Indigo: Nikrmana

0 290

Založba: Samozaložba
Datum izida: 21.06.2019
Producent: Peter Penko
Dolžina albuma: 37.59 min
Zvrst: pop / art / folk
Ocena: 8.5 / 10


Indigo je skupina, ki sledi glasbenemu vizionarstvu stapljanja elementov popa, elektronike in tradicionalnih kolažev slovenskega ljudskega melosa, ki v ščepcih bogatijo zvočno izpovedno kulturo skupine. To so Indigo utemeljili s smelim prvencem »Drugačna« (2013) in to nadgrajujejo ter razširjajo dalje na novem studijskem albumu »Nikrmana«. Prva bistvena sprememba je ta, da skupina nadaljuje kariero brez kitar. Šest let je minilo med albumoma in to je dolga doba. Dovolj dolga da lahko glasbeni značaj določen izvajalec povsem zasuče, da postane ta v izpovedi danega artizma komaj prepoznaven. No Indigo, le niso šli po poti preobrazbe, kot denimo Neomi, pa vseeno. Med albumoma »Drugačna« in »Nikrmana« je konkreten zvočni in aranžerski razkorak.

Skupina nosi prirojen (ponotranjen) občutek za jedrnato in izpiljeno definicijo aranžmaja. Skladbe so torej v osnovi pop in vžigajo v poslušanju hipno. Takoj. Lahkotni, sproščeni, a vselej koncizno odmerjeni gibi finomehanike združevanja nežnih pastel in zvočnih kolažev, ki gradijo strukturo skladb, s preprosto ritmiko v ozadju, kar, kot povedano, ne zahteva mnogo naporov, da ne bi zlezla hipoma pod kožo. Bend, ki odločno trka na radijske valove in vsled temu smo tudi že priča hordi izdanih singlov. To poglablja tudi odločitev skupine, da predela skladbo Tih deževen dan skupine 1 X Bend (znameniti izbor slovenske popevke za Evrovizijo 1993), ki je seveda za to priložnost razgaljen na drobcih vdahnil novo življenje v povsem predrugačeni podobi aranžiranja, kjer zagospodarijo sodobni triki elektronske glasbe.

Anja Pavlin je, kot vokalistka izredno pomemben element, ki s svojo milo, nežno in silno prijetno vokalno barvo poglablja ezoterični učinek šepetavo nežnih pastel zvočne krajine, kar vzbuja občutja psihadeličnosti in transcedentalnosti in lahko hvaležno zapelje v občutja sanjavo lagodne sproščenosti. V tem oziru in optimalnemu izplenu tega elementa odnaša na albumu, ob odlični uvodni Škržati, gotovo prvo mesto prav naslovna skladba albuma. Vsekakor pa svoje dostavlja tudi vokal Maja Valerija (npr. Leio), ki prav tako premore izredno lep naravni ten, s katerim nagovarja poslušalca. Vodilna vokala se v moško-ženskem principu večkrat kompatibilno prelivata v duetih, s čimer dosega skupina všečno kontrastiranje točk. Zelo posrečeno se razvija skladba Vesna, kjer v zaključnem delu dodajo šegavi element »belokranjske folklore« Katice (ženska vokalna skupina). Eden vrhuncev je gotovo kombinacije Anjinega vokala z vokalom Marine Martesson (članice Laibach) v skladbi Vem kan segla forutan vind. Švedska glasbena umetnica slovenskih korenin se vključuje v skladbo s petjem slovenskih verzov, Anja pa se preizkusi v švedščini. Zmagovita kombinacija dveh markantnih pevk oziroma vokalov.

Skupina raje uporablja aksiom »manj je več« v aranžiranju, kot da bi strukturo skladb preobtežila bodisi z »dodatnimi decibeli«, bodisi s kompleksnimi strukturami, ki bi jim lahko jemale fluidnost, oziroma dinamični pretok gradacije vzdušij, ki dosegajo svoje dramatične vrhunce v refrenskih napevih.

Album, ki zrelostno presega prvenec in je obenem tudi izjemno muzikaličen in odzvanja v tem oziru tudi dovolj »dolenjsko«. Dolenjska se sicer kar z lepim številom izvajalcev lahko pohvali z izjemnim občutkom za tvorbo melodij, ki se zlahka sporazumevajo s principom zdrave srednjevalovske glasbe (mainstreama), kolikor ga je pač možno zaznati na slovenskih radijskih valovih (no vsaj v nočnem času, če kdaj slučajno ne morete spati) in Indigo se zlahka uvrščajo mednje. »Nikrmana« je torej zelo lep nov izdelek zasedbe Indigo in eden kvalitetnejših dosežkov na polju slovenskega mainstreama za leto 2019.

avtor: Aleš Podbrežnik

Seznam skladb:
1. Škržati
2. Vesna
3. Ajdovska
4. Kresnice / Tam
5. Vem kan segla forutan vind
6. Tih deževen dan
7. Nikrmana
8. Leio
9. Hrasti
10. Stroj

Zasedba:
Anja Pavlin – vokal, klaviature
Maj Valerij – vokal, saksofon
Anže Čuček – bas kitara
Peter Penko – programiranje


Indigo – Škržati (uradni video)
Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki