Johan Kihlberg’s Impera: Spirit Of Alchemy

0 83

Založba: Metalville Records
Datum izida: 9. 4. 2021
Produkcija: Johan Kihlberg
Dolžina albuma: 39.03 min
Zvrst: Power Metal/Heavy Metal
Ocena: 9.0/10


Vrača se projekt Johan Kihlberg’s Impera. Z novim, tokrat alkemičnim albumom. Gre za deset let delujoči projekt izkušenega švedskega glasbenika, recimo kar velikega veterana, ki je nekoč sodeloval in snemal z velikani svoje obrti, kot so: Kiss, Rainbow, Mötley Crüe, Thin Lizzy in Europe. V začetku aprila je izšel tako novi album njegovega projekta. Kar najtrši doslej. »Spirit of Alchemy« dostavlja naježen heavy ali recimo kar neposreden power metal, ki bi bil velik hit, če bi album izšel pred dobrimi dvajsetimi leti. Ta prvinska surovost in naostrenost, je odlična kompenzacija za pretirano razkošje, ki smo ga  mnogokrat deležni v power metalu. Predvsem je ta surova in neposredna rifaža všečna, saj evocira elemente stare šole metala z začetka osemdesetih.

Kihlberg k sreči torej ni pravljičar, čeprav namiguje lahko naslovnica albuma na marsikaj (tudi MacGyver bi bil navdušen). V osnovi je Kihlberg – in to ni novost-, bobnar, vsekakor pa tudi komponist. Tudi tokrat je nabral ob sebi ekipo glasbenikov, ki so izvedli njegove kompozicije. Jih oživeli. Kihlberg je torej kolovodja, vizionar, glavno pogonsko kolo na gredi. Dirigent, ki drži v ozadju vse niti skupaj,  Znova je poskrbel za vrhunsko glasbeno ekipo. Ekipo švedskih, če želite tudi super-zvezdniških imen heavy metala, pa tudi hard rocka, začenši z bobnarjem Snowy Shawom (Therion, King Diamond, Mercyful Fate, Dream Evil, Dimmu Borgir,…), basistom Johnom Levenom (Europe) – ki je pred kratkim soustanovil projekt The Crowne, tu sta dva Lion’s Share člana – odlični kitarski virtuoz Larss Chriss in klaviaturist  Key Backlund. Bas linije prispevata na albumu vsak za svojo skladbo tudi Mats Vassfjord – basist kultnih 220 Volt-, in malodane »omniprisotni« Pontus Egberg (mdr. King Diamond, Treat, Wolf).

Zato s »Spirit Of Alchemy« ni šale. Ob neposredno pikajočih frazah in napadalnih bobnarskih krošejih, je visoko vihrava muzikalna naravnanost izdelka vseprisotna in močno sledljiva. Prav tako pa se najde dovolj prostor za plasma senzacionalnih vložkov, ki so seveda skomponirani v siju neo-klasicističnih prijemov in služijo za stopnjevanje samega drama teatra oziroma plasma pompa. A brez sladkobe. Strahu pred solzavostjo ni. Niti sledu o njej na albumu Ker je muzikalnost ne le izpostavljena, pač pa ponotranjena, lahko potegne album sem in tja, tudi na kak dober Lynchev rif iz časov starih Dokken.

Kihlberg boljše izbire za glasbo, kot jo piše in želi reproducirati, v vokalistu tipa Jonny Lindqvist skoraj ne bi mogel najti. Možakar je na sceni prav tako vrste veterana, saj deluje skoraj dvajset let znotraj powermetalske zasedbe Nocturnal Rites. Dejansko pa je tudi album »Spirit of Alchemy«, če že iščemo prijemljive orientacijske točke, skvašen še najbliže nečemu, kar spominja na Nocturnal Rites iz starih časov, pa tudi (pogojno) na zelo zgodnje HammerFall. Lindqvist lahko v legah dodaja »po želji« različno mero grlenosti. Njegova zaščitna znamka. Sem in tja se zlasti v najvišjih legah približa barva kakšnem Michaelu Sweetu (Stryper) – npr. predrefren All About You. Vokalna predstava magnificira moment pogube, okulta. Album nosi vseskozi blago konturo mračnosti. Kitarske fraze pa odlično dihajo in dosegajo briljanten nivo barvitosti in dinamičnega razvoja dogodkov, ki poosebljajo album. Larss Chriss razveseljuje poslušalca z nekaj izjemnimi  kitarskimi vragolijami. Briljanca od kitarista. Komadov je vsega devet. K temu dodaš, da je zadnja tri in pol minutna Battle (podobnih prijemov so se pred dvajsetimi leti in več, lotevali npr. Virgin Steele) pravzaprav pompozni, a silno mračni izhodni instrumental, kjer prevzemajo orkestralni aranžmaji pobudo in deluje kot glasbena podlaga za filmski epilog, tako da ostane pravih točk heavy metalskega maševanja, vsega osem, kar je odlično.

Dejansko ostane človek presenečen, kako lahko v letu 2021 nek powermetalski album navduši. In »Spirit of Alchemy« je za nekaj takšnega zelo priročen naslov. Odigran je briljantno, Kot veleva naslov. Alkemično. Izžareva neprebojnost, srčnost, pa obenem vseprisotni šepet neizogibnega propada  ob katerem zaledeni kri v žilah. V vseh ozirih pravi album za vse, ki vam je všeč tradicija, brez ščepca sladila, uživate v odličnem izvedbenem manifestu in izjemni udarno-muzikalni grabežljivosti. V vseh ozirih delo opravljeno z retoriko absolutnega skandinavskega perfekcionizma ter velike zavzetosti. Tako kot znajo in zmorejo najboljši.

Avtor: Aleš Podbrežnik


Seznam skladb:
1. Nothing Will Last
2. Read It and Weep
3. All About You
4. When Souls Collide
5. In Heaven
6. What Will Be Will Be
7. Lost Your Life to Rock’n’Roll
8. No
9, Battle

Zasedba:
Johan Kihlberg  – komponist
Jonny Lindqvist – vokal
Lars Chriss – kitara
Kay Backlund
John Levén – bas kitara
Mats Vassfjord – bas kitara na skladbi št. 7
Pontus Egberg – bas kitara na skladbi št. 5
Snowy Shaw – bobni

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki