John Lawton (11. 7. 1946 – 29. 6. 2021)

foto: ALEŠ PODBREŽNIK 2016
0 215

John Lawton, nekdanji Uriah Heep pevec, je preminil v 75. letu starosti.

Novico o Lawtonovi smrti so prvi posredovali javnosti Uriah Heep, ki so na družabnih omrežjih zapisali: “Z globoko žalostjo smo primorani deliti tragično novico o nenadni in popolnoma nepričakovani smrti Johna Lawtona, 29. 6. 2021”

“Glede na informacije, ki smo jih zbrali, za vzrok smrti ni bila odgovorna bolezen, zato je dejstvo, da nas je John nenadoma zapustil, toliko težje sprejeti. Odšel je v miru, ob njegovi strani pa se je v teh trenutkih nahajala njegova žena.”

“Johna bomo močno pogrešali. Zasebni pogreb na katerem se bomo poslovili od Johna bo izpeljan v skladu z njegovo poslednjo željo. Ta pa je, da prisostvujejo na pogrebu le Johnova družina in njegovi najbližji prijatelji.”

“Zato vas naprošamo, da v teh težkih trenutkih spoštujete zasebnost Johnove družine.”

John Lawton, s polnim imenom John Cooper Lawton, se je Uriah Heep pridružil leta 1976, pred tem pa si je zgradil ime kot član nemške hard rock zasedbe Lucifer’s Friend. Bluesovski šarm, ki ga je na slikovit in edinstven način izžareval strastni Lawtonov vokal, je Uriah Heep odprl nova obzorja komopniranja, Lawton pa je s skupino posnel in izdal tri studijske albume “Firefly” (1977), “Innocent Victim” (1977) in “Fallen Angel” (1978) ter koncertni album “Live in Europe 79” (1979).

Potem, ko je nekega davnega dne leta 1976, sprejel telefonski klic s strani Kena Hensleya s povabilom, da se priključi Uriah Heep, je John Lawton povedal: “O Uriah Heep nisem mnogo vedel preden sem se jim priključil. Ko me je Hensley poklical po telefonu, sem moral iti naravnost v trgovino, da si kupim njihov album. To je bil “The Best of Uriah Heep”, ki mi je pomagal, da sem pričel spoznavati njihovo glasbo. Tako da v začetku sploh niti razmišljal nisem, da vstopam pravzaprav na mesto, na katerem bom moral zamenjati nekoga takšnega, kot je bil David Byron.”

John Lawton se je z Uriah Heep razšel septembra 1979, vendar je ostal s svojimi nekdanjimi Uriah Heep tovariši tudi kasneje vseskozi v dobrih odnosih. Tako je nekoč dejal: “Ostali smo dobri prijatelji. Vedno pravim: ‘Ko se enkrat priključiš Uriah Heep družini, ostaneš vedno njen del, ne glede na karkoli.’ In vedno sem tu, če bi me kadarkoli potrebovali. Vedno bom vskočil v ekipo, če bo treba. In če bom sam potreboval pomoč, so Mick in ekipa tisti fantje, ki bodo prvi pristopili do mene in dejali: ‘Prišli bomo in storili to zate.’ O tem sploh ni debate. Menim, da je to odlično izhodišče za kakršnokoli sodelovanje.”

Potem ko je zapustil Uriah Heep, je John Lawton leta 1980 posnel svoj samostojni album “Heartbeat”, zatem pa se je leta 1982 znova pridružil Lucifer’s Friend ter z njimi še istega leta posnel album “Mean Machine”. Lucifer’s Friend so razpadli leto dni kasneje, a se leta 2015 ponovno združili in izdali dva zelo dobra studijska albuma. John Lawton je leta 1995 vskočil na pomoč k Uriah Heep, kot začasna zamenjava za pevca Bernieja Shawa, saj je bil ta zaradi vnetega grla sredi turneje prisiljen izpustiti dva tedna koncertov.

John Lawton je sodeloval tudi v projektu Deep Purple basista Rogerja Gloverja imenovanem Butterfly Ball, ki je leta 1975 izvedel koncertni spektakel sredi londonske dvorane Royal Albert Hall, na odru pa so Johnu delali družbo mdr. Glenn Hughes, Ian Gillan in David Coverdale. Snemal je tudi z The Les Humphries Singers. Njihova skladba Sing Sang Song je bila nemška kandidatka za nastop na evrovizijski popevki leta 1975. Lawton je v karieri sodeloval tudi s skupinama Zar in Gunhill, nadalje Hensley Lawton Band, pa Lawton Dunning Project, kot tudi s svojo lastno skupino John Lawton Band. 

In nenazadnje, tudi slovenska javnost prav dobro pozna Johna Lawtona. 7. 10. 1977 so Uriah Heep v sklopu promocije njihovega takratnega albuma “Innocent Victim” nastopili v ljubljanski hali Tivoli. Dan prej so zaigrali v Zagrebu, dan kasneje pa še v Beogradu. Šlo je za prvi obisk skupine na ozemlju takrat še skupne države Jugoslavije.

John Lawton se je v poletju 2006 povezal s slovensko hard rock zasedbo Mary Rose. Ti so pristali na to, da jih John Lawton vzame za spremljevalno skupino. Tako so avgusta 2006 nastopili na biker festivalu v Hruševju pri Postojni, repertoar pa je bil seveda sestavljen iz samih Uriah Heep klasik. Takratno formacijo Mary Rose so sestavljali: Žanil Tataj Žak (vokal), Eki Alilovski (kitara), Davor Kastelec (Hammond orgle, Moog), Mitja Kobal (bas kitara) in Jure Doles (bobni). Glede na navdušujočo in uspešno navezo, so fantje z Johnom Lawtonom razširili sodelovanje tudi na naslednje leto. Tako so tudi leta 2007 nastopili skupaj še na nekaj koncertih, mdr. na festivalih v hrvaškem Umagu in slovenskem Rock Otočcu.

Na fotografiji: John Lawton med nastopom Lucifer’s Friend 30. 7. 2016, v sklopu festivala Rock Of Ages v nemškem kraju Seebronn (RockLine fotoarhiv 2006-2021, vse pravice pridržane). Celotno RockLine recenzijo s tega dne festivala lahko preberete TUKAJ.


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki