Iron Savior : Rise Of The Hero

0 47

Založba: AFM Records
Datum izida: 19.02.2014
Produkcija: Piet Sielck
Dolžina albuma: 55.06 min
Zvrst: Heavy Metal / Power Metal


Kaj pričakovati od novega, skupno že osmega, studijskega albuma nemških power metalcev Iron Savior, ki jih vodi še od leta 1996 neomajno dalje izkušeni kitarist, vokalist, aranžer, komponist, tekstopisec in producent Piet Sielck? Iron Savior so konstanta, ki se ne spreminja v času in prostoru, zato ostaja garant visoke kvalitete. In tudi z »Rise of the Hero« ni prav nič drugače! Novi album je znova zvarjen po preizkušeni recepturi kovanja najžlahtnejših prvin nemškega jekla, naphanega s prepoznano držo power metalske bombastike. Našobljena agresivnost in grabežljiva melodija z roko v roki v prepoznani popolni simbiozi! Definiran kitarski riff, podprt na neusmiljenem kotaljenju dvojne bas bobne stopalke. Nič manj nič več.

Zvesti studio Powerhouse je znova tisto “grešno” mesto, kjer se je snemal in produciral tudi »Rise Of the Hero«. Album poln novih fantastičnih heavy metalskih koračnic, ki so aranžirane skrbno in detajlirano v finesah, po Sielckovi preverjeni formuli, ki vedno znova polnokrvno učinkuje. Sielck velja za enega stebrov, ki so s svojo dejavnostjo v osemdesetih pomagali nemškemu power metalu k polnemu razcvetu skozi osemdeseta! Svoje »razumevanje« heavy metala, ki je prepoznano v skupinah Helloween, Gamma Ray in Blind Guardian, s katerimi je možakar skozi kariero (bil) usodno povezan, je znova jedrnato prelil na glasbeno izročilo novega albuma skupine Iron Savior. In v tem izšel iz te nove glasbene zgodbe znova, kot veliki zmagovalec. Dokler bo Sielck komponiral tako navdahnjene skladbe kot je srednje hitra antemična koračnica Dragon King, se nam ni treba bati za prihodnost iron Savior. V tem oziru bodo posneli še kopico odličnih albumov. Ob vsem navito povampirjenem siju power metalskega zobovja, dodaja prepomembno “piko na i” vsej všečnosti zgodbe o novem Iron Savior albumu znova izjemno podoživet, prodoren, prepoznavno blago rezek, a v vseh legah izrazito dominanten, polno melodičen pristop Sielcka na vokalu!

Stabilnost postave je v zadnjih letih dosegla izredno kompaktnost, kar se odraža na konsistenci vseh studijskih izdelkov, ki kakovostno ne kolebajo. Poleg tega so med izdajo albumov “The Landing” in “Rise of the Hero” pretekla tri leta, kar je še en faktor, ki je pripomogel do pravšnje zrelosti novo ustvarjenega materiala. Riffi, ki pričajo o velikih »teenagerskih« simpatijah Sielcka ter naklonjenosti liku in delu Judas Priest, zlasti v obdobju albumov »Sreaming For Vengeance« ter »Defenders Of The Faith«, so v njegovih produkcijskih rokah znova lesketavo zveličani skozi rušilno razbeljen zvok. Le ta razkazuje skozi vseh 55. minut igre nenasitno ostro zobovje, ki za seboj ne pušča preživelih. Skladba The Demon povzema v kitici nekaj prepoznane vsebine ultimativne metal balade velikih Judas Priest imenovane Beyond The Realms Of Death. Celo Sielckov “mali hazard”, kar ni več neznanka za Iron Savior, ko nanense debata na izbor predelav skladb znanih izvajlacev, se je obrestoval. To pot se je zasedba odločila vriniti na album priredbo švedskih MTVjevskih alter rockerjev Mando Diao z naslovom Dance With Somebody, ki hudičevo dobro učinkuje v družbi ostalih metalskih utripačev. Preprosto. Iron Savior so na čelu s Sielckom tako izkušeni in prekaljeni, da na takšni točki ne morejo storiti napake, ki bi lahko usodno degradirala kakovost preostanka albuma.

Čaka vas torej neusahljivi šus od prve do zadnje sekunde tega novega izredno kvalitetnega izdelka zasedbe! Vsi power metalski pravoverniki, kolikor vas je še živih v času, ko žanr ne uživa nikakršne popularnosti v metal komuni, boste ta album znali zagotovo visoko ceniti. 

avtor: Aleš Podbrežnik
ocena: 8.0 / 10


Seznam skladb:
1. Ascendence (Intro) (1:28)
2. Last Hero (5:00)
3. Revenge of the Bride (4:35)
4. From Far Beyond Time (5:17)
5. Burning Heart (4:39)
6. Thunder from the Mountains (5:08)
7. Iron Warrior (4:41)
8. Dragon King (5:43)
9. Dance with Somebody (Mando Diao cover) (3:55)
10. Firestorm (4:58)
11. The Demon (5:02)
12. Fistraiser (4:40)

Zasedba:
Piet Sielck – vokal, kitara
Joachim “Piesel” Küstner – kitara, spremljevalni vokal 
Jan-Sören Eckert – bas kitara, spremljevalni vokal 
Thomas Nack – bobni, spremljevalni vokal

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki