Iron Allies: Blood In Blood Out

0 92

Založba: AFM Records
Datum izida: 21. 10. 2022
Produkcija: Herman Frank & Arne Neurand
Dolžina albuma: 51.53 min
Zvrst: Heavy Metal
Ocena: 8.5/10


Iron Allies, nov heavy metal projekt za katerim stojita dva nekdanja Accept člana, to sta kitarist Herman Frank ter ameriški pevec David Reece, je še ena potezan, ki se uvršča v slikoviti mozaik zapuščine tistega kar danes imenujejo glasbeni kritiki tevtonski heavy metal. Treba je pobrskati v osemdeseta. Zgodnja osemdeseta. V slogovno špuro, ki so jo nekoč davno tega začrtali Accept in kasneje frakcije formacije, ki so polagamo odcepljale od Accept (Victory in U.D.O.).

Reece in Frank se pri Accept nikdar nista srečala, sta pa igrala vidni vlogi. Frank na kultnem “Balls to the Wall” (1983), Reece pa je reševal skupino na albumu “Eat the Heat” (1989), ki je, četudi brez Dirkschneiderja na vokalu, devianten Accept albuma, a daleč od tega da ne bi bil dober (ostaja krivično prezrt).

Kakorkoli. Za uvod je dovolj, da si seznanjen z imeni Reece-Frank in veš kaj lahko pričakuješ. Zadošča že ime Herman Frank. Ta je zadnja leta zvest snemanju tudi svojim novim studijskim albumom. Zanimivo pa je da, da deluje “Blood In Blood Out”, četudi je formula pisanja glasbe pravzaprav enaka kot pri oziru skladanja glasbe za Victory ali solo plošče Hermana Franka, znatno bolj sveže, kot pa zlasti zadnja dva Herman Frank albuma. Frank se je od vselej rad družil s pevci, ki razvijajo izrazito grlenost, pa tudi višino. No Reece je drugačna vrsta pošasti. Ob obeh prej podanih karakteristikah, lahko prepeva tudi zelo čisto, pa obenem razvija izredno prodornost in dominantno lego. Tudi Reece ohranja na zrela leta izvrstno formo, saj je vseskozi vpet v različne glasbene projekte. Ob snemanju solo materiala, je prepeval pred leti nekaj časa mdr. celo za Bonfire.

Skratka. Preizkus kako funkcionirata ta dva nekdanja Accept člana skupaj, se je izkazal za dokaj posrečenega. Ne v izraznem oziru. “Blood In Blood Out” je namreč v vsem pravoverna plošča urezljana po tipski formuli, ki sledi zapuščini tevtonskega metala. Torej v zobe brcajoče fraze, agresivni vokali, bestialne solaže, besno bobnarsko klofutanje in seveda dovolj velika doza melodije, ki je vpeta v ves ta razvoj strahovite in rušilne udarnosti, ko govorimo o starošolski nemški produkciji heavy metala. Bolj primordialno pravzaprav ne gre. K sreči pa je tu David Reece, ki je pomemben jeziček na tehtnici. Ker poseduje svojevrstno vokalno karizmo. Je znatno bolj izpiljen ter barvno in ekspresivno variabilnejši, kot Hermanov precej dolgočasni vokalni pajdaš Rick Altzi in prav ta element, se pravi vložek Davida Reeceja, odklanja album “Blood In Blood Out” kakovostno do te mere, da ga lahko uvrščamo v rang uspešnejših Frankovih glasbenih eksperimentov. Iron Allies je obenem drugačna zgodba kot prvenec projekta Panzer, kjer je prav tako sodeloval Herman Frank, a hkrati sodi med Frankove bolj posrečene glasbene projekte.

Skladb na albumu je ogromno. Vse po vrsti grabijo in učinkujejo hipoma. Razvijajo zadovoljivo medsebojno idejno razgibanost, dinamične preskoke in postrežejo z zadovoljivo mero bestialnega razvoja visoko oktanskega izgorevanja, po čemer slovi klasična nemška šola kitarskega fraziranja v navezi z rušilnim stampedom dvojne bas boben stopalke. Z vsem tem bistvenim elementom je “Blood In Blood Out” še kako teatralno prežet.

Ko poslušaš album “Blood In Blood Out” je zanimivo, kako razvijata oba glasbenika drug ob drugem ogromno prostora za ekspresijo vsega v čemer sta najboljša oziroma po čemer sta zaslovela v preteklosti. Kot da bi se poznala že celo večnost in posnela skupaj pred tem albumom kopico drugih. Pa vendar se je primerilo le to, da se je konštalacija zvezd na nebu izkazala za ugodno, da se po mnogih letih naposled lahko srečata v studiu in posnameta skupaj nekaj glasbe. Naveza namreč odlično funkcionira. S spremljevalno ekipo vred. Na čelu s Primal Fear bobnarjem Francescom Jovinom.

Album “Blood In Blood Out” bo torej v prvi vrsti zanimiv za vse častilce lika in dela Hermana Franka in širše. Klasičnih nemških skupin, ki pripadajo tevtonskemu metalu, na čelu z Accept in U.D.O. Dobro znana beštija je tale album. A deluje zelo sveže in navdahnjeno, kljub rabi preverjene recepture. A roko na srce. Recepture, ki jo je Frank svoje čase pravzaprav soustvarjal. Zato je “Blood In Blood Out” zelo pristen, elementarno zveneč in v zobe naravnost suvajoč heavy metalski album, ki ljubitelje klasičnih dni metala nikakor ne bo pustil na cedilu. Tudi v smislu nostalgije. In v produkciji novih časov resnično prijemlje pogubno in do obisti rušilno. Drugače niti ne sme in ne more biti. Ne dokler imata vse uzde v rokah Herman Frank in David Reece.

Avtor: Aleš Podbrežnik

Seznam skladb:
1. Full Of Surprises (4:35)
2. Blood In Blood Out (5:03)
3. Destroyers Of The Night (4:45)
4. Fear No Evil (3:51)
5. Evil The Gun (3:40)
6. Martyrs Burn (5:23)
7. Blood On The Land (4:39)
8. Nightmares In My Mind (5:07)
9. Selling Out (3:21)
10. Freezin (4:07)
11. Truth Never Mattered (3:32)
12. We Are Legend (You And I) (3:47)

Zasedba:
David Reece – vokal
Herman Frank – kitara
Mike Pesin – kitara
Malte Frederik Burkert – bas kitara
Francesco Jovino – bobni


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki