Iron Savior : Live At the Final Frontier (DVD/2CD)

0 50

Založba: AFM Records
Datum izida: 29.05.2015
Produkcija: Piet Sielck
Dolžina albuma: 84.39 min
Zvrst: Heavy Metal / Power Metal


Iron Savior je ena tistih skupin, ki jih lahko prištejemo med sveženj nemških power metal zasedb tako imenovane »prve generacije«. Čeprav so nastali razmeroma pozno, to je leta 1996 v eni najpomembnejših zibelk evropskega power metala, to je mestu Hamburg, pa je njihov vodja, pevec, kitarist, producent in glavni komponist Piet Sielck mož, ki pripada tisti generaciji glasbenikov, ki je ustanovila skupine Helloween, Blind Guardian, Gamma Ray, itn…

Z vsemi temi seveda Sielck skozi leta tudi zelo dobro prijateljuje in v različnih navezah glasbeno sodeluje. Znane so npr. izmenjave med članstvi skupin Gamma Ray, Blind Guardian in Iron Savior. No slednji nikdar niso imeli sreče, da bi prodrli močneje na sceni, kot v prejšnjem stavku omenjena druga dva benda. Nemara je temu botrovalo tudi dejstvo da je Sielck veliko večino kariere posvečal tudi producentskim nalogam, kot tudi vodenju svoje lastne založbe in ni usmerjal toliko pozornosti na to, da se ime Iron Savior trdneje zasidra na mednarodnem, vsaj evropskem prizorišču.

Kakorkoli. V vrstah pravih power metalcev so Iron Savior dobro znana kvaliteta. V karieri so do leta 2015 izdali osem studijskih albumov, tri EPje, dva singla, končno pa je napočil čas tudi za prvi pravi koncertni dokument.  Ni lepšega spoznanja,  če se pojavi za priložnost snemanja novega albuma, ko lahko zaigraš koncert kar v rodnem Hamburgu. To se je zgodilo v tamkajšnjem klubu Knust, dne 10.01.2015, na enem izmed vsega petih koncertnih nastopov v letošnjem letu za Iron Savior.

Dokument meri v dolžino malo manj kot uro in pol, na njem pa se odvrti vrtiljak najbolj preopoznanih skladb Iron Savior kariere, z izjemo popolne ignorance skladb, ki pripadajo albumu »Megatropolis (2007)«. Tu pa je treba omeniti, da ima Sielck s tem albumom kar se žive izvedbe tiče zagotovo skrite posebne načrte, saj so v letošnjem letu omenjeni album Iron Savior zaigrali in posneli v studiu znova ter ga tako še enkrat izdali, saj Sielck ni bil zadovoljen s produkcijo izvirnika. Nad tem koncertnim dokumentom se nikakor ne gre pridušati. Produkcija je ujela vso njegovo živost in organoskost! Pooseblja izjemno klubsko kemijo, ki jo je razvila tistega večera skupina skupaj vred s predano nemško publiko. Material je odlično zaigran. Sielck poje z izjemno močjo. Brez težav se prebija skozi vse lege s svojim prodornim, silno avtoritativnim, na trenutke možatim, obenem pa lahko tudi silno agresivnim (rezkim) vokalom, ki prispeva vseskozi izrazito strastno podajanje melodije. Za konec zaigra skupina nekoliko presenetljivo Judas Priest skladbo Breaking the Law. Lepo posvetilo vzornikom, ki pa je nemara poteza preveč, saj bi pravi ljubitelji skupine raje slišali še kakšno Iron Savior klasiko več. Navkljub temu pa je skupina s to potezo za veliki finale do konca razkurila klubsko prizorišče in odstrelila klubu streho.

Bend je na tem koncertu predstavljal tudi še vedno aktualni studijski album »Rise of the Hero« (2014), ki je bil bo izvedbi koncertnega repertoarja deležen tudi večje pozornosti. To je povsem upravičeno, saj gre za odličen dokument na katerega je skupina lahko posebej ponosna in ga s takšnim pristopom na koncertnih tudi izvaja. Popolnoma predano in na vso moč! »Live at the Final Frontier« je izvrsten koncertni dokument nad katerim bodo ljubitelji te, žal večkrat spregledane, a odlične nemške power metal skupine, navdušeni in več kot potešeni. Iron Savior dokazujejo s tem koncertnim dokumentom, da so glede na dejstvo redkega koncertnega pojavljanja, na odrih izredna utrdba, ki je še kako žejna krvi in ki izvaja v živo svoj material fantastično.

avtor: Aleš Podbrežnik
ocena: 9.0 / 10


Seznam materiala:
DVD
1. Ascendence (Intro)
2. Last Hero
3. Starlight
4. The Savior
5. Revenge Of The Bride
6. Break The Curse
7. Burning Heart
8. Mind Over Matter
9. Hall Of The Heroes
10. R U Ready
11. Condition Red
12. I’ve Been To Hell
13. Heavy Metal Never Dies
14. Coming Home
15. Iron Watcher (Medley)
16. Atlantis Falling
17. Breaking The Law (Judas Priest Cover)
+ (additional Backstage/concert footage)

CD 1
1. Ascendence (Intro)
2. Last Hero
3. Starlight
4. The Savior
5. Revenge Of The Bride
6. Break The Curse
7. Burning Heart
8. Mind Over Matter

CD 2
1. Hall Of The Heroes
2. R U Ready
3. Condition Red
4. I’ve Been To Hell
6. Coming Home
7. Iron Watcher (Medley)
8. Atlantis Falling
9. Breaking The Law (Judas Priest Cover)

Zasedba:
Piet Sielck – vokal, kitara
Joachim “Piesel” Küstner –kitara, spremljevalni vokal
Jan-Sören Eckert – bas kitara, spremljevalni vokal
Thomas Nack – bobni

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki