IO Earth: Aura

0 173

Samozaložba
Datum izida: 14. 4. 2020
Produkcija: IO Earth
Dolžina albuma: 63.56 min
Zvrst: Progressive Rock
Ocena: 10/10


IO Earth so sedemčlanska progresivnorockovska zasedba iz angleškega Birminghama, ki je v letošnjem letu izdala svoj peti studijski album »Aura«. Po štirih izvrstnih albumih, s katerimi so IO Earth prikazovali vsakokratni artistični presežek, je zadnji med njimi »Solitude« nekako veleval, da bo težko preseči njegovo artistično izpopolnjenost. Nasploh potem, ko je skupina za stvaritev novega studijskega dosežka potrebovala celo krajši časovni interval kot v preteklosti. Nekako je šlo sklepati, da je po štirih izdanih albumih bend dosegel točko artističnega zenita in povedal dejansko bistvo svojega glasbenega vizionarstva. Tako so bila pričakovanja, da bo z naslednjim novim albumom, izdanim po »Solitude«, sploh še lahko presenetil, pač nizka.

Vendar pa prinaša »Aura« vse prej kot to, da slučajno ne bi presenetil. V vsem sijaju novega artističnega briljiranja. Glede na ‘razbijaški’ »Solitude« recimo raje album, odločno podprt z večjo vsebnostjo distorzirane zvočne zabele, je »Aura« njegovo popolno nasprotje. Bend je aranžiranje podredil jasni muzikalni vrednosti. Bolj kot kdaj koli prej v svoji karieri jih je optimiziral. Aranžmaje je povsem »odvezal« od zvočne trdote in se v novih usmeril v iskanje lebdečih transcedentalno hipnotičnih učinkov skozi risanje plastovitih in zvočno izpolnjeno-prostranih glasbenih širjav. V teh prednjači artistična aura raznolikih pastel rabe klaviatur (mdr. tudi valujoče sintetiziranje, raba zvoka blizu melotrona, integracija teremina) in orkestralnih rešitev, ki jih jedrnato polni čutno intuitivna in globoko zavzeta idejna prožnost integracije klavirja, violine, flavte in piščali ter občasni ezoterični momenti »Gilmouresk« kitarske igre, ki kupčuje preko albuma tudi z akustičnimi vložki. Vsi gradniki so med seboj povezani  v spravljivi konglomerat barvitega spektra kompaktne drže rahločutnega medsebojnega dialoga in zaznavanja. Dinamika zvočnih prelivov, visoka kompatibilna narava medsebojnega združevanja in povezovanja je naravnost osupljiva in zgolj potrjuje izredno složnost septeta v sledenju glasbeni usmeritvi, začrtani na albumu »Aura«. Rezultat je zares vrhunski glasbeni dosežek, ki mu težko kdo pride ob bok.  V vse to so dodani moško-ženski vokalni dueti in operetno učinkujoči vokal gostujoče mezzosopranistke Uyange Bold iz skupine East West Voices of Empire, ki krepi učinke svečanosti, transcedentalne plovbe ter magnificira visoko vibrantni razvoj drama teatra, polnega mistike, koprneče melanholije. Obenem ta integracija intenzivira oziroma kontrastira vso rahlost zvočne sofisticiranosti. Kot bi skupina v zvoku nenehno iskala ali odkrivala popolno deviško čistost. Nekaj, na kar je (evolutivno) čakala, da se polno izrazi prav na albumu »Aura«.

To je album, ki ga je vredno poslušati tako, da si zanj vzameš čas in se mu polno posvetiš, kajti nagrajuje v polnem iztržku. Časi so nori in človek težko najde kakšno urico, ki jo v vsakdanjiku posveti strogo sebi, a gre za tretma, podoben teku v hrib. Le da polniš baterije oziroma dosegaš osebno regeneracijo nekoliko drugače.

Mlada pevka Rosanna Lefevre, ki jih šteje nekaj več kot dvajset, je za IO Earth novo odkritje. Ne le, da se je na albumu »Solitude«, ki je njen prvi za skupino, znašla ob pravem času na pravem mestu in ta album »rešila«, na nasledniku dokazuje  novo plat svojih, doslej neodkritih vokalnih čarov. »Aura«, ki je dosežek, skvašen iz znatno drugačnega testa, zahteva povsem drugačno vokalno pristopanje in Rosanna potrjuje svojo briljanco in vrhunsko talentiranost. Kjerkoli se pojavi s svojim, mestoma deviško brhkim vokalom, postaja ta neusahljivi generator strasti in emocij. Seveda prednjačita predvsem koprnenje in visoka melanholija, kar v korelaciji bogato aranžirane instrumentalne igre poglablja moment mistike, misterijev in vibrantne svečanosti. Britanci so v tem mojstri in IO Earth pač tudi z albumom »Aura« eni prvih matadorjev obvladovanja te veščine. Album nosi tudi momente, ki so intenzivno zbližani s karakteristikami filmskega muzikala. To velja nasploh za oba dela skladbe Resonance, medtem ko posedujeta Breathe in Shadows največ momentov transcedentalnosti, grabežljive britanske mistike, ponotranjata pa tudi neverjetno melanholijo. The Rain, presunljivi in visoko ambiciozno zastavljeni zaključni simfonični ep, je mogoče razglasiti za artistični vrhunec tega albuma, čeprav je treba album »Aura« obravnavati absolutno celovito. Če odvzameš samo majhen košček njegove glasbene sestavljanke, si izgubil pravzaprav vse, ker se njegova artistična esenca sesuje kot hišica iz kart. Preprosto. Bolje od tega, kar v smislu IO Earth artizma v letu 2020 ponuja album »Aura«, zelo verjetno pač ne gre. A nikoli ne reci nikoli, kajti takšna občutja je sprožal že vrhunski »Solitude«.  

Kreativna prodornost, ki jo dosega »Aura«, je vrhunska, razvoj točk preseneča na vsakem koraku in album leze zelo počasi pod kožo. Ko pa enkrat tak izdelek zleze pod kožo, se »zatakne« v predvajalniku in noče več iz njega. Vse artistične poteze so odmerjene z izjemno čutno finomehaniko filigranske estetike komponiranja, ki v spravljivosti gradnikov zvočne slike dosega izrazni optimum. Tako v atmosferičnem, izvedbenem in vsekakor komponističnem iztržku.

Ni vredno predolgo razpredanje, da ne izgubimo bistva vrhunske artistične estetike tega dosežka. V tem primeru je glasba preprosto tisto, kar je vredno imenovati brezmejna lepota, polna čarov, ki v poslušalcu sprožajo povratne reakcije intenzivnih dražljajev dušne izpolnitve. Seveda je odvisno, kakšna duša ste. V kolikor je vaše srce »progresivno«, potem je nemara prav album »Aura« vaš album leta 2020!

Avtor: Aleš Podbrežnik

Seznam skladb:
1. Aura
2. Waterfall
3. Breathe
4. Resonance I
5. Circles
6. Shadows
7. Resonance II
8. The Rain

Zasedba:
Rosanna Lefevre – vokal, spremljevalni vokal
Dave Cureton – vokal, kitara, bas kitara, akustična kitara, spremljevalni vokal, tolkala, klaviature, programiranje
Adam Gough – klaviature, teremin, akustična kitara, spremljevalni vokal, programiranje
Luke Shingler – flavta
Jez King – violina
Christian Nokes – bas kitara
Tim Wilson – bobni

Gostujoča glasbenica:
Uyanga Bold – vokal


IO Earth – Circles (uradni video)
IO Earth – Waterfall (uradni video)
IO Earth – Shadows (uradni video)
IO Earth – “Aura” (naslovnica)
Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki