Joey Jordison (Slipknot) 26. 4. 1975 – 26. 7. 2021

foto: Anthony Dubois
0 114

Joey Jordison, originalni in ustanovni član ameriške težkometalske seznacije Slipknot, je preminil v 47. letu starosti.

Tragično vest je objavila Jordisonova družina, ki je v izjavi za javnost navedla, da je glasbenik umrl mirno, med spanjem.

Jordison se je rodil v mestu Des Moines (ameriška zvezna država Iowa) leta 1975. Bobne in kitaro je igral še kot mladenič. Preden se je decembra leta 1995 pridružil Slipknot, je igral v lokalnih zasedbah Modifidious, The Rejects in The Have Nots. 

Jordison je s Slipknot zaigral na bobnih na neuradnem debitantskem albumu “Mate. Feed. Kill. Repeat.” leta 1996, s skupino pa je posnel še štiri studijske albume: “Slipknot” (1999), “Iowa” (2001), “Vol. 3: (The Subliminal Verses)” (2004) in “All Hope Is Gone” (2008). 

Leta 2002 je Jordison skupaj s pevcem Wednesday 13 ustanovil ‘horror’ punk zasedbo Murderdolls, pri katerih je igral kitaro na prvih dveh albumih: “Beyond the Valley of the Murderdolls” in “Women and Children Last” Posebne omembe vredna pa so njegova krajša sodelovanja na turnejah skupin: Korn, Ministry in Satyricon, še zlasti pa nepozabni dogodek, ko je leta 2004 vskočil v obuvalo nenadoma hospitaliziranega Larsa Ulricha ter tako reševal skorajda odpisan nastop Metallice, v sklopu takratne edicije britanskega Download festivala.  

Skozi kariero je postal Jordison zelo cenjen in spoštovan bobnar, to pa zlasti zavoljo neverjetne hitrosti, ki jo je bil sposoben razvijati, saj je to hitrost spremljala vseskozi izredna preciznost in natančnost, še posebej kar se tiče rabe dvojne bas boben stopalke.

Jordison je zdržal pri Slipknot do pozne jeseni leta 2013. Skupino je zapustil v času, ko je ta vstopala v fazo snemanja albuma “5: The Gray Chapter”, ki je bil prvi posthumni album skupine Slipknot, po smrti basista Paula Graya leta 2010. Še vedno ni povsem jasno, v kakšnem ozračju so se Slipknot razšli z Joeyem, vendar pa je moral skupino zapustiti zaradi zdravstvenih težav povezane z živčnim sistemom, saj je pričel bolehati za obliko multiple skleroze (tranzverzni mielitis), kar mu je pri bobnanju pričelo povzročalati preglavice med izvajanjem gibov rok in nog.

Še preden je zapustil Slipknot, je v oktobru 2013 Jordison izdal istoimenski studijski prvenec z zasedbo Scar The Martyr, ki pa je med snemanjem drugega albuma leta 2015 razpadla.

Sledilo je udejstvovanje z zasedbo Vimic, ki jo je soustanovil z nekdanjimi člani Scar The Martyr in “blackened death metal” superzasedbe Sansaenum. Vimic so izdali dva albuma: “Echoes Of The Tortured” (2016) in “Repulsion For Humanity” (2018).

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki