Junema : Ko se ustavi čas

0 300

Založba: Celinka Records
Leto izida: 2018
Produkcija: Igor Ilić, Peter Penko & Igor Bračič
Dolžina albuma: 42:40
Ocena: 8.5 / 10

“Ko se ustavi čas” je studijski prvenec zasedbe Junema. Bend je že v lanskem letu pričel ambiciozneje naskakovati slovenske radijske valove in singel V intervalu večnih sanj jim je na Valu 202 prinesel laskavi naziv popevke tedna. Junema so pravzaprav klasičen »derivat« slovenske pop glasbe, ki je osredotočen na stapljanje elementov kabareta, pop muzikaličnosti, celo latino ritmov (uvodna Paradoks) in latino zvočnih nians, vsekakor pa je moč najti nekaj koketiranja tudi z alternativnorockovskimi glasbenimi vzgibi. Vendar vse v mejah »normale«. Kaj to pomeni? Skupina je v talilnem loncu več žanrskih prepletov uspešno stkala svojevrstno glasbeno izkaznico sebi lastne identitete, ki te žanre učinkovito premošča in jih združuje v odprt ter silno spravljiv medsebojni dialog.  

Kvartet Junema deluje na prvencu suvereno, složno, ubrano. Diha za isto stvar, stremi za eno glasbeno vizijo. Kitarist Luka Snoj je avtor besedil, ki jih z izjemno rahločutnostjo in podoživetostjo opeva in interpretira oziroma kliče k življenju pretanjena vokalistka Neža Trošt. Nežin vokal nenehno prevzema poslušalca z izpovedno milino in krhko, skorajda deviško, nežnostjo.

Raznolik in razgiban pasijon enajstih avtorskih točk, se pohvali z izdelano identiteto komponiranja, album pa nagovarja sproščeno, lagodno, mehko in zavoljo te mehkobe, pravzaprav na moč dražljivo. V aranžmaje je občasno, na pretanjen način, vpeta tudi jazzovska pastela, za katero skrbi zlasti igrivost vseskozi živahno razgaljenega in razuzdanega klavirja. Če se posamezne točke oddaljeno spogledujejo z elementom jazza (klavir), pa dodaja električna kitara, z nič manj aktivnim zapolnjevanjem razpoložljive zvočne krajine skladb, v aranžmaje oddaljene vzgibe modnega in spravljivega alternativnega rocka, recimo kar indie rocka. Melos, kot tudi vodilni napevi, nagovarjajo tipsko slovensko. Album »Ko se ustavi čas« bolj slovensko skoraj ne more zveneti. Ta muzikalična pop nalezljivost in indie rockovski sentiment, ki nagovarja nepretenciozno in daje občasno iz »drugega plana« aranžmajski polet skladbam, se izvrstno sporazumevata v skladbi Odčarana. Tudi, ko stopa kitara v središče, se pravi v mid-eight pasažah (solaže), ostaja v igri mehka in zvočno nadvse imenitna, v smislu učinkovitega zadrževanja krhko čuteče miline, ki se drži točk albuma in česar glavni generator je sicer Nežin vokal. Pravzaprav deluje celoten bend izredno mehko in pretanjeno, ko se loteva dejanj na albumu in mojstrsko »lovi« izpovedno naravo Nežinega vokala.

Bend lahko zaziba in zapelje poslušalca še posebej intenzivno v dodatno sofisticiranih točkah, kot je npr. skladba Le bdi, kjer lebdi v izjemno močnem refrenu izvrstna Nežina predstava na valu sintetizatorskih zaves, v katerem doseže skladba atmosferični vrhunec. Junema gredo proti temu vrhuncu s stopnjevanjem mističnega vzdušja. Polagoma. Od kitice k refrenu. Komponistično silno pretanjeno in dovršeno.  Idejna razgibanost prepleta zvočnih pastel enajstih dovršenih skladb, ki jim poveljuje vokal Neže Trošt, razodeva, da so Junema izkušeni glasbeniki izdelanega avtorsko komponističnega vizionarstva. »Ko se ustavi čas« je album, ki ne skriva dejstva, da so skladbe na njem zorele in se razvijale dalj časa. Preprosto zato, ker so aranžersko izjemno dovršene in v oziru komponiranja, hkrati tudi motivsko neverjetno dobro razgibane. Zato se album vseskozi razvija dinamično in drži vseskozi ob sebi poslušalca, njegova največja privlačnost, pa je ravno mehkoba in čuteča pretanjenost, s katero pristopajo glasbeniki do interpretacije enajstih točk.  

avtor: Aleš Podbrežnik


Seznam skladb:
1. Paradoks
2. Na mojem vrtu
3. Čakam
4. Lebdi
5. Odčarana
6. V gozdu nad meglo
7. Šelestenje
8. Tulipan
9. V intervalu večnih sanj
10. Ko se ustavi čas
11. Ugasni mi barve

Zasedba: 
Neža Trošt – vokal
Luka Snoj – akustična in klasična kitara
Marko Ovčak – električna kitara, spremljevalni vokal
Blaž Vehar – bas kitara

SODELUJOČI GLASBENIKI: 
Anja Pavlin – spremljevalni vokal
Miha Renčelj – klavir na skladbah št. 2, 4, 6 in 7
Ivo Rimc – bobni na skladbah št. 2, 5 in 6
Damjan Lebeničnik – bobni na skladbah št. 3 in 9
Primož Malenšek – tolkala na skladbah št. 2 in 6
Stephan Emig – bobni na skladbi št. 7
Nace Kogej – saksofon na skladbi št. 10

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki