Janez Bončina Benč : Biografija

0 695

Založba: Nika Records
Datum izida: 01.02.2019
Dolžina albuma: cca 74. min
Zvrst: Pop / Rock
Kupi album!


Kadar nanese beseda na Janeza Bončino Benča, preprosto zmanjka besed, ki bi lahko v enem samem stavku jedrnato povzele dejstvo in spoznanje, kako pomemben je njegovo umetniško delo za razvoj slovenske popularne glasbe. Benč je pravzaprav eden tistih skalovitih gorskih masivov, na katerih sloni slovenska glasbena scena in na katerih je rasla vse od poznih šestdesetih (Helioni, Mladi levi), pa skozi sedemdeseta (Srce, The Generals, September) ter naprej vse do danes, ko je stopil na samostojno glasbeno pot. Benč je decembra 2018 dopolnil zavidljivih sedemdeset let, 1.2.2019 pa obeležil petdeset let svojega aktivnega glasbenega delovanja s spektakularnim koncertom v ljubljanski Cvetličarni, kjer se mu je ob izjemni publiki za življenjsko delo priklonil tudi cel garnizon imenitnih glasbenih gostov, s katerimi je Benč skozi desetletja ustvarjal. Založba Nika Records je ob tej priložnosti izdala novo kompilacijsko zgoščenko imenovano »Biografija«.

Benč se je skozi svojo dolgoživo in ustvarjalno kariero dotaknil skorajda vseh bistvenih glasbenih žanrov, ki v talilnem loncu medsebojne fuzije ter aranžerske pretanjenosti lahko vselej gravitirajo k pop rocku. Pri njem najdemo jazz, blues, funk, hard rock, country, latino, soul, R&B, znano pa je tudi njegovo pajdaštvo s Trkajem ter Muratom & Josejem.  Vse to potrjuje, da je Benč od nekdaj silno dojemljiv in odprt do magije, imenovane glasba, in to do vseh njenih pojavnih oblik. Manjka mu samo še kakšna metalska plata.

Po »Najlepših neuspehih« (1992)  in »Bendologiji« (1999) je tole pravzaprav tretja kompilacija znamenitega pevca in glasbenika, ki se je s svojim edinstvenim, hipoma prepoznavnim, neverjetno markantnim ter prijetnim in docela žametnim vokalom za vselej usidral v naša srca in postal generacijski glasnik Slovencev. »Biografija« združuje nabor, ki je izhajal na Benčevih studijskih albumih, čeprav so nekatere skladbe na kompilaciji nastale in bile v svojih prvotnih verzijah izdane še v sedemdesetih (npr. Gvendolina, kdo je bil? in Maja z biseri), a jih je Benč na svojih solo izdelkih kasneje adaptiral, prearanžiral, posnel in na novo izdal. Tako se je znašla na »Biografiji« pravzaprav polovica albuma »Ob šanku« (1983), iz obdobja sodelovanja z Junaki nočne kronike pa se je prikradla na kompilacijo zbadljiva ter parodična Poet. Skladbe V veri da boš srečna, Nosila je rdečo rožo, Kadar ognji dogorijo in Zakaj star song se še vrti, so bile uvrščene že na »Najlepše neuspehe« in »Biografija« je tako zelo, zelo podobna prej omenjeni kompilaciji.

Benč, bi si pravzaprav moral zaslužiti konkretno retrospektivno izdajo na več CD-jih, z dodatnimi neizdanimi skladbami, nadalje s priloženo bogato spremno besedo in galerijami, ki so redke ali bile doslej neizdane. To je najmanj, kar bi si lahko Ministrstvo RS za kulturo odtrgalo od ust. Tako se namreč dela v tujini.  A se pri nas za takšne reči težko najde denar ali naravnost povedano, konsenz. No tudi »Biografija« bo za prvo silo “pila vodo”. Nasploh v oziru, da so na njej res udarni hiti Benčeve kariere, ki jih pozna pravzaprav vsakdo. Izid je zelo pomemben z več plati. Že samo zato, ker njegovih ali albumov skupin ter izvajalcev, s katerimi je sodeloval ni (v fizični obliki) nikjer mogoče dobiti. Obenem je »Biografija« lahko odlično darilo za naše mamke in očke, ki so pravzaprav Benčeva generacija. Če potrebujete njegovo koncertno izdajo, poiščite Live in Mons iz leta 2013.

Ko se nizajo v predvajalniku skladbe s te kompilacije, me nostalgično odnese v osemdeseta in k misli, kako lepo mladost smo imeli, ki je bila precej lepša kot jo ima današnja mladež, ki tega ne bo nikdar doživela, kaj šele razumela: Benčev obisk pri Dariu Diviacchiu v četrtek zvečer na TV Koper in v oddaji Videomix leta 1983, ko je naša živa legenda popa in rocka takrat v taisti oddaji predstavila Navali narod na gostilne. Nepozabno.

avtor: Aleš Podbrežnik
ocena: 9.0 / 10


Seznam skladb:

 1. Ta noč je moja
 2. Bendologija
 3. Sol, poper in sanje
 4. Joža iz Portoroža
 5. Delo mi ne leži
 6. Abraham
 7. Poet
 8. V veri da boš srečna
 9. Nosila je rdečo rožo
 10. Maja z biseri
 11. Oče in sin
 12. Canzone Italiana
 13. Kadar ognji dogorijo
 14. Gvendolina, kdo je bil?
 15. Ob šanku
 16. Navali narod na gostilne
 17. Zakaj star song se še vrti
Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki