Inglorious: We Will Ride

0 88

Založba: Frontiers Music Srl.
Datum izida: 12. 2. 2021
Produkcija: Romesh Gogandoda
Dolžina albuma: 44.16 min
Zvrst: Hard Rock
Ocena: 9.0/10


Inglorious so britanska hard rock formacija novejše branže. Ustanovljeni leta 2014, a s konkretno bero dinamita in žara, s čimer hipoma pritegnejo pozornost. To so priznavali vsi, ko je nadebudni bend med letoma 2016 in 2019 z bliskovito naglico nanizal tri albume. S hvalami ni skoparil niti kaliber kova Brian May. A to je bila preteklost. Ustavila ga ni niti menjava obeh kitaristov.

Kljub silno kvalitetnim izdelkom in brezgrajni kvaliteti vrhunske vokalne eksekucije pevca Nathana Jamesa, za katerega ne čudi, da so ga povabili tudi k Trans Siberian Orchestra, pa so vsi trije doslej izdani albumi dajali občutek, da artistični zenit še ni dosežen. Kvaliteta je brez dvoma drugo ime za Inglorious, in to v diapazonu glasbe, kjer se vzdevku kliše ne moreš ogniti. Če ti uspe poslušalca speljati stran od tega da razmišlja o klišeju, čeprav ga posluša, si storil ogromno delo. In to so Inglorious zelo uspešno nakazali s tretjim albumom »Ride to Nowhere« (2019), ki je dokazoval da je postava z rokadami dosegla zaželeno nadgradnjo komponiranja in eksekucije. Govorimo o letu 2021 in ne 1980. Kar je bilo pred 40 leti bil iskani trend, je danes lahko največ zelo spodobno »pogrevanje stare župe«. In s tem se odličnim novim formacijam, ki se pečajo v prvini hard rocka, stori ogromno krivic.  To pa presežeš vedno z veliko srčnostjo, predanostjo in neuklonljivostjo. Po tretjem albumu, pa je prišlo do konkretne prevetritve postave. Potem je prišla v marcu 2020  tudi»pandemija«, pa »lockdown«, pa pogoji socialnega distanciranja in tako dalje. No, to pa ekipe ni ustavilo in v letošnjem februarju so Inglorious izdali tako še četrti album.  

Prevetritev postave je bila zelo koristna. Pravzaprav je album »We Will Ride« najbolj zrel dosežek prenovljene ekipe, ki na novem dosežku izkazuje še večjo kompaktnost in medsebojno ujemanje. Ingloriuos delujejo na novem albumu še močnejši in vezi učinkujejo s še večjo kemično kompatibilnostjo. Zato izkazuje nov album tudi nov zrelostni napredek. Enajst skladb se pohvali z izjemno mero oziroma širino idejne razgibanosti. Izdelek je zapolnjen s pečatnim karakterjem kompaktnih in prodornih vodilnih fraz. Kompozicije so strukturirane detajlno z upoštevanjem vseh bistvenih elementov, ki zagotavljajo v hard rocku v eni sapi atmosferično grabežljivo pomp teatralnost, na drugi pa visok izplen muzikalnosti. Od odličnega kombiniranja spremljevalnih vokalnih harmonij, fenomenalnega dopolnjevanja kitarskih vložkov obeh kitaristov, na čelu z brezgrajnim soliranjem – vrhunec tega je ujet v mistični He Will Provide, do fenomenalne vokalne predstave Nathana Jamesa, ki je vnovič poglavje zase tudi na tem izdelku. Skupina je zrelostno presegla tudi vse potencialne manevre, ki bi kakorkoli dišali po začetniški naivnosti. Namesto tega se skladbe, ki so razvite pretežno na molih, v razvoju pompa še vedno atmosferično mračne, obenem pa znajo Inglorious v njih priklicati tudi mistiko. Kljub temu, da je izdelek konkretno nasršen in nazobčan, kar pomeni da v sproščanju decibelov nikakor ne skopari.

Kar je najbolj privlačno pri Inglorious je to, da skupina ponotranjen instinkt sledenja vrednotam zapuščine britanske hard rock tradicije sedemdesetih in osemdesetih, kjer se nizajo asociacije od Bad Company, Led Zeppelin, pa vse tja do Thunder, izraža skozi produkcijsko zabelo estetike novih časov. S takšnim vokalistom, kot je Nathan James, takšno glasbeno avro res ni težko izražati. Piko na i izpiljenosti tega izdelka in izredno zrelostni podobi artističnega zorenja skupine, dodaja torej fenomenalna produkcija za katero je v velškem Cardiffu poskrbel Romesh Gogandoda (Bring Me The Horizon, Bullet For My Valentine, Motörhead).

»We Will Ride« je res strupeno dovršen dosežek. Ne odkriva glasbene revolucije. To niti ni bil namen. Inglorious so z njim potrdili vso žilavost in neupogljivost in pred vsem dejstvo, da so v svoji novi podobi postali zelo močna ekipa. Artistično in izvedbeno. Osedlani kot je treba lahko sedaj brezbrižno in na moč samozavestno zajašejo naproti novim triumfom.

Avtor: Aleš Podbrežnik

Seznam skladb:
1. She Won’t Let You Go
2. Messiah
3. Medusa
4. Eye Of The Storm
5. Cruel Intentions
6. My Misery
7. Do You Like It
8. He Will Provide
9. We Will Meet Again
10. God Of War
11. We Will Ride

Zasedba:
Nathan James – vokal
Danny De La Cruz – kitara
Dan Stevens – kitara
Vinnie Colla – bas kitara
Phil Beaver – bobni, tolkala


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki