Judas Priest: Ram It Down

0 47

Založba: Columbia Records
Datum izida: 17. 5. 1988
Produkcija: Tom Allom
Dolžina albuma: 49.33 min
Zvrst: Heavy Metal
Ocena: 7.5/10


S supersoničnim vzklikom in topovskim granatiranjem razpoložljive artilerije benda naznanja “Ram It Down” že po prvih nekaj trenutkih vrnitev h koreninam. He, he, kje je spolirano melodiciranje preko sintesajzerjev? Ni ga (skoraj!) več. Priest so (skoraj!) ‘ubijajoči’ na “Ram It Down”. Zvok celega benda je dvignjen za nekaj potenc in Judas Priest razgrajajo, trpinčijo motorje in kar je glavno, kot izkušeni stari mački, znova delujejo šokantno. Skratka hkrati povratek h koreninam, a v isti sapi zadržuje nekatere vzvode, ki jih je bend dostavil s “Turbo” (1986).

Kakšno fantastično solersko zmes servirata K.K. in Glenn v naslovni pesmi. Še danes je to ena najlepše izpiljenih kitarskih duelov, ki so bila kdaj koli položena skupaj. Vsebuje odlične okraske in sicer kot britev ostre kitarske licke, duhovita obešanja po tremolu, hkrati pa so solaže prava natezalnica za prste. Zares pesem, ki jo z užitkom požreš. Heavy Metal nenehno rast obeh kitaristov le potrjuje. Glennov intro v njej še enkrat več potrjuje, da se Judas Priest na “Ram It Down” ne hecajo več, pač pa so prišli znova vsem metalskim gorečnežem ponuditi pravo pest dinamita. Če se ozremo nazaj po Judas Priest starejšem repertoarju je predstavljala “Ram It Down” dotlej pravo zvočno eksplozijo. Come And Get It je že prav nevarna, a odlična bomba Hard As Iron izsesa še poslednji kanček “zdravega” razuma in Priest nas odnesejo naravnost v popolne heavy metalske sanje.

Šesti komad je odlična ambientalna drama Blood Red Skies. Tu so Priest uporabili kitarske sintesajzerje zelo okusno in ne kazijo zvočne slike, ampak jo “sintiči” sedaj fantastično zapolnjujejo in ustvarjajo v komadu izredno vzdušje. Komad polno pompozne epskosti v katerem je pevec Rob Halford v središču dogajanja s svojim umetelnim sedmim čutom. Pesem je ganljiva avantura, prava mešanica čustev gneva, bridkosti, hrepenenja in v srcu žgočega ognja ljubezenske strasti. Pozor, v zvoku Blood Red Skies se sliši “nasemplani” ritem. To je opazno tudi v odlični priredbi C. Berryjeve Johnny B. Goode in kotaleči se metalski mrcini Monsters Of Rock. Kar nekaj bobnov je naprogramiranih. Eksperiment, ki ga je skupina preizkušala že na “Turbo”, ki pa se to pot pajdaši z bolj bolščavo distorziranim zvokom obeh kitar. Očitno je postajalo da Holland ne more biti kos nekaterim nalogam, skupina pa je želela razvijati vse več agresije in rušilne hitrosti. Veliko skladb na “Ram It Down” izhaja iz obdobja snemanja “Turbo” albuma. Columbia Records je namreč zavrnila željo, da bi skupna izdala dvojni Turbo album (imenoval bi se “Turbo Twins”) in ki bi ga potem prodajali za ceno enojnega albuma. Tako je ta material našel prostor na “Ram It Down”.

Bonus komada tega remastra, sta live verziji Night Comes Down in Bloodstone. V živo so Judas Priest, kot že neštetokrat povedano. Brez napake in kot vedno, jeklo najbolj žlahtnega porekla. Frustrirajoče je le dejstvo, da živih verzij komadov iz plošče “Ram It Down” na nobeni uradni izdaji skupine ni mogoče dobiti. No, upajmo da bodo v prihodnosti tudi to nadoknadili.

“Ram It Down” kot celota ne dosega ravni “Screaming For Vengeance”, “Defenders Of The Faith” ali “British Steel”. Vsaj kar se konsistentnosti tiče. Love Zone in Love You To Death sta šibkejši točki in se težko kosata z ostalim soničnim materialom ter atmosferično dramo Blood Red Skies. Po drugi strani so tu komadi kot Hard As Iron, I’m A Rocker, Heavy Metal in seveda naslovna pesem, ki so pravi rušilci, vendar pa je postajalo vse bolj jasno in na dlani, da Judas Priest brez tehnično znatno bolj podkovanega bobnarja, nekaterih glasbenih želja, nikakor ne bodo mogli implementirati na prihodnjih izdelkih.

Zato je “Ram It Down” album, ki zapušča toplo-hladen vtis. Vsebuje elemente, ki so artistična nadgradnja preteklih del, po drugi plati pa nekateri vzvodi (programiranje bobnov, dodajanje sinteizatorjev, tudi produkcija), zadržujejo, da bi pošast potrgala vse okove in se strgala z verig. To vse je prinesel čez dve leti “Painkiller”.

Avtor: Aleš Podbrežnik

Seznam skladb:
1. Ram It Down
2. Heavy Metal
3. Love Zone
4. Come And Get It
5. Hard As Iron
6. Blood Red Skies
7. I’m A Rocker
8. Johnny B. Goode
9. Love You To Death
10. Monsters Of Rock
dodatni skladbi na remasteriziranem ponatisu 2001:
11. Night Comes Down (Live)
12. Bloodstone (Live)

Zasedba:
Rob Halford – vokal
K.K. Downing – kitara
Glenn Tipton – kitara
Ian Hill – bas kitara
Dave Holland – bobni


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki