Katalena : Enci Benci Katalenci

0 287

Založba: Pivec
Leto izida: 2015
Produkcija: Blaž Celarec & Marko Turel
Dolžina albuma: 35.24 min
Zvrst: Folk / Rock


Hitro bežijo leta! Odkar je izšel album Noč čarovnic so pretekla štiri.. Občutek je,kot da  bi bilo včeraj. In že je tu novi »Enci Benci Katalenci«. Ko ga poslušaš prvič je sklep tak, kot da bi med vožnjo z avtomobilom vklopil desni smernik, v križišču pa zavil na levo. Za razliko od predhodnika, ki je bil album avtorske glasbe, je »Enci Benci Katalenci« pravzaprav v osnovi  album otroških ljudskih izštevank, ki pa so prešle skozi korenit proces t.i. »Katalenizacije« oziroma »Kataleniziranja«.

Ko se ozreš v preteklost in ugotoviš, da so podobne ustvarjalne korake Katalena odmerjali že, ko so »izganjali čarovnice« in se podali v »rezijansko krajino«, ni nikakršno presenečenje več, da prinaša »Enci Benci Katalenci« podobno iztočnico eksperimentalne preobrazbe ljudskega melosa. Temeljna odskočna deska novega albuma je pravzaprav zbirka otroških ljudskih izštevank »Enci benci na kamenci«. Ker so člani skupine v sozvočju z življenjskim slogom nedavna prevzeli vlogo mladih staršev in ugotovili, da jih lahko ta vloga več kot navdihuje, ko poslušajo žlobudranje izštevank njihovih otrok, je album »Enci Benci Katalenci« pristen odtis zdrave evolucije skupine Katalena, njene artistične razvojne stopnje in zrelosti  za leto 2015. Predstavlja vrsto artističnega ventila, ki je bil v tem trenutku za skupino pravzaprav vrta nuje in ga pravzaprav ni mogla zaobiti.

Člani skupine so tako izkušeni, obenem imajo takšno kilometrino in izklesan občutek  za postavitev kompozicije (po »katalena recepturi« seveda), da deluje nova mineštra gradnikov glasbe, ki jih vodi slikovita zmes ljudskega melosa, eksperimentalno prekucnjenega z jazz variacijami, nadalje odkloni h kabaretni šansoni, bluesu, swingu, gospelu, rocku, znova sveže, neizmerno duhovito in pravzaprav po vsebini, poleg žanrskih, učinkovito staplja tudi generacijske bariere! Album je zato aktualen za uživanje tako zahtevnim poslušalcem – odrasli publiki torej, kot tudi namenjen zabavanju najmlajših. Zategadelj doživlja ta album na odrih tudi vrsto interpretacije, ki je scensko izrazito prilagojena dojemljivosti najmlajšim. V obziru je treba imeti tudi dejstvo, da so posamezniki skupine Katlaena pravi specialisti za odrsko nastopanje in je zanje odrska igra nekaj kar sodi obvezno k živi glasbeni interpretaciji.

Preplet vseh gradnikov albuma znova izžareva izredno vez in učinkujočo kemijo med člani skupine, ki jo drži skupaj izredna tovarišija in medsebojno zaznavanje. Album je polnokrvno zaznamovan z izrazitimi organskimi zvočnimi pastelami, deluje organsko, živo. Izžareva izrazito zabavno plat in velik užitek, ki sta prevevala glasbenike, ko so pristopali k oblikovanju kompozicij v samem studiu. V procesu »Katalenizacije« izhodnih form posameznih izštevank, si je (nekako po pričakovanju) največ prostora za solistični ekspoze izboril Boštjan Gombač, z utečeno rabo n integracijo plejade svojih pihal. Bend je zapolnil zvočno sliko tudi z  izrazitimi vokalnimi kontrasti, ki jo beležijo točkovno vokalno harmoniziranje in podvajanja osnovnih linij vodilnega vokalnega melosa, ali preplet vodilnega žensko-moškega vokala na večinski relaciji Zornik-Gombač.  Elementa šegavosti in lucidnosti sta skozi album obče prisotna, kot  eni izmed esencialnih in najbolj markantnih zaščitnih znamk, po kateri je od vselej prepoznavna glasbena izpoved skupine Katalena. Album pa premore poleg večinske igre »na poskok« tudi trenutke izrazite komponistične sofistikacije. Posebej prevzemata točki Križ kraž ter pred koncem Uspavanka, ki v svoji mehkobi in pretanjenosti same interpretacije izvabljata posebno vrsto intenziviranja emocij in razpoloženjskih stanj!

Novi glasbeni eksperiment je torej za Kataleno znova popolnoma uspel. Deluje izrazito Katalenovsko, a obenem drugačno od vsega kar je skupina do tega albuma v svoji karieri ponudila poslušalcem. Transformacija slovenskih ljudskih izštevank v zgodbo albuma »Enci Benci Katalenci« izžareva enkrat več izjemno artistično imenitnost skupine Katalena, njena vsebinska zgoščina ter plastovitost, pa vam bo polagoma odstirala tančice fines in detajlov komponiranja  ter tako polno navduševala še po mnogih rotacijah albuma v vaših CD predvajalnikih!

avtor: Aleš Podbrežnik
ocena: 9.0 / 10

Seznam skladb;
1. Enci benci
2. Bela lilija
3. Cipcipilipcipilonika
4. Križ kraž
5. Maček
6. Andale bandale 
7. Bam bam bam
8. An ban
9. Uspavanka
10. Gospod in gospa 

Zasedba:
Vesna Zornik – vokal, spremljevalni vokal
Polona Janežič – klaviature, harmonij, tolkala, spermljevalni vokal
Boštjan Gombač – klarinet, trobenta, krilovka, soprano saksofon, basovska blokflavta, irske piščali, alikvotna piščal, teremin, ukulela, melodika, fujera, piščali, harmonika, andes 25F, kazoo, tolkala, spremljevalni vokal
Boštjan Narat – kitar, banjo, tolkala, spremljevalni vokal
Tibor Mihelič Syed – bas kitara, saz, ukulela, kalimba, pisalni stroj, debelni boben, tolkala, spremljevalni vokal
Robert Rebolj – bobni, tolkala, spremljevalni vokal 

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki