Iron Savior: Condition Red

0 51

Založba: Noise Records
Datum izida: 02.06.2002
Produkcija: Piet Sielck
Zvrst: Heavy Metal / Power Metal


No končno se je premaknilo. Po dveh povprečnih naslednikih uspešnega prvenca, ki je botroval temu, da je sprva zgolj zastavljeni projekt “Iron Savior” leta 1997 prerasel v obstoj istoimenske skupine, je prišla “Condition Red”, ki je do sedaj gotovo najboljši izdelek nemških power metalcev doma iz Hamburga.

Piet Sielck, ki se po novem udejstvuje tudi s Savage Circus (z zlobnikavo opazko: “tribute to Blind Guardian bend”), če sem lahko malo hudomušen, Noe generacije nemških bendov Helloween, Gamma Ray, Blind Guardian, neustavljivi jekleni mož, je tokrat stavil vse na kocko, saj je v  obdobju nastajanja albuma, Iron Savior zapustil Kai Hansen (ex-Helloween, Gamma Ray)! A očitno je reč celo koristila, saj delujejo riffi znova sveži in tako premore novi album več raznolikosti in dinamike glede na predhodnik “Dark Assault”.Skupina je očitno zajela zrak s polnimi pljuči.

Seveda pa, khm, khm. Iron Savior pri vsem tem ostajajo zanimiv križanček med Gamma Ray in Blind Guardian (med obdobjem “Tales From The Twilight World” in “Imaginations From The Other Side”). Kako tudi ne. Piet je bil producent plošč “slepim varuhom”, jim prispeval back vokale, s Kai Hansnom pa sta že leta 1977 s skupino Gentry postavila temeljni kamen za nastanek Helloween. Zakaj Piet ni ostal pri Helloween? Baje je zaradi študija v ZDA vrgel kitaro v kot za nekaj časa. Glej ga zlodja, ravno medtem so pa Helloween uspeli. To natolcujem zato, ker so Iron Savior dokaj mlada skupina in nekateri jih lahko nehote prekrstite v kradljivce tistega kar delajo zgoraj naštete skupine, katerim je ravno Piet vdahnil dušo in jim pomagal, da so uspešno prebredle porodne krče sedaj uspešne glasbene kariere (predvsem imam v mislih Blind Guardian). Back vokali zato spominjajo enkrat na Blind Guardian, drugič na Gamma Ray, prav tako pa terceti kitar.

Vrnimo se h “Condition Red”. To je konceptualen album, ki nas vrne v čas pred nastankom in v sam čas stvaritve robota, ki ga nadzorujejo človeški možgani imenovanega “Iron Savior”. Tega je izdelalo ljudstvo planeta Atlantis, da jih obvaruje grozečih katastrof. Skratka znanstvena fantastika. Pesem “Condition Red” je poleg “Ironbound” ali “Thunderbird” brez dvoma ena najimenitneje zgrajenih pesmi nove plošče. Niti ene balade ne boste našli. Refreni so vsi po vrsti melanholični, živa produkcija navitih kitar, ki znajo spustiti rif (“Warrior” ali “Mindfeeder”, ki vleče v refrenu glede na postavljene verze v linijah na kakšen Primal Fear razbijač) in s tem dodatno dvigniti atmosfero. Potem so pa tu še triki starega mačka Pieta, ko je rif ustavljen, Piet pa poje v kritju ritem linije (“Walls Of Fire”). Poleg tega, da je vse skupaj odigrano z jajci, pa je Piet prispeval najbolj jezne vokale do sedaj. “Condition Red” je nedvomno najbolje odpeta Iron Savior plošča do sedaj. Specifičen rezek vokal, ki ohranja vso moč neglede na sekvenco v kateri se znajde Piet. Tu ni prostora za “jokanje” tipa Hammerfall ali Stratovarious (fanom se vnaprej oproščam za ukradeno prispodobo omenjenih skupin).

Tole je power metal, ki preko slušalk na ušesih požene mravljince po telesu s prve! Nuja za vsakogar, ki stavi kaj na klasični nemški heavy metal hamburške bratovščine. Le tako naprej fantje!

avtor: Aleš Podbrežnik
ocena: 9.0 / 10


Seznam skladb:
1. Titans Of Our Time
2. Protector 
3. Ironbound 
4. Condition Red 
5. Warrior 
6. Mindfeeder 
7. Walls Of Fire 
8. Tales Of The Bold 
9. No Heroes 
10. Paradies 
11. Thunderbird

Zasedba:
Piet Sielck – kitara, vokal
Joachim “Piesel” Küstner – kitara 
Andreas Kück – klaviature, spremljevalni vokal 
Jan-S. Eckert – bas kitara, spremljevalni vokal 
Thomas Nack – bobni, tolkala 

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki