Kompas je nastavljen, glasbena vizija tudi in prvenec je uspešna afirmacija tega in čvrsti temelj, na katerem lahko skupina gradi dalje.  »Persona« je albuma, ki ga sicer generalno gledano uvrščamo v alternativni rock »slovenskega geografskega porekla«, a nosi izrazito pop muzikaličnost, saj je podkovan z nalezljivimi napevi ter kupom okusnega sempliranja ter raznobarvnih aranžmajev klaviatur. Album poseduje izdelan naboj bombastike (pompoznosti – pompa), ki dosega v tem oziru svoje razpoloženjske vrhunce v ultra nalezljivih refrenskih napevih. Klaviature dodajajo skorajda mimobežni ščepec »gotskega« (po zvoku in aranžmajih bi bile lahko vključene tudi pri kakšnih finskih power metalcih z ženskim meso-sopranom v središču), kar sliši skupaj z melanholičnim in blago temačnim karakterjem albuma.

Res, da bend spominja na Siddharto (Vedno, refrenski napev uvodne Dej povej), kajti glede na vokalni pristop Jake Peterke, je jasno, da se je kot »mulc«, veliko naposlušal Siddharte (v vokalni metriki ne uporablja tako izrazitega slenga, kot njegov vzornik), pa po drugi plati razvija »Persona« dovolj izraznih elementov, ki so jih Imset zapakirali tako, da izvabljajo občutek samobitnosti in prepoznavnosti. In to je bistvo ter zelo pomembno dejstvo, s katerim skupina uspešno temelji svojo prepoznavno glasbeno izkaznico že kar s studijskim prvencem. Kitare so mnogo manj nasršene v produkciji, kot npr pri Siddharti, kar precej razpoložljivega prostora, pa se po drugi strani odpira za aranžiranje klaviatur, pa tudi orkestralnih elementov (npr. Feniks). Mnogo izraznega prostora zapolnjujejo Imset v skladbah zelo učinkovito s »šelestečimi« aranžmaji klaviatur. Baladna Sanjam se ponaša z na moč všečnim in posrečenim duetom z Alyo. Idejna razgibanost posameznih točk je občutna in album se razvija z visoko dinamičnim galopom, ki ga drži po konci nasičena atmosferična črnina.

Zanimivo je, da solaž nikakor ne gre pogrešati. Receptura komponiranja in narava aranžiranja tega ne narekujeta skladbam. Izpovedni fokus albuma leži namreč drugje. Vse je podrejeno kreiranju grabežljivih razpoloženjskih kontrastov in ter pompozni melodični grabežljivosti. Bend razume tudi to kaj je gradacija vzdušja proti refrenskemu krešendu. V refrene se ne »zaletavajo prehitro«. Večkrat so kompozicije podkrepljene tudi s predrefreni, kar krepi postopno gradacijo vzdušij. Kar nekaj skladb je na albumu, ki si zaslužijo pozornost radijskih frekvenc. Prva takšna je gotovo Kralj, druga Dej povej, pa kasneje Sanjam. Favoritov je kar nekaj, ki vas bodo ogrevali sploh v prvem delu albuma. Imset pa bodo s prvencem pridobili kar jedrnato bazo svojih poslušalcev, sploh če bodo konkretno podprti s strani medijev (zlasti elektronskih in radijskih).

»Persona« nagovarja všečno, Imset pa se na albumu predstavijo, kot estetski vrvohodci, ki  uspešno stopajo po (preverjeno vžigajoči) slovenski šoli alter rock tipskosti. Podobno kot se vselej rado zapiše pri Siddharti, tudi Imset bolj slovensko skoraj ne morejo zveneti. “Persona” nosi kup odličnih razvojnih nastavkov za prihodnje ter garantira doseganje artističnega zenita skupine, po zdravi poti samoevolucije.  Gre za to, da so Imset  v svojem izraznem bistvu, izredno dobro »ponotranjili« izročilo modne estetike slovenske alter pop rock kulture. To je tista odskočna deska za skupino. Počakajmo kaj bo prinesla prihodnost.

avtor: Aleš Podbrežnik

Seznam skladb:
1. Dej povej
2. Kralj
3. Na glas
4. Jadrava
5. Vedno
6. Sanjam ft. Alya
7. Naprej
8. REM
9. Feniks
10. Nomad

Zasedba:
Jaka Peterka – vokal, kitara
Dejan Macura – klaviature
Jaka Ažman – bas kitara
Blaž Horvat – bobni

Sodelujoča glasbenica:
Ema Krebs – spremljevalni vokal na skladbi “Nomad”

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki