Judas Priest: Metalogy

0 26

Založba: Columbia Records
Datum izida: 11. 5. 2004
Dolžina kompilacije: 303.03 min
Zvrst: Heavy Metal
Ocena: 10/10


Leto 2004! V tem letu mineva 30 let odkar je izšel prvenec Judas Priest “Rocka Rolla” (1974). Judas Priest, v postavi znova z dolgo pogrešanim ubežnikom Robom Halfordom, so v tem letu v fazi pripravljanja novega studijskega albuma in združeni v zlati formaciji, ponovno osvajajo koncertne dvorane sveta. Izdaja nove kompilacije se tako zdi nadvse legitimna poteza, sploh če pomislimo, da je, ob kar nekaj izdanih kompilacijah, dejansko le “Metal Works” (1993) tista med njimi, ki edina na realen način približa človeku pojem Judas Priest.

“Metalogy” je limitirana box set kompilacija, ki jo predstavljajo 4 CD-ji in DVD. Torej pet glasbeno zaključenih kosov. Je daleč najobsežnejša retrospektiva skupine. V bistvu gre za prvo pravo retrospektivo skupine, ki dejansko zajema nekaj največjih trenutkov njihove bogate zgodovine, če ne kar vseh vrhuncev njihove kariere. Pesmi si s ploščka na plošček zgodovinsko sledijo, to pot (končno) začenši z “Rocka Rolla” (pesem Never Satisfied), pa vse do albuma “Demolition” (2001) pesmijo Feed On Me in jih je skupno 65. Glede na večino Judas Priest studijskih klasik, ki so bile narejene brez ene samcate napakice, se seveda povprečnemu uživaču njihove glasbe ne bo sploh smiselno zdelo kupovati tako obsežne škatle, saj si bo raje priskrbel vse njihove studijske albume. Npr. s plošče “Defenders Of The Faith” (1984) je vključenih kar 8 komadov na tej kompilaciji, torej skoraj celotna plošča (je pa res, da je to plošča spet polna božanskih stvaritev).

Za prave fane Judas Priest je seveda tudi “Metalogy” nujna v njihovi zbirki. Tem bo zadoščeno že ob nekaj neizdanih posnetkih katere vsebuje “Metalogy”. Število “neizdanih” pa se prepolovi v trenutku, če doma slučajno poseduješ “Priest, Live & Rare” (1996). Velik plus te retrospektive se skriva v odličnem DVD-ju, ki prikazuje Judas Priest dejansko na vrhuncu svojih moči (odrski eksplozivnosti ni konca, Halford pa je v transu pravega “führer-ja”!!!). Posnetek je iz turneje “Screaming For Vengeance” iz leta 1982 (Memphis, ZDA), ki je bil v letu 2006 izdan še enkrat kot ločen DVD. Poleg tega je v “boxu” zajetna knjižica, lepo založena s fotografijami in tekstom opevanja slave skupine. Po hitrem sprehodu skozi knjižico je mogoče tudi hitro ugotoviti, da se na fotkah večinoma pojavljajo le Halford, Downing, Tipton in Hill, kar je mogoče za takšno “zgodovinsko” kompilacijo moteče, saj človek dobi občutek, da so Judas Priest skozi kariero bobnarje vedno le najemali. Ko sem takole listal skozi strani slikovnega gradiva, sem se seveda kmalu ustrašil, da so “zignorirali” tudi Tima “Ripperja” Owensa, ki pa si je imel čast prislužiti biti (hvalabogu) na celih dveh fotografijah. Skratka “booklet” po biografski plati resnično predstavlja le bežen pregled in ne kakšne poglobljene študije o Judas Priest. Resnično privlačen pa je zunanji dizajn “boxa”. Ta je odet v “fake” usnjeno obleko, na njegovih robovih pa je to usnje kompletno onetano in občutek, ko primeš tako škatlo, kot bi si nadel Halfordov usnjeno bodičasti plašč. Hkrati je ta dizajn odlična simbolična poteza, saj nedvoumno opozarja da so Judas Priest skupina, ki je uvedla usnjeno – netaste standarde v Heavy Metal, ki so se jih za njimi kmalu brez pretiranih pomislekov oprijeli vsi metalci.

“Metalogy” je definitvno najboljša kompilacija Judas Priest. Seveda s tako mogočnim materialom ki ga premorejo, kaj drugega ni bili pričakovati. Po obsežnosti spominja na Motörhead kompilacijo “Stone Deaf Forever!” (2003). Bili so skromen, komaj opazen hippy – blues band, rasli in rasli so kozi sedemdeseta, prisegli zvestobo težkemu jeklu, primarširali naravnost iz betonske džungle, z vzkliki maščevanja, varuhi vere. Skupina, ki je ponudila srenji ne le enega, pač pa kopico učinkovitih “ubijalcev bolečin”. Judas Priest so pionirji in očetje heavy metal religije. Okronani stvarniki večne edinstvene in neuničljive “metalogije”. Bili so izbrani. Kakorkoli tehtam, “Metalogy” je resnična biblija “Heavy Metal” rocka!

Avtor: Aleš Podbrežnik

Seznam materiala:
CD 1.:
1. Never Satisfied
2. Deceiver
3. Tyrant
4. Victim Of Changes (live)
5. Diamonds & Rust (live)
6. Starbreaker (live)
7. Sinner
8. Let Us Prey
9. Dissident Aggressor
10. Exciter
11. Beyond The Realms Of Death
12. Better By You Better Than Me
13. Invader
14. Stained Class
15. The Green Manalishi (With The Two Pronged Crown) (live)

CD 2.:
1. Killing Machine
2. Evening Star
3. Take On The World
4. Delivering The Goods
5. Evil Fantasies
6. Hell Bent For Leather
7. Breaking The Law (live)
8. Living After Midnight
9. Rapid Fire
10. Metal Gods
11. Grinder (live)
12. The Rage
13. Heading Out To The Highway
14. Hot Rockin’ (live)
15. Trouble Shooter
16. Solar Angels
17. Desert Plains
18. The Hellion/Electric Eye (live)
19. Screaming For Vengeance

CD 3.:
1. Riding On The Wind
2. Bloodstone
3. You’ve Got Another Thing Comin’
4. Devil’s Child
5. Freewheel Burning
6. Jawbreaker
7. The Sentinel
8. Love Bites (live)
9. Eat Me Alive
10. Some Heads Are Gonna Roll
11. Rock Hard Ride Free
12. Night Comes Down
13. Turbo Lover
14. Private Property
15. Parental Guidance
16. Out In The Cold
17. Heart Of A Lion (demo)

CD 4.:
1. Ram It Down
2. Heavy Metal
3. Come & Get It
4. Blood Red Skies
5. Painkiller
6. Between The Hammer & The Anvil
7. Touch Of Evil
8. Metal Meltdown
9. Nightcrawler
10. All Guns Blazing
11. Jugulator
12. Bloodstains
13. Machine Man
14. Feed On Me

CD 5. (DVD):
“Live from Memphis ’82”
1. The Hellion/Electric Eye
2. Riding On The Wind
3. Heading Out To The Highway
4. Metal Gods
5. Bloodstone
6. Breaking The Law
7. The Sinner
8. Desert Plains
9. The Ripper
10. Diamonds And Rust
11. Devil’s Child
12. Screaming For Vengeance
13. You’ve Got Another Thing Comin’
14. Victim Of Changes
15. Living After Midnight
16. The Green Manalishi (With The Two-Pronged Crown)
17. Hell Bent For Leather

Glasbeniki:
Rob Halford – vokal
Tim “Ripper” Owens – vokal
K.K. Downing – kitara
Glen Tipton – kitara
Ian Hill – bas kitara
Alan Moore – bobni
Simon Phillips – bobni
Les Binks – bobni
Dave Holland – bobni
Scott Travis – bobni


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki