Ken Hensley: My Book of Answers

0 63

Založba: Cherry Red Records
Datum izida: 5. 3. 2021
Produkcija: Ken Hensley
Dolžina albuma: 45.30 min
Zvrst: Hard Rock / Art Rock
Ocena: 9.0/10


Nikoli si ne bi mislil, da bodo življenjski trenutki, ko bom moral kaj zapisati o nekdanjih članih Uriah Heep, postali nenadoma tako pogosti. Asociacija leti na Kena Hensleya in Leeja Kerslakea, ki sta v lanskem letu nenadoma odšla. Drug za drugim. Zavedno. V lanskem novembru se je poslovil sijajni in enkratni glasbeni genij in čarovnik Ken Hensley, ki je s svojim umetniškim darom nizanja izjemnih kompoziciji pomagal Uriah Heep do svetovnega ustoličenja ikon rocka katerih rock zimzeleni bodo spremljali človeštvo do konca njegovih dni.

Ken Hensley je še pred svojo smrtjo dokončal material, ki ga je nameraval izdati na samostojnem studijskem albumu. Poslednje studijsko delo tega briljantnega in slikovitega večplastno stesanega glasbenika in vokalista, spremlja sveženj močno izpovednih točk. Stasitih in velikih refrenskih napevov. Plus predelava Uriah Heep skladbe The Hanging Tree iz albuma »Firefly« (1977), ki se tokrat imenuje Right Here, Right Now. Nekega dne se je primerilo, da je Hensley na letališču Alicante Airport v Španiji, srečal enega svojih privržencev iz Rusije. Po vrhu vsega se je izkazalo, da je ta privrženec hkrati tudi pesnik po imenu Vladimir Emelin. Skupaj nista odkrivala učinkov novičoka, pač pa je Emelin ponudil Henlseyu svojo poezijo, da jo ta lahko uglasbi, če bi se mu zdelo to priročno. Hensley se je v Emelinovi poeziji našel. Moral pa je prevesti ruska besedila v angleški jezik in v polaganju vokalnih linij ujeti tudi primerno metriko. Zanimivo je kako se poezija večkrat ujema tudi z zadnjimi dnevi velikega glasbenika, kot je to nakazano npr. v skladbah Cover Girl ali sklepni in nadvse fantastični Suddenly, ki je naravnost izrezana iz druge polovice sedemdesetih ter se spogleduje tudi z elementi progresivnega rocka.

»My Book Of Answers« je zelo dober album in glede na lep sveženj let, ko Hensley nikakor ni uspel ujeti in ponoviti tiste magije, ki spremlja in uteleša njegova studijska dela sedemdesetih na čelu z »Eager to Please« in »Proud Words on a Dusty Shelf«, je novi album dostojni priključek klasičnim dnem njegovega ustvarjanja v sedemdesetih, ko je bilo to na točki zenita. Album skozi svojo minutažo povleče večkrat na trike, ki jih je Hensley izkoriščal, ko je skladal za Uriah Heep. Right Here, Right Now je torej prirejena The Hanging Tree klasika Uriah Heep, ki nosi ob povsem novem besedilu tudi konkretno spremenjen aranžma. Prav neverjetno je kako je ta skladba močna v artističnem smislu. Ohranja izredno zimzelenost. Tudi, ko ji prisluhneš 44 let kasneje. TV novem aranžmaju funkcionira fenomenalno in je sama po sebi eden vrhuncev albuma njegovih »My Book Of Answers«, ki je torej klasičen art in hard rock album.

Hensley rokuje s Hammond orglam, pianom, vleče slide kitaro. To počne edinstveno in slikovito, kar pomeni, da je tudi novi album v svetu rocka unikum. Seveda je pika na »i« vsemu temu njegov vokal. Ta je že več let osredotočen predvsem na bivanje v srednjih legah, ki jih se jih Hensley modro drži. Z leskom vokalne zrelosti prijetno boža, ko nagovarja poslušalca, to pa zagotavlja izdelku izredno privlačnost. Čeprav je Hensleyev vokalni rang že vrsto let konkretno zožan, pa ostaja izpovedni pečat, ki ga kantavtor zapušča na novem albumu, neprizadet. Zlasti v oživljanju emocij. Gre za melanholični album nostalgičnega hrepenenja. Album vzdržuje v produkciji izredno srčnost in živ, to je organski utrip. Koherenca gradnikov zvočne slike je silno spravljiva in dopolnjujoča. Album zna biti na trenutke tudi temačnejši, kar napove na slikovit način že kar uvodna Lost (My Guardian) z dodano solažo na slide kitari, ki navdaja s koprnenjem in poglablja mistiko, kar je Hensley že pri Uriah Heep oživljal s peresno lahkoto.

»My Book of Answers« je ganljiv album. Preprosto se čuti tisto neiztrohnjeno srce, neverjetna srčnost in predanost ljubezni do življenja. Besedila nosijo tudi spiritualno noto, kar v oziru Hensleya niti ne preseneti, ko je to nakazano v Stand (Chase the Beast Away) in The Darkest Hours, ko se Hensley v besedilih obrača k univerzalni sili osebnostne prenove. Obenem nagovarja album silno nostalgično. Zavoljo retrozvočnosti in, kot pričakovano, Hensleyevega sloga komponiranja ter aranžiranja.  Ljubitelji solo del Kena Hensleya in klasičnih Uriah Heep albumov bodo zadovoljeni nad vsebino Hensleyevega poslednjega kreativnega dela s katerim se je legendarni ikonski rock glasbenik poslovil žal mnogo prezgodaj, pa vendar v velikem slogu.

Avtor: Aleš Podbrežnik

Seznam skladb:
1. Lost (My Guardian)
2. Right Here, Right Now
3. The Cold Sacrifice
4. The Silent Scream
5. Cover Girl
6. Light The Fire (In My Heart)
7. Stand (Chase The Beast Away)
8. The Darkest Hour
9. Suddenly
10. The Darkest Hour (drugačna verzija – dodatna skladba)

Zasedba:
Ken Hensley – vokal, Hammond orgle, klaviature, kitara
Izzy Cueto – elekrtična kitara, spremljevalni vokal
Moises Cerezo – bas kitara
Tommy Lopez – bobni, dodatne klaviature


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki